Ur led är tiden
I dagens UNT kan jag läsa på debattsidan hur MP uppmanar oss alla att hjälpa till att forma en politik som gör att vi bättre skall kunna styra vår egen tid. Angreppssättet är populistiskt och budskapet förledande och missvisande. Först måste man vara tydlig på vad man vill uppnå. Att vi alla vill styra mer av vår egen korta tid på jorden säger väl alla ja till. Dagens konsumtionssamhälle är ohållbart i takt med att flera nya miljarder människor vill ha minst samma standard som oss svenskar. Huvudfrågan är dock vilken minimistandard vi accepterar. För att MPs utspel skall bli rimligt seriöst vill jag höra vilken typ av samhälle de vill att vi skall leva i om säg 20 år! Jag vill också veta om MP tror att Sverige är en isolerad ö på vår jord.
http://www.unt.se/debatt/mp-tar-makten-over-tiden-1515296.aspx
Vem vill slita ut sina medarbetare?
MP förenklar de utmaningar som den globala konkurrensen skapar för att vinna kortsiktiga politiska poäng. Det är att lura medborgarna. Den svenska arbetsmarknaden måste hela tiden förhålla sig till hur man gör i vår omvärld som vi konkurrerar med. Det är bedrägligt att låtsas som något annat. De allra flesta svenska arbetsgivare kämpar hela tiden med att skapa villkor för sina viktiga medarbetare (alla) som gör att de kan klara av sina uppdrag på bästa sätt. Få, om några arbetsgivare, väljer att slita ut sin personal, då man vet att det bara leder till negativa konsekvenser för verksamheten.
Nytt mått för välstånd
För att bygga en mer hållbar värld är det angeläget att vi ersätter BNP som mått på just välstånd till något bättre mått. Ett mått som bl a värderar vår natur och sociala aspekter ordentligt. Om det är något som både arbetsmarknadens parter (arbetsgivareorganisationer och fackliga organisationer) och de politiska partierna borde göra tillsammans så är det att hjälpas åt att få fram detta bättre och mer hållbara mått på välstånd. Det är viktigt och det brådskar. Vi startar inte från 0 då det finns många "Tankesmedjor" i världen som tagit fram olika utkast på modeller som skulle kunna fungera bra. Vad väntar vi på?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar