onsdag 12 september 2012

Starkare näringsliv - ödesfråga

Hönan och äggen
Vad är hönan i vårt välfärdssamhälle? Vad är det som skapar de resurser som skapar förutsättningar för en bra skola, omvårdnad, sjukvård, rättssystem, infrastruktur, försvar etc? Det är vårt näringsliv. I synnerhet det näringsliv som lyckas skapa värde internationellt och som omsätts i exportintäter för Sverige gör att vi kan upprätthålla det höga välstånd vi har. De hönor vi har måste vårdas väl och vi måste också hela tiden stimulera till att nya hönor skapas. Annars är vi snart inte ett land som kan erbjuda vår befolkning ett generellt välstånd. Det finns många vägar för att vårda våra hönor och för att stimulera skapandet av fler. Om man tolkar DIs artikel om att Annie Lööf är den stora förloraren i regeringens efterlängtade reformsatsningar är man tunnelseende och blir orolig för vårt lands framtid. Självklart är det inte så att Sverige försämrar satsningarna för att vårda våra hönor.
http://www.di.se/artiklar/2012/9/11/hon-ar-budgetens-storsta-forlorare/

Vårt näringsliv är beroende av bättre skolresultat och kvalificerad forskning. Här satsar regeringen mer. Näringslivet är beroende av bättre infrastruktur. Här satsar också regeringen mer. Dessutom avser regeringen att sänka bolagsskatten. Det innebär i vart fall för lönsamma företag att de får mer kapital över för investeringar eller ägarytdelningar. Ur ett helhetsperspektiv innebär definitivt regeringens extra satsningar att vården av våra hönor förstärks och inte att den försvagas.

Mycket mer behöver samtidigt göras för att våra hönor skall utvecklas bättre. En mer tidsenlig LAS, sänkta arbetsgivareavgifter och ett mer begränsat sjukersättningsansvar är nödvändigt. Saknas något? Absolut. För att få fram nya hönor krävs tuppar. Etablerade hönor kan finansiera nya hönor genom sina vinster. Många av framtidens framgångsföretag växer dock inte fram under de etablerade hönornas vingar utan de hönorna är oftast enskilda medborgare med bra idéer. Inte sällan medborgare som också är forskare på våra universitet. För att dessa enskilda medborgares idéer skall få en bättre chans eller en chans alls krävs tillgång tillriktigt riskkapital. Inte tillväxtkapital, riktigt riskkapital. Inte minst i ljuset av dagens svåra ekonomiska situation är det en STOR bristvara i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar