tisdag 8 november 2011

Årets ledarartikel!

Vem skrev den?
Idag tycker jag att Sverige fick ta del av en av årets absolut bästa och därigenom mest värdefulla ledarartikel. Vem skrev den? Jag vet inte vem skribenten är men DN har utan tvekan ett bra team kopplat till sin ledarsida.

Det bästa åt de svagaste
Rubriken säger det mesta. Ur ett barnperspektiv, och ett samhällsutvecklarperspektiv, borde det vara en självklarhet för alla att vi måste ge alla våra barn och unga bästa möjliga start i livet. Det är ingen av oss som väljer vilken familj vi råkar födas in i. Vissa föräldrar orkar och klarar galant av att ta ett ansvarsfullt och ambitiöst föräldraansvar. Andra gör det inte. Vissa föräldrar har av olika skäl inte ett liv som gör att de kan eller orkar stötta sina barn att utvecklas utifrån sin fulla potential. Ur samhällets perspektiv är det idiotiskt att inte ge alla bästa möjliga chans till en bra start i livet som öppnar upp för att var och en skall kunna utvecklas utifrån sin fulla potential. Därför har politiker och rektorer ett stort ansvar att bättre balansera resurserna mellan olika skolor och barn med väldigt olika förutsättningar. Självklart finns det massor av fantastiska och viktiga krafter bland barn som inte har haft turen att födas in i ett varmt eller i vart fall utvecklande familjeperspektiv. Därför är det viktigt att inte blunda för de problem som finns. Därför är det viktigt att satsa ännu mer resurser på de som har det särskilt utmanande att få den matchning som de så väl behöver för att växa utifrån sin potential. Om du bryr dig om alla våra barn och unga, läs artikeln!
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/de-basta-at-de-svagaste

2 kommentarer:

  1. Det fanns poänger i artikeln, men också en hel del grodor. Jag håller med dig helt och fullt om att det inte får hänga på föräldrarna. Visst ska mest resurser hamna där de behövs som mest. Men det är inte så att det finns en dunderlärare som är bra för alla. Den som når framgångar bland världsfrånvända nerdar riskerar att bli utburen från förorten i tjära och fjädrar. Och det stämmer inte att alla elever kan lyckas med "rätt stöd". Med rätt motivation och vilja att kavla upp ärmarna ja, men alla lösningar sitter inte i lärarkåren.

    SvaraRadera
  2. Jag delar absolut att alla lösningar inte sitter hos lärarkåren. Det är dock så att en utsatt elev som går i en skola med en bra ledning, duktiga lärare, kuratorsstöd och näringsrik kost får en betydligt större chans att utvecklas utifrån sin egen förmåga mer oberoende av föräldrars engagemang. Att ge svaga eller oengagerade föräldrar bättre stöd är oxå viktigt i ambitionen att ge alla våra barn bästa möjliga start i livet.

    SvaraRadera