fredag 3 augusti 2012

Förebilder och dåliga exempel

"I fäders spår mot framtida segrar"
De allra flesta tycker att förebilder är viktiga för att själv utvecklas så bra som möjligt. Många har bl a sina föräldrar eller syskon som de första förebilderna. I bästa fall kan många därefter hitta fler eller nya positiva förbilder under sitt liv. Inte minst duktiga idrottspersoner brukar inspirera unga att följa i deras spår.

För landets ungdomar som vill bli diplomater hoppas jag att vår nu utvisade ambassadör (Vitryssland) Stefan Eriksson är eller nu blir en förebild. Han verkar både göra ett bra jobb samtidigt som han tycks ha väldigt mycket integritet, civilkurage och mod. Jag hörde Eriksson häromdagen på P1 där han tyckte att det var märkligt att regimen i Vitryssland inte accepterar vitryska som landets huvudspråk. Tydligen kopplas han också samman med en PR kupp för yttrandefrihet som genomförts i Vitryssland. Jag vet inte vad som hänt men om han utvisas för att han står upp för demokrati och yttrandefrihet så är jag stolt över hans insatser. Vad tycker du?

Dåliga exempel
Det är viktigt med allt fler kvinnliga förebilder för att stimulera allt fler duktiga flickor och kvinnor att nå sina drömmar utifrån sin potential. För en positiv utveckling är det också viktigt att de kvinnor som kan vara förebilder också är det. Det är mycket tråkigt att följa turerna med Tillväxtverkets Generaldirektör Christina Lugnet. Hon har all anledning att inte var lugn och det är helt klart att det finns gott om personer utan erfarenhet av näringslivet som tror att det fungerar på ett visst sätt utan att veta hur det är. Det går säkert att göra nytta på Tillväxtverket och det går säkert att trivas med verkets arbetsuppgifter utan att personalen skall leva i en miljö som i vart fall förr endast fanns i hipade IT och finansbolag. Gör om, gör rätt! Vad tycker du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar