lördag 18 augusti 2012

Smart eller översmart

Alliansen
Dagens utspel i DN debatt, från Moderatledaren Fredrik Reinfeldt, är ännu ett exempel på att M är i en helt egen klass vad gäller mediahantering och opinionsbildning. Reinfeldt visar prov på statsmannaskap genom texten eftersom den kan upplevas som ödmjuk och självkritisk. Frågan är bara om alla de problembilder som han beskriver, som jag delar, kommer att adresseras med reformer i höst. Om reformförslag uteblir är det tomma ord. Även om regeringen är en komplex minoritetsregering tycker jag att de ändå skall försöka testa reformidéer. Om de har några som de kan enas kring. Om inga förbättringsvägar föreslås är detta utspel översmart. Jag undrar om Reinfeldt talat med överiga Allianspartiledare om det som skrivs i artikeln eller om M enskilt valt att göra detta drag...... Vad tror du?
http://www.dn.se/debatt/moderaterna-tackar-ja-till-annie-loofs-inbjudan

DN utspelet kan också vara översmart kopplat till Lööfs inbjudan till Småland för partiledaröverläggningar. Reinfeldt försöker sätta agendan för mötet genom att föreslå att övriga Allianspartier skall anta hennes inbjudan och formera sig för valen 2014. Sverige har vunnit massor på att Alliansen, under ledning av Centerpartiet och Maud Olofsson, formerades. Den stora vinnaren på Allianssammarbetet är Moderaterna. Är det möjligt för de små Allianspartierna att fortsätta med Alliansen? Varför skall människor rösta på annat än Moderaterna om Alliansen fortsätter som gruppering och människor upplever att det ändå är M som bestämmer och att skillnaderna mellan Allianspartierna är marginella?

Jag hoppas att Allianspartiledarna träffas i en kreativ och utvecklande miljö. Varför inte i Uppsala så sparar de restid och pengar. På mötet kan de givetvis tala om Alliansens fortsatta arbete. Framförallt om hur Ms makt bättre kan balanseras och öppet tala om vad de mindre partierna vinner på att så hårt koppla sig samman i valen 2014. Jag tycker dock att av 100% mötestid, i ett liknande möte, bör 80% av tiden inte läggas på det som Reinfeldt vill styra in samtalen mot. 80% av tiden bör läggas på att tala om hur Alliansen, trots att den är i minoritet, skall försöka genomföra reformer som adresserar de problem som statsministern nämner i debattartikeln! Vad väntar vi på?

2 kommentarer:

  1. All politik handlar om prioriteringar. Ideologier är betydligt mindre viktigt än vad som oftast verkar fallet. Därför är det fel att stressa olika etiketter på sig själv och andra. Därför finns det alltid plats för olika partier. Man prioriterar olika.

    Moderaterna brukar ju liksom Socialdemokraterna, kallas för "betongpartierna". Åtminstone förr. Gynna större företag, stora övergripande investeringar. Centralt bestämda handlingsplaner. Politisk och ekonomisk makt i samverkan.

    Det här måste centern kunna motarbeta. Inte genom att sabotera någon politisk riktning, men arbeta för mer hänsyn till större lokalanknytning, mer decentraliserade kommitéer utanför de rent politiska sammanslutningarna. Öppna upp för engagemang som inte kräver att man åsiktsanpassat sig till lagda doktriner. I varje läge. Folk måste kunna komma och gå, vad gäller engagemang i olika frågor. Helt beroende på sakfrågor.

    Det måste bli mindre krav på att byråkratiskt underordna sig partitoppar och partiprogram. Större frihet att hoppa in periodvis eller per fråga.

    Och sluta absolut använda begrepp som liberal och konservativ. Det har bara betydelse som referens till något annat i de enskilda frågorna. (Folkpartiet har väl dykt rejält sedan man började stressa ordet liberal).

    Centern har en enorm potential. Men då måste man bli rtydligare med decentraliserad lillemans-perspektiv.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig! Ideologiska grunder är viktiga för oss som är aktiva i politiken då de ger vägledning i frågor som du inte är väl insatt i. För en överväldigande majoritet är ideologi inte viktigt. Inom Centerpartiet tycker jag att vi har väldigt många som har ideologin "sunt förnuft". Det är inte så dumt! Jag delar din syn att C har en mycket stor potential och det känns som att vi är på rätt väg i Uppsala. Vi driver lillemansperspektivet hela tiden men vi får inte glömma att även den lilla människan befinner sig som en del i en helhet. Jag gillar inte heller byråkrati. Trots det måste vi klara av att fatta beslut. Vi måste ha en beslutsordning inom det demokratiska systemet som strukturerat klarar av att kompromissa fram framsteg. Kompromisser innebär att man ibland vinner och ibland förlorar. Det är viktigt att komma ihåg det eftersom om man förlorat kommer man att kräva vinst nästa gång och om det inte accepteras har man inte längre ett samarbete. Om du bor i Uppsala träffar jag dig gärna! Hör av dig om du vill träffas!

    SvaraRadera