Tillsammans
Det är intressant att det finns så många som tycks tro att "ensam är stark". Så har det aldrig varit och så kommer det aldrig att bli. Människans historia är full av exempel på att det är de som samarbetat väl och som format starka väl fungerande samarbeten som blivit framgångsrika. Idag är inget undantag. I sin äldsta form är familjer och klaner exempel på sammanslutningar av människor som på olika sätt kämpat för sitt bästa. I en allt bättre utvecklad värld har samhällena blivit mer individvänliga och där demokratiska krafter fått ordentligt genomslag har också välståndet vuxit sig starkast.
I en tid där EU påverkar Sveriges invånare i allt större utsträckning är det viktigt att mycket bättre kämpa för svenska intressen inom EU systemet. Efter egna erfarenheter av globala organisationer och kampen om inriktningar och uppdrag vet jag att ett starkt Nordiskt samarbete har stor positiv betydelse. Det finns många skäl för oss i Sverige att eftersträva ett starkt samarbete med våra Nordiska grannar. På många sätt har de skött och sköter många av dagens stora utmaningar än vad våra rikspolitiker klarar av. Främsta skälet för att växla upp det Nordiska samarbetet är att vi då kan få en oproportionerligt större inflytande inom EU-maskineriet. Eftersom våra Nordiska samhällen är mest lika jämfört med EU i övrigt är det en klok strategi framåt.
Kajsa Dovstad, GP, skriver läsvärt om delar av vår Nordiska historia och om att ett starkare samarbete är önskvärt.
"Den fjärde november 1520 kröns Kristian II av Danmark till svensk kung. De efterföljande festligheterna utmynnar i Stockholms blodbad. Över 50 personer avrättas och ännu fler mister livet under kungens återtåg till Köpenhamn. Kristian Tyrann, som han benämns i svenska historieböcker, misslyckas dock med att slå ner den svenska självständighetssträvan. 1523 bestiger Gustav Vasa tronen och beseglar Sverige som självständigt rike."
"Kristian II är därmed den senaste monarken som samtidigt regerat över Sverige, Danmark och Norge. Det har gått 500 år, och frågan är om inte det förflutna nu borde staka ut framtiden. Givetvis är knappast enväldeskungar på mördarturnéer en företeelse som ska dras fram ur historiens djup, men idén om ett förenat Norden förtjänar att belysas på nytt."
"I dag vacklar dock både det europeiska och internationella samarbetet. Brexit visade att en tajt grupp inte kan bli hur stor som helst, till slut spricker familjelyckan. Fördjupad nordisk samverkan är däremot både rimlig och eftersträvansvärd."
"Särskilt i Sveriges fall. Dansk brottsbekämpning, norsk smittspårning och finländsk skola innebär klara förbättringar från nuvarande svenska tillstånd. Norden definieras ibland skämtsamt som en samling länder med ett komplicerat förhållande till Sverige. Länge har Sverige varit storebror, men då både corona och gängkriminella sprids över gränserna ses vi allt mer som ett varnande exempel snarare än en förebild. Likväl har våra grannländer också mycket att vinna på en nordisk union. Ett förenat Norden skulle vara världens tolfte största ekonomi och bli en världspolitisk maktfaktor."
"En gemensam nationsbildning är kanske inte ett verklighetstroget mål i dagsläget. Men en federation som respekterar de olika ländernas särart borde inte vara en omöjlighet. Danskarna kan fortsätta köpa vin i mataffären och norrmännen får behålla både oljan och nöjet att slå svenskarna i skidspåret. Faktum är dock att fler saker förenar än skiljer de nordiska länderna åt, och i en orolig värld behöver vi varandra mer än på länge."
https://www.gp.se/ledare/g%C3%B6r-sverige-danskt-igen-1.36714437
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar