tisdag 11 september 2012

Skall kultur & lag respekteras?

Rätt eller fel?
I Sverige beskrivs den Etiopiska incidenten med Johan Persson och Martin Schibbye som ett övergrepp. Sveriges utrikesminister hade en återhållsam attityd till ärendet när det hamnade på hans bord. Utan lagstadgat visumtvång och tillsammans med rebellstyrkor hade de två journalisterna tagit sig in i ett främmande land. Är det Etiopiens lagar och kultur som skall gälla i Etiopien?  Hur tror du svenska myndigheter hade agerat om några illegalt kommit in i landet och ertappats tillsammans med en tungt beväpnad grupp från främmande makt på vårt territorium? Jag tycker det är bra att de snart är i Sverige, då jag tror de hade för avsikt att dokumentera konflikten, men döm inte Etiopierna för att de följer sin rätt och gör vad vi hade gjort. Med undantaget att vi inte benådar någon som tycks ångra sina handlingar så som i Etiopien.

Börjar Draken spruta eld
Vilka är det som tagit över makten i Kina? Klart är att de redan växlat ledare då statsmedia nu öppet går ut och säger att de avgående ledarna gjort ett rätt uselt jobb de senaste åren. Vad innebär det för framtiden? Vad innebär det att många i Hong-Kong nu demonstrerar för att slippa få ett nytt skolämne där eleverna skall indoktrineras att bli starka patrioter, hylla kommunistiska partiet och ogilla demokratin. Många i väst tar vår skakiga demokrati för given. Det är klokt att inte göra det. Det är oxå klokt att reflektera över varför många i Hong-Kong nu väljer att visa sitt missnöje med försök till demokratiska försämringar. Vad tror du det nya kinesiska ledarskapet står för? Helt klart är att det är ett land som länge styrts av kejserliga dynastier och därefter en så kallad kommunistisk dynasti.

19 kommentarer:

 1. Varför raljera över Kina? Skall inte kultur & lag respekteras?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag raljerar inte över Kina. Det skulle inte falla mig in. Jag har en mycket stor respekt för Kina och dess folks kultur och traditioner. Om vi bortser från 1900-talet har de en enastående historia med framstående vetenspapsmän, hantverk, samhällsbyggen, konst, affärsverksamheter m.m. Precis som många som följer denna mäktiga nation ställer jag mig frågan vad som händer i deras ledande skick. Eftersom jag tror på demokrati i den form som väst utvecklat uttrycker jag bara en oro över att Kina kanske rör sig mot att bli allt mer totalitärt istället för i en riktning mot sin variant av demokrati (som vissa anser att de har inom ramen för det kommunistiska partiet). Ett totalitärt Kina som eventuellt blir mer patriotiskt tror jag är negativt för världssamfundet. Inte minst i ljuset av att vi globalt konkurrerar om begränsade naturresurser.

   Jag förstår inte meningen med "WIN" så jag kan inte svara på det inlägget.

   Radera
 2. Eftersom du "tror på demokrati"? Jag känner människor vars hela familjer har mördats av den etiopiska regimen som du sitter på ditt trygga lilla kontor och försvarar! Borde de också ha respekterat Etiopiens lag och stannat kvar i landet och glatt tagit emot ett nackskott bara för att de kräver rösträtt?

  Vad fan har ditt parti för problem med demokrati egentligen? Kina är ingen diktatur för att de handlar med oss och Etiopien är ingen diktatur för att... ja vaddå? Vad har du för argument för att journalister ska respektera att Zenawes-regimen förbjuder journalistik i hela regioner i landet?

  Usch, det är vidrigt hur ni centerpartister gång på gång smutstalar demokratin. Om ni åtminstone gjorde det i kraft av parti, men ni gör det ju som folkvalda! Jag SKÄMS över hur ni tar emot mina skattepengar för att sitta sprida ren och skär fascistpropangada.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar tydligt att du och jag står en bit ifrån varandra politiskt. Gammelkommunist kanske? Själv är jag centerpartist och gillar vår västerländska demokratiska system och hoppas det överlever. Som alltid finns människor som du och som väljer att misstolka det jag skriver. Det kan jag inte förhindra även om jag försöker vara så tydlig jag kan med mina personliga intryck och reflektioner. Jag törs chansa på att jag genom åren har betalat mångfalds mer än du i skatt.

   Radera
  2. Jag förstår inte var du får "gammelkommunist" ifrån. Jag kan inte se något som tyder på det i inlägget. Tror du helt enkelt att alla som inte delar din syn på världen egentligen är gammelkommunister, mer eller mindre?

   Men eftersom du troligen betalat med skatt än jag, då jag är några år yngre än du, så faller väl eventuella argument från min sida platt antar jag. För så är det väl, om man ska försöka förstå vad det är du menar här, att mängden skatt man betalar säger något om vilken tyngd ens argument har.

   Radera
  3. Jag möter dagligen människor med mycket olika åsikter. Det är berikande även om jag inte delar dem.

   Radera
 3. Enligt USAs krigsmakt så räknas alla "oinbäddade" journalister som medhjälpare till terrorism. Duger det åt USA, så duger det åt centerpartiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag står helt bakom Centerpartiets utrikespolitik och syn på demokrati. Gå gärna till www.centerpartiet.se så kan du se vad vi gemensamt står för inom partiet.

   Radera
 4. http://brinkemo.bloggsida.se/?p=99

  Besök och läs om du har tid:!:!:!

  Jag röstade på dig 2010 men du har svikit mig.
  För att du tycket att diktatur och rättsövergrepp är en del av Etiopiens kultur och att vi ska respektera detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan hitta en inspelning av gårdagens debatt samt eftersnack på www.svt.se. Debatt. De har tom lagt in text till det som sägs. Jag fördömer alla övergrepp. Jag stödjer inte några diktaturer. Det tycker jag klart framgår. Är alla seder som finns i t ex Etiopien något hemskt enligt dig? Jag säger att en bra "ingång" till ett land är att utgå ifrån hur det är och därifrån försöka förändra. Jag säger att alla vuxna måste vara ansvariga för sina egna handlingar. Jag tror inte du tycker jag har konstiga idéer om du träffar mig och vi pratar. Det finns gott om politiska motståndare som gör allt de kan för att förtala sina motståndare. Det är tillåtet i vår demokrati. Vill du träffas över en fika och finna ut vad jag svarar på dina frågor?

   Radera
 5. Jag är gammelkommunist? Är det det bästa du har att komma med? Visa mig gärna var någonstans jag har skrivit det. Själv sitter du och legitmerar ett AFRO-STALINISTISKT parti, "frihetsälskare" som du är. Hur går det ihop med västerländsk demokrati tycker du?

  Hur kan jag förresten tolka det du skriver som något annat än ett stöd för den etiopiska regimen och deras förbud mot journalister i Ogaden-provinsen? Om det inte är det du menar, så förklara dig gärna. Vi är, som det syns i detta kommentarsfält, många som skulle vilja veta vad du har för inställning till demokrati...

  Du och Annie Lööf är FOLKVALDA. Ni förväntas föregå med gott exempel och representera vår demokrati. Jag förstår inte hur ni kan bagatellisera förtrycket av den etiopiska oppositionen och påstå att Kina är en demokrati. Vi tar emot mängder med dödshotade politiska flyktingar från dessa länder, har du missat det?

  Jag förstår inte att ni har mage att göra sådana här uttalanden och jag förstår inte att ni inte ens verkar kunna se PR-aspekten av det. Hur mycket du betalar i skatt skiter jag fullständigt i. Frågan handlar om varför du ska förtjäna ersättning för din politiska gärning. Svara på det istället du.

  Hade du någon heder i kroppen skulle du be Schibbye, Persson och det etiopiska FOLKET - de som inte ställer upp på regimens påtvingade lagar och definition av etiopisk kultur - om ursäkt.

  SvaraRadera
 6. Rättelser:

  1. Ethiopian People's Revolutionary Democratic Front är inte afro-stalinister, de beter sig bara så. My bad.

  Faktum kvarstår ändå fortfarande: du påstår att det är etiopisk kultur att förfölja och mörda oppositionella. Dessutom kräver du att människor ska respektera det.

  2. Schibbye och Persson tog sig inte in med utländska beväpnade grupper. De tog sig in med en inhemsk oppositionsgrupp som inte har något annat val än att ta till vapen i en diktatur som Etiopien.

  Gruppen kämpade faktiskt MOT Etiopiens stalinistiska regering, så du får gärna berätta för oss varför du som liberal aktivt tar ställning mot dem. Jag är inte ironisk nu, jag är uppriktigt förvånad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig uttryckt något stöd till regimen i Etiopien. Jag är för demokrati och deltar aktivt på många sätt för att stödja demokratins krafter runt om i världen. Inte minst ökar chanserna för fred med fler demokratier. Utvecklingen globalt är oroande då diktaturer ökar sitt inflytande dag för dag. Jag hoppas den trenden snart bryts. Jag känner inte till några organisationer i Etiopien så jag kan inte uttala mig om vad den ena eller den andra står för. Hur mycket ideellt arbete har du utfört i ditt liv? Hur många fadderbarn stöttar du? Hur mycket miljökompenserar du om du flyger ibland? Hur många timmar i veckan lägger du på att bidra till att så många som möjligt i vårt samhälle skall må så bra som möjligt?

   Radera
  2. Vad kul att du frågar!

   Jag volontärarbetar just nu som tolk och italiensklärare på en flyktingförläggning utanför Rom. Det är bland annat här som jag har kommit i kontakt med oppositionella etiopier i exil.

   Låt oss för sakens skull säga att en av dem skulle ha arbetat som journalist i Ogaden och därför behövt fly landet eftersom Etiopiens enpartistyre förklarat det olagligt, skulle det vara rätt? Eller borde den personen ha suttit av sitt straff tillsammans med Schibbye och Persson? Borde den italienska staten rent av skicka tillbaka den personen till Etiopien?

   Du kan ju fundera över den lilla frågan över helgen, hörs på måndag!

   Richard Hedström

   ps.
   Jag tar mig förresten friheten att citera en av etiopierna jag just avslutade en italiensklektion med:

   "Etiopia no democrazia. Etiopia no bene."

   ds.

   Radera
  3. Jag kan enkelt svara på dina frågor. Om det är förbjudet att vara journalist i Etiopien så tycker jag det är fel. Jag är inte i något land ansvarig för att hantera enskilda invandrar och flyktingärenden. Jag har ingen aning om sakförhållandet i det enskilda fall du nämner. I Sverige tror jag kämpar med att försöka hantera asylärenden så gott de kan.

   Radera
 7. Så en etiopisk journalist behöver inte respektera lagen och kulturen i Etiopien?

  Richard Hedström

  SvaraRadera
 8. Nu verkar det ju inte som att du tänker svara på mina frågor så jag får väl tala för mig själv. Fast oroa dig inte, jag har bara en sak att tillägga.

  Igår tog jag en öl med några vänner här, vänner engagerade sig lite mer än vad som är hälsosamt i Etiopien för yttrandefrihet och rösträtt. Det första de frågade mig när vi sågs var om jag hade hört att de svenska journalisterna äntligen hade släppts fria. De sa att de såg Schibbye och Persson som hjältar och att de två måste vara "världens enda vita som har suttit i ett riktigt fängelse". De sa att de hade velat vara på Arlanda för att överlämna blommor. De sa, trott eller ej, inte ett knyst om Centerpartiets imponerande demokratiarbete.

  Jag håller med om att Martin Schibbye verkar ha avskyvärda åsikter. Vi talar ju ändå om en man som åkte på vänskapsresa till Nordkorea. MEN, trots att han är kommunist riskerade han livet för att dra ner byxorna på en regim som kallar sig både revolutionär och socialistisk. Om det inte är mod, principfasthet och medmänsklighet så vet jag inte vad som är det.

  Schibbye och Persson är hemma nu och de är, vad vi än tycker om deras politiska åsikter, engagerade och respektingivande människor. Att du är för partipolitiskt småsint för att erkänna det är bara löjligt. Att du tillhör ett parti som hyllar Ayn Rand och slätar över diktaturers brott mot mänskliga rättigheter är däremot direkt skrämmande och det jag kommer ta med mig från vår diskussion.

  Lycka till med demokratiarbetet! Det kan behövas...

  Hälsningar
  Richard Hedström

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror jag gör betydligt mer för demokratins utveckling än de två berörda journalisterna. Som tur är lever vi i ett land där du kan tycka väldigt mycket utan att hamna i fängelse.

   Radera