tisdag 1 november 2011

Misstag efter misstag

Misshushållning
Västvärlden fortsätter att fatta stora stragetiska felbeslut. Den nya världen tar över världsherraväldet i rekordfart och de kan göra det i bakvattnet av misstag efter misstag som de mäktigaste i västvärlden gör. En lång tids lånefinansierad spekulationsekonomi har en stor skuld i det som händer. Krisen i Grekland, Italien och Spanien blir allt värre.

Den Grekiska politiska ledningen fegar ur och väljer sannolikt egen popularitet framför nödvändigt ansvarstagande när de abdikerar från eget ansvar för den nödvändiga ekonomiska saneringen när de väljer folkomröstning kopplad till krisen. Vad tror ni en majoritet av det Grekiska folket kommer att säga om att kraftigt skära ner sin standard och sina omöjliga förmåner? Tror du att de stora flertalet greker kommer att slippa gå igenom en mycket stor kris oavsett vad de röstar? Sannolikt förvärras bara krisen av att ytterligare tid går innan de nödvändiga åtstramningarna genomförs.

Den som är satt i skuld är icke fri. I ett rasande tempo tar bl a Kinesiska bolag över "billiga" Europeiska bolag. I ett rasande tempo blir stora delar av Europa allt mer beroende av lån, korta och långa lån, från diktaturer.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/palestinier-far-medlemskap-i-unesco

Geopolitiska missar
Felbedömningar eller helt enkelt okloka geopolitiska beslut bidrar också till detta snabba västerländska förfall. Förutom att delar av Nordafrika och mellanöstern har värdefulla oljekällor, som blir en allt ändligare resurs, vill folket få mer att säga till om. Frågan är dock om det inte är just kriget om framtida råvaruförsörjning som gjorde folkupproren i dessa delar av världen möjliga. Under många år har dessa delar av världen, på många sätt, haft ledningar som "under täcket" samarbetat med västmakter. Precis som CIA är kända för att ha drivit amerikanska intressen runt om i världen är det inte osannolikt att bl a Kineserna har liknande verksamheter som på sitt sätt agerar för sina intressen. Kina har tagit ett allt starkare grepp om bl a Afrika. De nya ledningarna som kliver fram efter att diktator efter diktator faller är sannolikt inte odelat positiva till västerländernas tidigare ageranden. Om man tänker så är det återigen ett stort geopolitiskt misstag av vissa västerländska länder, inklusive Sverige, att förneka Palestinierna rätten till en egen högre folkstatus. När 173 länder nyss röstade om att Palestina skulle få ett säte i UNESCO så röstade 107 länder ja, 52 lade ned sina röster och 14 röstade emot. Bland de som röstade ja var Kina, Ryssland och Indien. Bland de som röstade nej var USA, Tyskland och Sverige. FN och dess organ har stora finansiella utmaningar. Kina har massor av pengar. Som demokrat och som en människa som vill leva i en liberal värld blir jag allt oroligare. Vem eller vilka är det egentligen som leder in västvärlden i en allt sämre situation?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar