Viktigt att ta kulturella skillnader på största allvar
Det finns en del debattörer som anser att vi i Sverige inte har en egen kultur. Det är okunnigt och korkat att påstå det. Kulturer finns i många förpackningar. I min bok "En stund på jorden" försöker jag beskriva det på flera sätt. Bland annat genom att beskriva FNs World values survey som tydligt visar stora grundläggande kulturella skillnader mellan många av jordens människor. Kulturer har en central betydelse för hur ett samhälle, en förening, ett företag eller en familj beter sig och utvecklas. Därom finns massivt med vetenskapliga stöd. Fakta, inte "fake news". Kulturer inom vilka konstnärer skapar sin konst utifrån vad de bryr sig om och utifrån deras närmiljöer. Vad som är bra eller dålig kultur beror självklart varifrån man kommer och vilka värderingar som ett sammanhang bär på och förvaltar. Det som anses vara bra i en kultur kan vara föraktat i en annan. Men glöm aldrig att människors världar, runt om på vår jord, är fulla av kultur och dess påverkan på oss människor. Jag tycker en känd tidigare premiärminister för Storbritannien på ett bra sätt sammanfattade kulturens betydelse för ett folk. Under andra världskriget ville Churchills krigsminister ta pengar från kulturbudgeten och förstärka försvaret. Enligt flera källor lär Churchill ha svarat "Vad ska vi då försvara?". Om en generell kultur är värd att försvara måste dess ledare tydligt stå upp för de värden som den kulturen representerar. I vår del av världen, Norden, är våra lagar det "hårda" sättet att beskriva vilken kultur vi har i nuläget. Och en sann demokrat ska respektera våra lagar så länge som de stiftas av människor som valts i allmänna val.
Malcom Kyeyune bjuder i GP på värdefulla perspektiv på vad som händer i USA kopplat till "kulturkrig". Med tanke på att Churchill ansåg att stridens värde handlade om att försvara det samhälles kultur han var högste representant för är det viktigt att ta kulturella konflikter på största allvar. Ett samhälle som har så dåliga ledare att de inte kan skapa en brett förankrad generell kultur för samhällsbygget får skylla sig själv och ta negativa konsekvenser av det. Tyvärr drabbar dessa konsekvenser främst folket i det samhället. Jag delar dock inte Kyeyunes problem med att det finns "flera USA". Min övertygelse är att mångfald på många sätt är mycket berikande MEN beroende av vilket samhälle man vill vara måste man också våga stå upp för de värdegrunder som definierar det samhället. I mitt Uppsala och i mitt Sverige ska alla tydligt lyda under svenska lagar. Mitt Uppsala och i mitt Sverige innebär det att vi mycket tydligare måste ta avstånd ifrån, och bekämpa, de krafter som har en annan åsikt. Jag respekterar att man kan tycka något annat, men jag köper det inte! Vi behöver mycket tydliga och bättre ledare för Uppsala och Sverige.
"Experterna hade fel. Oavsett vem som slutligen installeras som amerikansk president visar valet att landet är mer splittrat än någonsin."
"För den som hoppades att valet 2020 i USA skulle återställa lite lugn och ro eller besegra populismen som sådan verkar en hel del besvikelse vara i antågande. Det här presidentvalet sågs nog som sista chansen för den västerländska supermakten att återgå till det normala, till en tid före Trump, Brexit, och ett kulturkrig som skär igenom våra samhällen."
"Faktum är att detta val nog enklast går att förstå utifrån vad som har gått sönder och blivit värre, snarare än vad som lösts eller vunnits."
"Till att börja med: den amerikanska "expertklassen" har nu avslöjats med skägget i brevlådan för en andra gång. Opinionsmätningarnas tveksamma "vetenskap" verkar ha kollapsat 2020 på ett ännu mer dramatiskt sätt än 2016. Knappt en enda mätning har ens varit nära att ge en klar bild av opinionsläget. Vilket bara bidrar till en fråga som nu ställs i princip alla västländer: vad vet egentligen våra experter?"
"Den västerländska expertklassen är i mångt och mycket ett sorts prästerskap, vars jobb det är att berätta för resten av oss bönder hur saker och ting egentligen ligger till i Vetenskapens och Faktans upphöjda sfärer. Det är en förändring från pratet om Gud och Himmelen i tidigare samhällsordningar, men kanske inte en särskilt stor förändring. Idag ser vi allt oftare hur denna samhällskast misslyckas med att förutspå framtiden, eller agerar mindre som experter och mer som bärare av olika illa dolda politiska agendor."
"Upptakten till valet 2020 blev en sorts "folkfront", en bred allians av USA:s professionella klasser, offentliga experter och progressiva företag, alla med ett enda mål: besegra Trump. Man hoppades på en storseger, och man offrade mycket för att nå fram. I stället för en storseger har vi nu ett läge där vinnaren, oavsett vem det blir, kommer att ta hem segern med tunna marginaler."
"Det finns idag inte ett USA, utan flera, och de olika delarna håller långsamt på att glida isär."
https://www.gp.se/ledare/kulturkriget-i-usa-fortsätter-1.36697289
I Sverige är det många som är väldigt kritiska till Trump. Du som följer min blogg vet att jag inte är något supporter av hans sätt att bete sig. Samtidigt är det viktigt även för många av Sveriges lilla elit att ta mängden människor som ändå röstar på Trump på största allvar. Visst röstar många främst på det Republikanska partiet MEN väldigt många fler än Sveriges invånare gillar faktiskt herr Trump. Det säger väldigt mycket som de "fina" människorna behöver lyssna till. I Sverige kan SD-rörelsen mest jämföras med USAs etablissemangsförakt. Du har väl läst min bok "En stund på jorden"? Den är avancerad, men jag tror på dig!
https://www.expressen.se/nyheter/trumps-anhangare-har-aldrig-varit-fler-dominerar-kartan/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar