Tror du på vetenskapen?
Kan man lita på vetenskapen? På vilken eller vilka av vetenskapens representanter tänker du säkert? Helt klart finns olika uppfattningar beroende på vilket perspektiv man tar.
Tror du på den så kallade fristående svenska TV produktionen via Sveriges Television?
I SVT sänds nu en ny serie om hur livet på jorden utvecklats (vetenskapens värld). Serien är intressant på många sätt. Främst för sin pedagogiska beskrivning av väldigt komplexa saker. Inte minst intressant att forskarna säger sig ha bevisat att växter kommunicerar med varandra. En förmåga som utvecklats för att skydda sig mot växtätare. Det serien framförallt lär oss, om du tror på lärorna, är att jorden ständigt utvecklas och att den starkaste överlever. Den starkaste är enligt Darwins läror den som är mest anpassningsbar. Världens växter har visat sig vara väldigt anpassningsbara och överlevt t ex Dinosaurerna.
Klimatförändringar har inte varit ett undantag under jordens utveckling utan ett ständigt faktum. Ett sätt att se på vår så kallade klimatutmaning kan vara att konstatera att jorden lever vidare även om vi människor kortsiktigt (typ 1000 år) gör stor skada. Framförallt överlever sannolikt många växtarter. Den stora frågan är sannolikt hur länge som människan som art överlever. Med dagens konsumtionstakt av jordens ändliga material så kanske människans tid på jorden minskar med t ex 10.000 år. Vad får 10.000 år av förkortad tid för människor på jorden kosta? Hur många bryr sig? Vi lever ju inte då. Inte våra barn eller barnbarn heller. Kan man tänka så här? Jag tycker det är viktigt att vi försöker skydda vår egen art.
måndag 20 augusti 2012
Vetenskapens värld
Etiketter:
dinosaurer,
klimatförändringar,
miljön,
människan,
stark,
SVT,
överlevnad
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar