fredag 25 november 2011

Avskaffa rollen som integrationsminister.

Pinsamt
Det är minst sagt pinsamt att se hur kollektivt dåliga vi är i Sverige på att skapa förutsättningar för framförallt asylinvandrare att bli självförsörjande i vårt samhälle. 35% av alla registrerade arbetslösa på arbetsförmedlingen är födda utomlands och en mycket stor del av dem är asylinvandrade. Av de 372.389 arbetssökande som arbetsförmedlingen hanterade i oktober var 132.241 utrikes födda. Det tar fortfarande i genomsnitt över 7 år för en flyktinginvandrare att få ett jobb i Sverige! I ljuset av detta är det pinsamt när invandrarministern slår sig och Sverige för bröstet när vi anses vara ett av de bästa invandrarländerna i världen. "Bäst" handlar dock i detta sammanhang inom om förmågan att "integrera" och göra nya medborgare självförsörjande utan det handlar om att de får ett väldigt generöst bemötande. "Integrationspolitiken" kan dock inte anses framgångsrik förrän väldigt många fler % av framförallt våra asylinvandrade bidrar till sin egen försörjning.

Det finns tråkiga politiska krafter i Sverige som ständigt och populistiskt påtalar bristerna i svensk invandringspolitik. Av många förlöjligas de istället för att ta i bristerna på ett ännu bättre sätt då utmaningen med det stora behovet av försörjningsstöd i kombination med att Sverige får allt fler människor som lämnar arbetsmarknaden inte är ekonomiskt hållbart. I vart fall inte om vi vill ha en liknande välfärd som idag. Det populistiska anti invandrarpartiet har en sjuk människosyn i botten. Det får inte låta mer balanserade partier avstå ifrån att hitta bättre vägar för en fungerande "integrationspolitik". Så enkelt är det. Bara för att förtydliga utmaningen ytterligare säger Arbetsförmedlingens siffror att så många som 25% av de senaste årens utomeuropeiska invandrare saknar utbildning motsvarande grundskola!!

Bredare tänkande nödvändigt
I dagens DN kan man läsa flera bra artiklar om Sveriges utmaningar kopplat till invandring och även vårt behov av arbetskraft i ett land med en allt högre medelålder. I en av artiklarna tycker jag också att man hånar vår integrationsminister som elakt kan tyckas tro att det endast är filosofi och arbetsmarknadspolitik som krävs. Det är dax för en betydligt bredare och offensiv översyn av våra arbetsmarknadslagar och socialförsäkringslagar. Det behövs inte någon integrationsminster. Det är Stadsministern och finansministern som måste driva frågan brett och kraftfullt. Som DN skriver motsvarar denna misshushållning idag mellan 30-40 miljarder kronor per år! Dessutom ger den grund för främlingsfientlighet, vilket inte gagnar vår välståndsutveckling.

DN träffar återigen Hassan. Hassan träffade DN får åtta år sedan när han kom som flykting till Sverige. Hassan och hans familj är fortfarande helt beroende av stöd från samhället för att få tak över huvudet, mat i magen och kläder på kroppen. Vad kan vi göra bättre? Professor Jan Ekberg tar bl a upp att svenskakunskaperna måste bli bättre, vi måste fortsätta arbetet att motverka diskriminering men framförallt har de länder som lyckas betydligt bättre med arbetsmarknadsintegrering (USA, Canada, Australien etc) så är de mycket tuffare med vilka som släpps in i deras land och de har inte alls lika generösa socialförsäkringar som i Sverige. Jag säger inte att vi måste försämra villkoren för våra nya medborgare MEN jag säger att metoderna för att inkludera dem bättre mot självförsörjning måste utvecklas fortfare. Invånartjänst är en sådan metod! För att implementera Invånartjänst krävs förändringar i både arbetsmarknads och socialförsäkringslagarna. Vad väntar vi på? Är det någon som vinner på att det är så dåligt som det är idag? Kan vi använda 30-40 miljarder till något bättre?


10 kommentarer:

  1. Misströsta inte, ditt parti är sannolikt ett minne blott i slutet av september 2014.

    SvaraRadera
  2. När Sverige går från att vara ett industrisamhälle till tjänstesamhälle så måste man fråga sig; har vi ett behov av lågkvalificerad arbetskraft?? Vi har ett samhälle som kräver "trygga" jobb med hög minimilön och avgifter, länder som har lättare att integrera invandrare har betydligt lägre trösklar på arbetsmarknaden men också mycket större klyftor i samhället med allt vad det innebär.

    Idag får svenska ungdomar med mycket bra förutsättningar kämpa stenhårt för ett jobb på café, butik osv. Självklart selekteras sådana som Hassan som knappt kan svenska bort.

    Vi verkar vilja ha kakan och äta upp den. Antingen har vi ett system där vi slopar all social trygghet och öppnar får lågkvaflificerade, lågavlönade jobb som idag inte finns och har öppna gränser. Eller så har vi en mycket selektiv invandring där endast de mest önskvärda plus flyktingar enligt fns konventioner, typ 5%, av dagens total tas emot. Mellantinget finns inte!!!

    SvaraRadera
  3. Jag misströstar aldrig. Det är inte så konstruktivt. Så kan det bli. Vi får se om C lyckas profilera sig och sina politiska program bättre. Jag skall i vart fall göra mitt för att vi skall få fler i Uppsala att känna att vi har den bästa politiken för en bättre morgondag.

    Ja, helt klart är att vi måste ta ett bättre helhetsgrepp om integrationsfrågorna och arbetsmarknadsfrågorna där socialförsäkringssystemet måste inkluderas i en ny ekvation för att lyckas bättre att skapa ett mer inkluderande och socialt hållbart samhälle. Det är inte socialt hållbart att många och generationer kommer att försörjas av försörjningsstöd ("socialbidrag")

    SvaraRadera
  4. Eran nybyggaragenda kommer sänka er. Folk är rätt less på att höra om den fantastiska räddningen utifrån, ursvenskt är bara barbariet osv etc.

    Ni envisas om ett extra kanondäck utan att bredda fartygskroppen - känns detta igen?

    Jag spår fördärv..

    SvaraRadera
  5. hm jag vet inte vem du är men du verkar inte förstå vad som händer demografiskt i Sverige. Utan arbetskraftsinvandring är sannolikheten mycket hög att Sverige återigen kommer att bli ett fattigt land för de allra flesta. Jag vill inte leva i ett sådant land. När är man "ursvensk"?

    Jag tycker att nybyggarvisionen är utmärkt då den både talar om tillväxtmöjligheter samtidigt som det klart framgår att varje människa har ett eget starkt ansvar för sitt eget liv och dess innehåll. Vilken framtidsbild av Sverige är det som tilltalar dig?

    Jag spår möjligheter och konstruktivt samarbete utifrån tydliga grundvärderingar som överbryggar alla skillnader som finns mellan oss människor.

    SvaraRadera
  6. Nybyggaridén är ju ett skämt!

    Förstår ni inte att man måste ha krav, t om stora krav på invandrare som beviljas PUT av den anledningen ni utger er ha. Dvs folk som ska passa vår arbetsmarknads behov och hjälpa vårt land att även i framtiden vara en stolt nation. De senaste 25-åren har ingen som helst hänsyn tagits till detta.

    Känns dock skönt att ni slutat dra paralleller mellan Sverige och Kanada i denna fråga. Går nämligen inte att se några som helst likheter mellan ländernas syn på invandring/integration.

    Vi har många kanondäck nu. Börjar det inte bli dags att sjösätta skutan med buller och bång - så hela Världen kan beskåda den lyckade svenska modellen.

    SvaraRadera
  7. Du svarar inte på frågan om hur du anser att Sverige skall klara kompetensförsörjningen i framtiden om vi inte kan attrahera duktiga människor från andra delar av världen att bidra till att bygga välstånd för sig och alla andra som vill leva i vår del av världen. Vilket recept är ditt?

    SvaraRadera
  8. Jag förstår inte hur en åldrande invandrad befolkning som till stor del aldrig kommer ut på svensk arbetsmarknad ska hjälpa med den saken.

    Jag skrev ju att vi måste ställa höga krav och först och främst ta invandring från europeiska länder. Varför satsar ni inte på Holländare t ex. Det finns tusentals som själva vill bosätta sig i sverige, och lätta att integrera är dem också. Men nej nej, sverige har valt att lägga fokus på Muslimsk invandring och när dessa gossar sedan motsätter sig att jobba med ickemuslimska äldre. Då blir ni helt paff och undrar vad vi bofasta gjort för att förtjäna denna arrogans.

    SvaraRadera
  9. Hej,
    Jag vet inte vem du är men jag tycker du har ett mycket begränsat sätt att se på utmaningen. För det första är det många Holländare som flyttar till Sverige då vi bl a bjuder på betydligt mer friluftsliv än vad Holland kan erbjuda. Det är fritt för Holländare att flytta till Sverige. För det andra, vad får dig att tro att de som asylinvandrat till Sverige är gamla människor? Vad är gammalt i din värld? För det tredje, svensk asylpolitik bygger på att vi skall vara medmänskliga och stötta människor i nöd och som enligt internationella regler anses kvalificera sig till asylstöd. Nu råkar flera av de länder varifrån Sverige varit generösa att stötta i kris komma från länder med Islam som sin statsreligion. Det har knappast varit en svensk strategi att se till så att just dessa länder skall utsätta sitt folk, eller delar av det, för så mycket elände att de kvalificerat sig för asyl. Det är dessutom så att många av de som kommit till Sverige från dessa länder representerat utsatta minoriteter som t ex kristna! Det är dessutom så att flera av dessa personer, precis som svenskar, inte alls är religiösa! Jag tycker att du skall läsa på fakta bättre. Jag tycker att du skall besöka länder i Mellanöstern, Asien och Afrika. Jag tror att du kommer att lära dig att det finns massor av härliga och ärliga människor där också. Självklart har även de, som här, en liten del av befolkningen som inte sköter sig och som skapar stora problem. Så är det i alla samhällen i hela världen. Problemen mellan oss människor sitter inte i hudfärg eller religion. De sitter i utbildningsbas och förmåga att respektera sin motpart som utgångspunkt i ett möte. Vissa har tyvärr svårt att förstå och acceptera det. Kan det möjligen ha med utbildningsnivå att göra?

    SvaraRadera