onsdag 8 augusti 2012

Kostnadskontroll

Mänskliga drivkrafter
Vilka är våra mänskliga drivkrafter? Allt för ofta är det lätt att få uppfattningen att den huvudsakliga drivkraften hos människor är att bli rika. Så är det självklart inte. Det är en mycket liten andel människor som har som sin drivkraft att bli rik. De allra flesta har framförallt följande drivkrafter i sina liv;

- Erkännande (i form av kärlek och tillhörighet)
- Försörjning (i de flesta länder i världen måste man kämpa hårt för att försörja sig även på en låg levnadsnivå)
- Mening (att det man gör känns meningsfullt att ägna sin korta livstid på)

Därutöver finns människor som också eftersträvar status (erkännande) och rikedom (erkännande och självständighet). Det är dock väldigt få av dem som blivit väldigt rika som blivit det för att de fokuserat på att bli just rika utan de har fokuserat på (fokus och hårt arbete) att bli duktiga på något som de gillar eller har haft tur och vunnit på lotto..... Tror du att det är många som t ex kämpar med att bli erkända musiker, idrottare och skådespelare som gör de uppoffringar som krävs, för den minimala chans att de lyckas, för att de skall bli rika? Det tror inte jag. Det är intresset och önskan om att lyckas och att bli erkänd som är drivkraften.

Rimliga villkor
Om man är medveten om vilka våra drivkrafter är (för de allra flesta) så är det ännu viktigare att inte gå på "tugget" om att man måste betala väldigt höga ersättningar för att få tillgång till duktiga och drivna människor. Även inom kommun, landsting och staten engagerar sig människor i olika yrken och uppdrag för att de känner att uppdragen är meningsfulla, de vill få ett erkännande inom det yrkesområdet och för sin försörjning. Det är osunt och bedrägligt att driva upp ersättningsnivåerna till orimliga nivåer. Det behövs inte för att engagera duktiga och presterande människor om de har en stimulerande arbetsmiljö. Att betala orimliga ersättningar är slöseri med skattemedel eller slöseri med aktieägarnas pengar. Den lönenivå som finns blir rådande eftersom ett bra sätt att demotivera någon som är högpresterande är att andra i organisationen tjänar bättre än henne. Få organisationer vill ha omotiverade medarbetare. Visst är det lite roligt att konstatera att tjänstemannastyrda företag ofta har betydligt högre ersättningar än motsvarande ägarledda företag. Eftersom personalkostnaderna är de i särklass högsta kostnaderna i all västerländsk verksamhet är det viktigt att inte betala orimliga ersättningar. Det driver bara på inflation och äventyrar till sist verksamhetens existens. Vad tycker du om denna fråga?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar