onsdag 30 november 2011

Capitol hill

Mörkare i Europa
Det är mörkt i USA. Det är dock betydligt mörkare i Europa. Sitter och tittar ut över Capitol hill i Washington och reflekterar över några av dagens möten och förhandlingar. Helt klart är att Västvärlden har en situation där vi behöver göra mycket mer för lika mycket eller mindre resurser. Det blir en utmaning men det går. En intressant kunskap jag fick idag var att USAs superhjärnor som tog fram systemen för att ta människan till månen och tillbaks fick på 70-talet uppgiften att tänka "Om ni skall lösa ett stort systemproblem på jorden, vilket är problemet och hur löser ni det?". Dom ansåg att det var att dagens transportsystem, som var det samma då, inte skulle hålla utan det skulle behövas något "automated transit network system" som kunde ersätta bilar i framtiden. Varför hände inget? Till skillnad från resan till månen fick det projekt som ansågs viktigast på jorden inga resurser för att förverkligas..........

Här i USA tycks många tro att Obama skall vinna åter en period i Vita huset trots att han är så impoplär. De tycker att alternativen som skall utmana honom verkar "ännu sämre". Väst har verligen ledarskapsproblem.....

Tröttsamt att resa
Än en gång påminneds jag om hur underbart det är att inte hela tiden resa runt i världen. För er som inte vet hur det är kan jag tala om att det mest handlar om logistik och att byta tidszoner hela tiden. Den här gången gick flyget i rätt tid från Stockholm till Chicago. När jag väl kom till Chicago skulle min flight till Washington gå 1 1/2 timme senare från O`hare flygplats. En storm satte stopp för den flighten. Jag fick en ombokning till en ny flight. Även den blev intställd. Jag fick en ny bokning. Även den blev intställd. Jag fick en ny bokning. Även den blev intställd. Klockan började bli sen och jag hade varit vaken länge..... De trodde inte jag skulle komma vidare förrän dagen efter. Jag skulle inte få någon kompensation eftersom det var vädrets makter som gjorde att jag blev tvungen att kanselera mitt hotellrum i Washington och försöka hitta ett rum i Chicago. Jag gjorde ytterligare ett försök och lyckades komma med en flight som tog mig till Washington där jag landade 00:20. Därifrån med en taxichafför som säkert körde en kränglig väg för att tjäna mer än vad han borde. Det är inte alltid som det är så här stuligt men jag är glad att jag slipper resa hela tiden. Jag är däremot ledsen över att jag inte längre har ett guldkort så att jag får acceptabel service när det strular............

tisdag 29 november 2011

Reinfeldts ledarskap och mord

Är det bra eller dåligt?
Inga träd växer till himlen. Är det bra att vara en marknadsmaskin eller ej? Är det inte resultatet som räknas?
http://www.expressen.se/nyheter/1.2635861/forra-riksdagsledamoten-sagar-reinfeldt

Mord
Morden minskar. Men jag träffade en polis och han sa "sjukvården är för duktig idag".

måndag 28 november 2011

Skolbetyg och mobilbetalningar

Inställningstid

Det är tråkigt att det är så mycket kvalitetsbrister kopplat till skolan. En av de allvarligaste bristerna är att betygsättningen är så orättvis då flera skolor grovt ger felaktiga betyg till sina elever. Så har det nog alltid varit men att dagens positiva konkurrens leder till ännu större skillnader mellan de betyg som ges i förhållande till hur skolans elever klarar de nationella proven är oaccpetabel. Det är dax att få fram ett enkelt betygsystem som både bevakar rimlig likabehandling vid betygsättning samtidigt som systemet kan användas som underlag för rättvis löneutveckling bland lärarna. Skolans roll är ju trots allt att ge våra barn och unga bästa möjliga utbildnignsgrund att stå på under sitt liv. Då skall utveckingen av den grunden kunna följas på ett rättvist sätt. Då skall också de lärare som ärligt lyckas lyfta sina elevkullars kunskaper också få betydligt bättre löneutveckling än lärare som inte har samma förmåga. Allt nytt tar tid att införa. Under en tid finns alltid inställningsproblem. Det är dax för ett stabilt och rättvist utbildningssystem i Sverige!
http://www.dn.se/nyheter/sverige/mirakelskola-gav-eleverna-overbetyg


Mobiltelefonen som plånbok

Tänk vad förändringar tar tid. Det finns nästan alltid de som känner sig som vinnare eller förlorare vid förändringar. Oftast är förlorarna de som inte vill förändra och som väntar allt för länge innan de bejakar den utveckling som kommer. Nu börjar mobiltelefonen mer och mer bli även vår plånbok. Det är toppen även om beroendet av el bara ökar och ökar i vårt samhälle. Jag minns år 2000 på Ericsson. Redan då pratade vi om att mobiltelefonen även skulle bli vår plånbok. Rdan då beskrev vi tekniska arkitekturer som gjorde det möjligt. Det är 11 år sedan! Jag minns också när jag bodde i Japan. Redan då, i början av 2000-talet erbjöd DoCoMo (deras variant av Telia) sina kunder att betala med sina smarta telefoner. Runt om, framförallt i Tokyo, hade de placerat betalningsterminaler som interagerade med mobilen. Jag hoppas att Sverige lyckas bli en kraftfull aktör inom detta betalningsområde då vi både har Ericsson som stor aktör men också lokala och mycket intressanta företag som Payair som agerar för att ta en stor del av den kaka som den mobila betalningsmarknaden representerar.
http://www.dn.se/ekonomi/striden-om-framtidens-betalningstjanster

söndag 27 november 2011

Partiprofil

Dagens Samhälle
Dagens samhälle är en rätt bra tidning som ger en god inblick i den kommunala och Landstingsvärlden. I det senaste numret är det en artikel om de olika partiernas profiler. Precis som ett företag eller en individ som vill lyckas inom något område måste även partier bygga sitt varumärke att stå för något som tillräckligt många medborgare känns angeläget. I denna artikel pekas två partier ut som "de som sitter på avbytarbänken" då de inte tydligt och trovärdigt förknippas med några stora frågor. De som inte sitter där på bänken är Centerpartiet och KD. M är Alliansledare och statsbärande. MP är miljöfrågor. S är mjuka och arbetsrättsliga frågor. SD är fokus på "svenskar". FP är skolan. Det är helt klart att C och KD har problem eftersom de inte lyckas få något tydligt och upplevt viktigt perspektiv som sitt. C har traditionellt "att hela Sverige skall leva" men trots det belönas inte det av landsbygdens väljare i tillräckligt stor omfattning och om man åter vill bli ett mer relevant och mäktigt parti måste både landsbygdens människor och stadsbor se fördelarna med att rösta på C.

Om man inte levererar
Möjligen kommer vi inom kort få bevittna vad som händer med ett parti som har en tydlig profil men som inte levererar inom detta område. Folkpartiet har inte bara profilerat sig som starka EMU anhängare (tur att inte de bestämmer själva....) och starka kärnkraftsanhängare (tur att inte de bestämmer själva....) utan också som partiet med den bästa skolpolitiken. Tidigare har FP klarat av en stark retorik eftersom Sossarna inte lyckades skapa en bra eller i vart fall bättre skola där våra barn och unga ges bästa möjliga start i livet. Nu går det inte att skylla på andra längre. Det är FP som leder skolpolitiken nationellt och inom flera kommuner. Om utvecklingen fortsätter att vara otillfredställande, vad händer då? Jag antar att MP lurar i vassen för att försöka ta fler av FPs väljare eftersom de utöver miljöfrågorna fokuserar mycket på just skolfrågor. Det skall bli intressant att se hur det går för FP med trovärdigheten runt skolfrågor. Hur tror du att det går?

fredag 25 november 2011

Avskaffa rollen som integrationsminister.

Pinsamt
Det är minst sagt pinsamt att se hur kollektivt dåliga vi är i Sverige på att skapa förutsättningar för framförallt asylinvandrare att bli självförsörjande i vårt samhälle. 35% av alla registrerade arbetslösa på arbetsförmedlingen är födda utomlands och en mycket stor del av dem är asylinvandrade. Av de 372.389 arbetssökande som arbetsförmedlingen hanterade i oktober var 132.241 utrikes födda. Det tar fortfarande i genomsnitt över 7 år för en flyktinginvandrare att få ett jobb i Sverige! I ljuset av detta är det pinsamt när invandrarministern slår sig och Sverige för bröstet när vi anses vara ett av de bästa invandrarländerna i världen. "Bäst" handlar dock i detta sammanhang inom om förmågan att "integrera" och göra nya medborgare självförsörjande utan det handlar om att de får ett väldigt generöst bemötande. "Integrationspolitiken" kan dock inte anses framgångsrik förrän väldigt många fler % av framförallt våra asylinvandrade bidrar till sin egen försörjning.

Det finns tråkiga politiska krafter i Sverige som ständigt och populistiskt påtalar bristerna i svensk invandringspolitik. Av många förlöjligas de istället för att ta i bristerna på ett ännu bättre sätt då utmaningen med det stora behovet av försörjningsstöd i kombination med att Sverige får allt fler människor som lämnar arbetsmarknaden inte är ekonomiskt hållbart. I vart fall inte om vi vill ha en liknande välfärd som idag. Det populistiska anti invandrarpartiet har en sjuk människosyn i botten. Det får inte låta mer balanserade partier avstå ifrån att hitta bättre vägar för en fungerande "integrationspolitik". Så enkelt är det. Bara för att förtydliga utmaningen ytterligare säger Arbetsförmedlingens siffror att så många som 25% av de senaste årens utomeuropeiska invandrare saknar utbildning motsvarande grundskola!!

Bredare tänkande nödvändigt
I dagens DN kan man läsa flera bra artiklar om Sveriges utmaningar kopplat till invandring och även vårt behov av arbetskraft i ett land med en allt högre medelålder. I en av artiklarna tycker jag också att man hånar vår integrationsminister som elakt kan tyckas tro att det endast är filosofi och arbetsmarknadspolitik som krävs. Det är dax för en betydligt bredare och offensiv översyn av våra arbetsmarknadslagar och socialförsäkringslagar. Det behövs inte någon integrationsminster. Det är Stadsministern och finansministern som måste driva frågan brett och kraftfullt. Som DN skriver motsvarar denna misshushållning idag mellan 30-40 miljarder kronor per år! Dessutom ger den grund för främlingsfientlighet, vilket inte gagnar vår välståndsutveckling.

DN träffar återigen Hassan. Hassan träffade DN får åtta år sedan när han kom som flykting till Sverige. Hassan och hans familj är fortfarande helt beroende av stöd från samhället för att få tak över huvudet, mat i magen och kläder på kroppen. Vad kan vi göra bättre? Professor Jan Ekberg tar bl a upp att svenskakunskaperna måste bli bättre, vi måste fortsätta arbetet att motverka diskriminering men framförallt har de länder som lyckas betydligt bättre med arbetsmarknadsintegrering (USA, Canada, Australien etc) så är de mycket tuffare med vilka som släpps in i deras land och de har inte alls lika generösa socialförsäkringar som i Sverige. Jag säger inte att vi måste försämra villkoren för våra nya medborgare MEN jag säger att metoderna för att inkludera dem bättre mot självförsörjning måste utvecklas fortfare. Invånartjänst är en sådan metod! För att implementera Invånartjänst krävs förändringar i både arbetsmarknads och socialförsäkringslagarna. Vad väntar vi på? Är det någon som vinner på att det är så dåligt som det är idag? Kan vi använda 30-40 miljarder till något bättre?


Mod och ledarskap

"Att tänka fritt är stort men att tänka rätt är större"
Dessa bevingade och kontroversiella ord är en del av den akademiska staden Uppsala. Den förre Centerpartiledaren, Maud Olofsson, är snart glömd men blir mer ihåg kommen än de flesta i vår lilla del av världen då hon, som hon själv uttryckt det, är Alliansens Moder. Olofsson talade ofta om att det krävs "mod och ledarskap" från de som vill leda. Att leda är inte någon popularitetstävlan. Att leda är att våga att gå före och visa vägen men till största del att gå bakom och motivera. Att leda är att vara modig och inte opportunistiskt vara rädd för att driva frågor som är rätt att driva. Rätt för människorna. Rätt för kollektivet. Fritt är stort men rätt är större. Jag tror jag börjar förstå vad orden i dess sammanhang vill förmedla. Jag är väldigt glad över att jag orkade stå fast vid mina åsikter om att övervikt och fetma blir ett allt större problem för allt fler enskilda människor och samhället i stort. Med tanke på alla reportage och att land efter land lagstiftar för att motverka problemen känns det, som det stod i UNT idag, mycket märkligt att Sveriges regering inte börjar vidta åtgärder för att motverka den negativa trenden. Vad väntar de på? Uppvisar de mod? Vilka har rätt? De som försöker göra något för att det skall bli bättre eller de som bara blundar för problemen? Är det Socialdepartementet som hanterar dessa frågor?

torsdag 24 november 2011

Konkurrens

Vinst är positivt
Det är rätt tröttsamt att följa de vänsterkrafter som talar och som ser ner på vinster. Vinster är det som skapar förutsättningar för hela vårt välstånd som betalar för skola, omsorg, vård, infrastruktur osv. Glöm aldrig det! Vinst är positivt då det skapar förutsättning för att utveckla en verksamhet bättre samt ger möjlighet för ägarna att få avkastning på den finansiella satsning de gör kopplat till verksamheten. Problemet med vissa tjänster som är skattefinansierade är att risken i verksamheten "endast" är kopplad till risken att förlora ett uppdrag. Jag tycker att väldigt mycket av de offentliga tjänsterna, som kan konkurrensutsättas, skall kvalitetsupphandlas och att en fast ersättning skall erbjudas. Då är det definitivt inget problem om den som utför tjänsterna utifrån de förutsättningarna gör vinster. Om någon vinner upphandlingar kopplat till lägst pris och sedan missköter sitt uppdrag för att tjäna pengar är det oacceptabelt.
http://www.svd.se/naringsliv/forskare-riskerna-med-vinstdriven-vard-var-kanda_6659812.svd

onsdag 23 november 2011

Kvalitetsupphandling

Kvalitet
Det är viktigt att vi får rimlig kvalitet för det vi är beredda att betala för våra skattepengar. Det är mycket positivt att media den senaste tiden hjälper till och sätter press på oss politiker att säkerställa att all verksamhet som är skattefinansierad utförs med högsta möjliga kvalitet till det pris vi är beredda att betala för de tjänster vi gemensamt betalar för. En ständig kvalitetskontroll av leverantörerna är både nödvändig och utvecklande. Kontrollen gäller alla produktionsverksamheter oavsett om de drivs av offentliga verksamheter eller av andra organisationsformer. Man kan lätt tro att det endast är privata alternativ som ibland har brister i sin kvalitet när man tar del av medias rapporteringar men så är det inte. Det finns några verksamheter som brister i sina åtaganden både inom den offentliga produktionen och inom andra produktionsformer. Glöm aldrig det. Det är oacceptabelt oavsett var bristerna finns!

Valfrihet och kvalitetsdriv
Alliansen ser det som viktigt att fortsätta arbetet med att skapa mer valfrihet och konkurrens för att bl a driva på kvalitetsutvecklingen. Därför har vi nu en majoritet i Uppsala kommun för att genomföra en kvalitetsupphandling kopplat till Färdtjänsten. En majoritet i beröd Nämnd tycker så och även en enig kommunalrådsgrupp inom Alliansen. För att kunna erbjuda valfrihet för de som är färdtjänstberättigade genomför vi inom kort en kvalitetupphandling genom att använda upphandlingsformen Tjänstekoncession. Det innebär att vi, som inom t ex vården, bestämmer ett antal kvalitetskrav som måste uppfyllas och därutöver sätter vilka priser som skattebetalarna är beredda att betala. De taxibolag som vill kunna serva färdtjnstberättigade får då acceptera de krav och de priser som erbjuds. Därefter är det upp till de färdtjänstberättigade att välja det bolag som de tycker bäst ger dem den service de önskar. Jag tror att det kommer att bli bra. Jag hoppas att vi lyckas bygga in ett system kopplat till Tjäntekoncessionerna som premierar ett viktigt miljötänkande.
http://www.unt.se/uppsala/ny-fardtjanstmodell-provas-i-uppsala-1544348-default.aspx

tisdag 22 november 2011

Konflikter i öppen dager

Partipolitik
Ett parti består alltid av en mängd personer som tycker mer eller mindre lika. Ständiga kompromisser krävs inom ett parti för att det skall ha styrfart framåt. Lägg där utöver till komplexiteten att kompromissa ännu mer för att flera partier skall få en majoritet och därigenom kunna driva utvecklingen i någon riktning. Det är väldigt komplext och i synnerhet trögrörligt i förhållande till t ex system som i Kina eller Ryssland. Vi hade under en längre tid ett parti, Socialdemokraterna, som till stor del endast behövde kompromissa mellan sina egna fraktioner. I takt med att de blivit allt mindre har även de tvingats ut i en än mer komplex demokratisk verklighet. Det är smärtsamt. Jag tror det kommer att ta en lång tid innan vi ser en Socialdemokrati som hittar sin nya roll och ett nytt arbetssätt som gör att de än en gång kan göra anspråk på den nationella makten. Vad tror du?
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/statsvetare-om-sahlins-uteblivna-svar-om-juholts-framtid_6654546.svd

måndag 21 november 2011

Morgonstunden

Snabbt upp
Hur ser din morgon ut? Vaknar du av att klockan ringer och sedan ligger du så länge du kan och drar dig från att gå upp? Eller hoppar du direkt upp ur sängen och ser fram mot en ny spännande och utvecklande dag? Det sägs att just inställningen när man vaknar har en rätt stor betydelse för hur en dag utvecklas. Så är det nog. Själv tycker jag att det är rätt segt att gå upp under denna tid på året. I synnerhet när det är så grått och tråkigt som vädret varit ett tag. Jag ligger gärna kvar några extra minuter i värmen och skuttar inte upp ur sängen och ner för trappan till köket för en härlig frukost. En morgonreflektion jag gjort är att det alltid är skönare att ligga kvar i sängen när man måste gå upp. När jag får/kan ligga kvar och dra mig så är det oftast inte lika skönt.... Varför är det så? Snart vänder det och ljuset börjar åter ta mer del av våra dygn. Jag ser fram mot vändpunkten.

söndag 20 november 2011

Känsla

Egna vägval
Livet innebär ständiga vägval. Varje val kan ha en stor betydelse för hur resten av ditt liv utvecklas. Igår var jag på konsert med Mikael Rickfors. Inte minst han talade om några av sina vägval utan att på något sätt uttrycka bitterhet. Ett av de vägval han fick under inledningen av sin internationella bana var att bli med i Bruce Springsteens band. Han tackade nej och valde istället en egen karriär. Man måste våga välja egna val och förhoppningsvis klarar man av att leva med sina val även när de inte blir som man hade hoppats. Livet är för kort för att man skall ägna allt för mycket tid åt att ångra sig. Det som är gjort är trots allt gjort. Om det var okloka vägval kan man hoppas att man lärt sig något av dem så att man undviker att göra om dumma saker igen.

Sverige behöver en framtidstro
Europa är i kris. Sverige är på familje och individnivå högt belånat. För att hantera nuläget och framtiden betydligt bättre krävs nu en tydligare bild av vilken morgondag vi vill se. Det är dax för de partier som vill se sig som statsbärande att visa upp sina tydliga framtidsbilder!!! De lyser med sin frånvaro från flera partier och de behövs för att ge mod och framtidstro! Framförallt behöver våra yngre dessa möjliga bilder i takt med att deras situation, kollektivt sett, blir tuffare och tuffare.

lördag 19 november 2011

Generationskonflikter

Lyssna och inkludera!
Hur svårt kan det vara att inse hur man bäst löser problem och bygger något bra, om man bara har lite förutsättningar? Är det svårare än att gå till sig själv? Vill du att de du pratar med skall lyssna till vad du säger? Vill du inkluderas i att lösa problem som berör dig själv och dina närmaste? Trots det är det ständigt små grupper som anser sig vara mer lämpade än andra att fatta viktiga beslut utan att ta sig tiden att lyssna och inkludera.

Att ta sig tiden att lyssna och att inkludera behöver inte självklart innebära att man kommer fram till samma slutsats som flera av dem man lyssnar till. Processen kommer dock att göra andra perspektiv betydligt mer förståeliga och i bästa fall kan egna idéer utvecklas till något ännu bättre. I ljuset av detta resonemang är det besvärande att många unga inte känner att de kan påverka sin framtid och många unga känner definitivt inte att de inkluderas i de samtal som syftar till att göra deras framtida börde mindre tung att bära. Varför är det så? Är dagens makthavare rädda för vad våra unga skall säga och tycka? Om de inkluderas när framtiden skall diskuteras, bland de som ansvarar för lagstiftningen och några andra så kallade höjdare i vårt land, då kanske samtalen blir riktigt meningsfulla. Hur kan ett sådant initiativ endast inkludera en under 30 år och då är den personen en politiker vid namn Annie Lööf? Knäppt och helt fel upplägg. När man gör mer fel än rätt i uppläggen kring liknande viktiga samtal är risken för starka generationskonflikter ännu större. Då talar vi inte om generationskonflikter kopplat till olika sub kulturer, vi talar om konflikter om begränsade resurser i vårt samhälle! Vad tycker du?
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/unga-gors-till-askadare-nar-framtiden-diskuteras_6645824.svd

fredag 18 november 2011

Demokratisk kris

Avsaknad av politiska ledare
I dagens kolumn i DN kan vi läsa en artikel skriven av Thomas Friedman om att Västvärlden har hamnat i en situation av demokratiska ickebeslut. Kristider kräver handlingskraft. Det jag bland annat lärt mig genom åren är att när det blir dåliga tider blir det alltid sämre fortare än vad man kan tänka sig och när det blir bättre så kommer återhämtningen segare än vad man hoppas på. Det är säkert mänskligt. I ljuset av att kriser förstärks av obeslutsamhet är det oroande att Västvärldens ledare tycks lysa med sin frånvaro. Ledarskap handlar om att våga gå före och visa vägen. Ledarskap är inte en popularitetstävlan. Ledarskap handlar om att skapa energi men också om att ta ansvar på riktigt. Att ta ansvar på riktigt innebär att både måla upp framtidsbilder som skapar hopp men samtidigt klara av att lösa kortsiktiga problem och fånga möjligheter. Huvudfrågan är om politikerna underskattar medborgarnas förståelse för tuffa tag i krislägen och bara vill förknippas med "jultomte" perspektiv för att bli återvalda? Vad tror du?

Lilla Sverige
I vår lilla del av världen, som vi kallar Sverige, är ekonomierna inte i fritt fall men vilken framtidsbild är det som Sverige går mot? Om ledarskapet t o m föraktar visioner, vad är det politiken och alla dess delbeslut syftar till att leverera för framtid? Det kanske räcker med att det skall vara låga skatter och valfrihet........ Tyvärr har vi i Sverige också en demokratisk kris när starka gemensamma framtidsvisioner lyser med sin frånvaro och där många politiker framstår som helt självcentrerade och egennyttiga. Jag hör inte till dem som tycker att Thomas Bodström, fd justitieminister, är någon stor ledare. Det jag dock högaktar är att han tydligt och konsekvent tar avstånd ifrån de avarter av ersättningar som vissa politiker får och utnyttjar. Det är särskilt intressant att det är just Socialdemokrater som utnyttjar dessa oacceptabelt generösa ersättningssystem. Det kanske inte är så konstigt eftersom det är Socialdemokraterna som i huvudsak byggt upp bidragsSverige. Om man nu tycker att bidragstänkande är en huvudlinje, varför inte själv leva på bidrag från skattebetalarna när man helt borde försörja sig själv. Det är beklagligt att de som säger sig värna om vårt gemensamt bästa väljer att ersätta sig själva med orimliga fallskärmar, pensioner, bostadsbidrag m.m. Vad tycker du?
http://www.dn.se/nyheter/politik/messing-fick-nytt-toppjobb--och-en-statsradspension

torsdag 17 november 2011

Bättre sent än aldrig

Positiv kultur
Kultur är något som skapas hela tiden. Det är rätt tröttsamt att prata med människor som anser att en bestämd kultur är på ett visst sätt som om det är något konstant. Ett sådant resonemang stämmer bara om man gör en historisk betraktelse över ett antal år. Annars är alla kulturer i ständig förändring. Precis som allt annat som lever vidare. Det som inte förändras och anpassas till nya förhållanden dör ut. Många kulturer har dött ut. Personligen tror jag att kulturer som bygger på en positiv och utvecklingsorienterad kultur överlever. 

Subkultuerer som är negativa och brottsorienterade måste bekämpas tidigt. Det är bra att myndigheterna äntligen börjar försöka lösa eländet i Södertälje och i delar av Malmö. Det tragiska för många människor som bor där, och för samhället i stort, är att vi har väntat så länge innan vi försökt lösa problemen och skapa en ny verklighet för dessa medborgare där de tydligt kan se möjligheter till en positiv framtid. Jag kan tyvärr inte göra länkar från denna terminal men du hittar några artiklar om insatserna i Södertälje i dagens DN.



onsdag 16 november 2011

Mörker

Energipåfyllning
Mörkret i kombination med väldigt mycket jobb gör att jag känner mig rätt trött. Det är ingen känsla jag gillar. De senaste veckorna har jag också gjort felaktiga prioriteringar när jag valt arbete istället för några få timmars träning. Tänk att det ibland skall vara så svårt att göra det som är rätt även när man vet att det är okloka beslut...... Som jag sagt tidigare är vi inte så rationella som ekonomisk teori tar som utgångspunkt. Hur fyller man då på med mer energi? Det varierar självklart beroende av vem man är och vad man gillar. För mig var t ex helgens festande viktiga energipåfyllare även om det också kostade sömn. Möten med positiva och djupa människor tycker jag också ger energi. Det som inte ger energi och som tyvärr är en stor del av tillvaron som politiker är att lyssna på alla klagomål och gnäll. Jag tar alla medborgares åsikter på fullt allvar men det är en överväldigande del som är negativa. Då är det inte nog med att man skall följa upp om det är en "sanning" som jag delar när jag sätter mig in i frågan utan om det stämmer så skall man självklart jobba för en förändring till det bättre. Tycker du att du får tillräckligt med positiv energi varje dag? Vad kan du göra för att få mer? En ytterligare energibov tycker jag är tidningarna. I tidningarna får negativa nyheter och gnäll ett mycket stort utrymme. Idag var det särskilt frustrerande att "mellan raderna" läsa flera artiklar där det enskilda ansvaret tycks obefintligt utan det är alltid ett kollektivs ansvar (Staten,Kommunen, företaget etc...)  

måndag 14 november 2011

Protektionism och främlingsrädsla

Rädslan för det okända
Rädslan för det okända har i alla tider förföljt de allra flesta människor. I alla tider har dessutom "ledartyper" utnyttjat denna rädsla för att vinna personlig makt. I alla tider har det aldrig lönat sig att vara rädd för det nya eller annorlunda. Låt oss försöka att kollektivt inte glömma bort det! Nu har vi återigen väldigt tuffa tider. Tider där mörka krafter vinner ett allt större kortsiktigt stöd utifrån populistisk retorik om "vems felen är" och enkla lösningar på problemen. Invandringen upplevs som ett allt större problem. Det är framförallt asylinvandringen i väst som skapar de största konflikterna. Terroristen i Norge och nu den Nazistiska terrorgruppen i Tyskland som precis avslöjats. Igår kunde vi se på SVT hur Kanada attraherar människor från hela världen och hur deras invandrarminister tydligt säger att asylinvandrare är problem och att de jobbar hårt med att rekrytera arbetskraftsinvandrare som tydligt vill komma till Kanada för att vara med och bygga deras närsamhälle. I Sverige höjer Repula rösten om att Malmö tappat rådigheten i vissa områden. Nu föreslår en svensk utredare, på uppdrag från regeringen, att de 500.000 svenskar som också har utländska pass skall kunna utvisas om de missköter sig. Det senare tycker jag är bra. Det är dock viktigt att vi hjälps åt att bekämpa främlingsfientlighet och protektionism. Glöm inte det jag inledde med, det har aldrig lönat sig! Jag vill också passa på att berätta för er som inte haft förmånen att resa, bo och jobba runt om i världen att främlingsfientlighet finns överallt! Inte minst i Asien.

Är du en pessimist?

Vi har alla en syn på oss själva. Frågan är hur väl den synen stämmer med andras syn på dig. Som alltid finns olika modeller för personlighetstyper. De beskrivs i form av färger, handlingsmönster eller tankemönster. Ett exempel på tankemönster är om man är en pessimist eller en optimist. Vem har rätt om nu och framtiden? Det finns inga entydliga svar på den frågan eftersom det beror på vilken agenda man själv har och hur man upplever att en situation utvecklas. Personligen föredrar jag att ta en positiv ansats i livet. Livet bjuder på så mycket motstånd i alla fall så varför fylla på med en massa eget negativt. Därmed inte sagt att en optimistisk inställning till livet innebär att jag blundar för problem och utmanningar. Tvärt om. Genom att tro på framtiden tycker jag att det är enklare att våga ta i de problem som, om man inte löser dem, kommer att leda mot en framtidsbild som man inte önskar. Vad är du? En optimist eller en pessimist? Du kanske tycker att du är en realist? Om du tycker att du är en realist, vad är det som får dig att tro det? Tänk om vi är påväg mot M enligt bifogad blogg. Om det är så att M tar över kommer enligt hennes resonemang de kommande åren bli väldigt jobbiga. Helt klar är att man inte kan låtsas som att man inte har stora problem när man har det. Det kallas förnekelse. Det finns bara en väg ur problem och det är hårt jobb för att lösa problemen. Jag är säker på att vi kommer att lösa våra stora strukturella problem i Europa. Frågan är bara hur lång tid det kommer att ta. Hur lång tid tror du att det tar?
http://blog.svd.se/bors/2011/11/14/vilken-bokstav-valjer-du/

söndag 13 november 2011

Ljus i mörker

Kul
"Tänd ett ljus och låt det brinna! Låt aldrig hoppet försvinna det är mörkt nu, men det blir ljusare igen. Tänd ett ljus för allt du tror på......" I går bjöd vi in till höstfest med temat "ljus i mörkret". Festen hade en större men ändå mycket begränsad gästlista där de bjudna alla representerade någon dimension av mitt liv.

Alla som var med möttes av ljus i mörker, en fördrink ute i paviljongen, varmrätt, efterrätt och nattamat. Det fanns även gott om dricka av många sorter. Stämningen var hög. Jag fick dansa. Som tur var rökte jag inte någon cigarr vilket gjorde att jag inte mår så dåligt idag. Sömnbrist gör dock dagen lite utmanande eftersom den innehåller farsdag firanden av olika slag. Bl a träning tillsammans med min son på Friskis som bjuder pappor på fritt inträde. Alla gäster tycktes ha en trevlig kväll som inte slutade förrän en stund efter 03. Förutom mat, dryck och dans bjöd kvällen på tipspromenad och mycket sång. Bl a ett sångförsök av mig där jag försökte sjunga Heidenstams "Sverige". Efter mitt framförande spelades samma sång upp med Jussi Björling....... Jag var en aning sämre........ Det är kul att träffa vänner och att festa! Särskilt när man får dansa lite också : )

lördag 12 november 2011

Uttrycksfult och tänkvärt

Mefisto
Linus Thunström är tjänstledig från Uppsala Stadsteater och sätter upp en opera i Malmö parallellt med att han blivit pappa för första gången. Trots det fortsätter hans teater att leverera härliga och givande teateruppsättningar. Igår såg jag Mefisto. Den var väldigt intensiv och minst sagt erotiskt fokuserad. Den var tänkvärd och gav tydliga perspektiv på dåtid och bra kopplingar till nutid. Jag gillade bl a monologen kopplad till att avskaffandet av värnplikten sannolikt kommer att vara av ondo för samhällets positiva utveckling. Om du inte tittar på teater så ofta kan jag nästan föreslå att du väljer vilken pjäs som helst på Uppsala Stadsteater. De håller en väldigt hög nivå! Till skillnad från vissa kritiker som inte gillade det höga tempot så uppskattade jag det mycket. Högt tempo gör säkert teatern mer intressant för dataspelsgenerationen. Det tror jag är viktigt.

fredag 11 november 2011

Utvecklande miljö


Vem vill inte vara i en utvecklande miljö? Har du också varit i sammanhang där du känner dig enormt ostimulerad av din omgivning? Visst är det tråkigt och destruktivt för din egen utveckling. Tror du att en som kan lyfta 200 kg blir stimulerad av att träna med en som klarar 40 kg? Om styrka krävs, tycker du att den som kan lyfta 200 skall hjälpa den som bara klara 40? Hur mycket och hur länge tycker du att 200ingen skall ställa upp? Kan inte länka från denna terminal MEN återigen vinner DN avseende inspiration till mina tankar. Hur mycket å hur länge skall tyskarna, som ständigt blir både effektivare och produktivare, finansiera italienarna som bara, som grupp, blir sämre å sämre? Kan man tänka så? Kan man låta bli att tänka så?
Sent from my iPhone

torsdag 10 november 2011

Bara handling och resultat räknas

Ohållbart
Som tur är fortsätter debatten i media om de orimliga fallskärmar som många politiker tycks få. Tyvärr blandar Vs ledare i Uppsala ihop pensioner med fallskärmar men trots att hon gör det är det i sak helt sjukt att politiker ger sig själva fallskärmsvillkor som inte går att försvara om man anser att man företräder en så kallad arbetslinje! Om inte Alliansen själva driver att dessa orimliga fallskärmar tas bort saknar vi trovärdighet. Det måste också vara så att den eventuella förändring som är under utredning även måste gälla retroaktivt! Om det inte kan gälla retroaktivt så måste vi skattebetalare i vart fall begära att de skall göra invånartjänst i utbyte mot att de lever på oss andra! Den svenska välfärdsmodellen bygger på att vi alla kostar fram till säg 20 år. Att vi därefter skall jobba ihop det vi kostat samt skapa ett utrymme för vår ålderdom. Eftersom några av oss, av olika skäl, inte klarar av att jobba måste några skapa ett mycket större utrymme än endast för sig själv för att den generella välfärden skall försvaras. Det finns inget utrymme för att politiker skall vara ett undantag!

Invånartjänst
Om arbetslinjen är på riktigt så måste man våga driva politik och tänka lateralt för att ge fler en bättre självkänsla, erbjuda delaktighet och hålla oss medborgare anställningsbara. Invånartjänst då alla kan göra något som gör nytta i samhället är en sån väg framåt! Vad väntar vi på? Vi måste sluta sticka huvudet i sanden och inte tänka annorlunda för att minska den mycket destruktiva trend som uppstår om allt fler blir långtidsarbetslösa och får leva med ständiga försörjningsstöd. Om artikeln om att förtidspensioneringen av unga kraftigt ökar stämmer är det ytterligare ett misslyckande för arbetslinjen som kräver lateralt tänkande! Vad väntar vi på? Alla kan göra något värdefullt för det gemensamma istället för att bara få bidrag och hamna i en allt mer destruktiv livssituation. Vad tycker du? Det kan väl inte vara så att vi inom Alliansen börjar göra som Sossarna dvs försöker förbättra arbetsmarknadsstatistiken genom att plocka bort unga från det statistiska underlaget helt och hållet! Det mänskliga och samhällspriset för ett sådant kortsiktigt beteende är enormt.
http://www.dn.se/ekonomi/jobb/unga-pensioneras-bort-fran-jobben
http://stefanhanna.blogspot.com/2011/11/studentmakt.html

Det duger inte med ord om en arbetslinje! Vi måste med kreativa idéer och handling leverera fler resultat som leder i en positivare riktning. Långsiktigt är det inte till någon glädje om Sverige idag har Europas rikaste statskassa om vi om tjugo år har en massa människor i utanförskap som ohållbart kan finansieras av några få.

onsdag 9 november 2011

Studentmakt

En kan göra stor skillnad
Det har blivit en etablerad sanning att den "Arabiska våren" och de regimer som fallit i kölvattnet av den startade med att en fattig ung man i Tunisien brände sig till döds. Han brände sig till döds för att han tyckte att de lokala myndigheterna inte var kloka som nekade honom möjligheten att sälja sina frukter där han "alltid" gjort det. Det kanske var så. Personligen tror jag att, som oftast, det var den enorma arbetslösheten bland unga akademiker som gjorde den Arabiska våren möjlig. Unga, välutbildade med hög frustrationsgrad har i alla tider varit kraften som ändrat sanningar och som omdanat samhällen. Vem blir inte frustrerad om man vill utbilda sig, utbildar sig och tror på en bättre framtid men sedan bara möter arbetslöshetens hopplöshet? I många Arabiska länder har de en stor andel välutbildade unga som inte får något jobb och som kände hopplöshet.
http://www.youtube.com/watch?v=ZQLj_JcaZcM

Är det annorlunda i väst?
Varför skulle inte historien upprepa sig även i väst? I takt med att våra unga får det allt svårare att flytta hemifrån, att finansiera sina utbildningar och att få jobb kommer även våra unga akademiker använda sin frustration till att förändra. Det positiva med en liknande utveckling är om det leder till en samhällsutveckling som blir mer hållbar. Tror du att denna ungdomliga frustration nu även kommer att omdana våra delar av världen? Kan möjligen det som händer i England vara startskottet? Den destruktiva 68-vågen kanske får en efterföljare i bakvattnet av det som nu startat i just England. Vad tror du?
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/studenter-protesterar-i-london_6622444.svd

tisdag 8 november 2011

Årets ledarartikel!

Vem skrev den?
Idag tycker jag att Sverige fick ta del av en av årets absolut bästa och därigenom mest värdefulla ledarartikel. Vem skrev den? Jag vet inte vem skribenten är men DN har utan tvekan ett bra team kopplat till sin ledarsida.

Det bästa åt de svagaste
Rubriken säger det mesta. Ur ett barnperspektiv, och ett samhällsutvecklarperspektiv, borde det vara en självklarhet för alla att vi måste ge alla våra barn och unga bästa möjliga start i livet. Det är ingen av oss som väljer vilken familj vi råkar födas in i. Vissa föräldrar orkar och klarar galant av att ta ett ansvarsfullt och ambitiöst föräldraansvar. Andra gör det inte. Vissa föräldrar har av olika skäl inte ett liv som gör att de kan eller orkar stötta sina barn att utvecklas utifrån sin fulla potential. Ur samhällets perspektiv är det idiotiskt att inte ge alla bästa möjliga chans till en bra start i livet som öppnar upp för att var och en skall kunna utvecklas utifrån sin fulla potential. Därför har politiker och rektorer ett stort ansvar att bättre balansera resurserna mellan olika skolor och barn med väldigt olika förutsättningar. Självklart finns det massor av fantastiska och viktiga krafter bland barn som inte har haft turen att födas in i ett varmt eller i vart fall utvecklande familjeperspektiv. Därför är det viktigt att inte blunda för de problem som finns. Därför är det viktigt att satsa ännu mer resurser på de som har det särskilt utmanande att få den matchning som de så väl behöver för att växa utifrån sin potential. Om du bryr dig om alla våra barn och unga, läs artikeln!
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/de-basta-at-de-svagaste

måndag 7 november 2011

Ordets makt

Övergrepp mot den personliga integriteten
Vi får inte glömma bort alla de grova övergreppen som Rupert Murdochs imperium gjort mot den personliga integriteten. Det är lätt hänt att den ekonomiska krisen lägger en skugga över dessa oacceptabla övergrepp som vi måste minnas och bekämpa. Nyheterna runt om i världen håller på att bli propaganda och inte faktabaserade beskrivningar av verkligheten. Att den värsta kanalen som driver denna "nyhets"förändring är FOX news, som ingår i Murdochs imperium News Corp, gör inte problemet mindre. Demokratin är hotad. Om vi tycker att vår demokrati är värd att försvara måste vi vända denna destruktiva utveckling. Hur tror du att vi kan vända utvecklingen mot en allt mer förvrängd och propagandaorienterad journalistik som styrs av några få mediamoguler?
http://svtplay.se/v/2588317/korrespondenterna/del_9_av_10__ordets_makt

söndag 6 november 2011

Vem kastar den första stenen....

Fred och samarbete är viktigt
Visst har vi alla anledning att vara förbannade över den oreda som råder i Europa. Det är dock en viktig reflektion som Wolodarski gör i dagens ledare i DN där han konstaterar att inte minst Sverige varit djupt nere i en självkonstruerad kris i början av 90-talet. Det är viktigt att reflektera och att inte vara allt för pessimistisk även om vi sannolikt kommer att få "bita i gränset" under en längre period då effekten av att så många Europeiska länder gjort så mycket fel samtidigt garanterat slår även mot oss. Vi får inte glömma att Sverige tog sig igenom en mycket tuff situation för bara 20 år sedan! Det är, som Wolodarski beskriver, viktigt att överväga alternativen till ett långsiktigt starkt samarbete mellan Europas nationer. Historien förskräcker och konkurrensen från bl a Kina begränsar definitivt vårt handlingsutrymme. I synnerhet om vi vill försvara vår form av demokrati, freden och välståndet i närområdet.
http://www.dn.se/ledare/signerat/vart-standiga-behov-av-syndabockar

lördag 5 november 2011

Växthus

Växthus behövs för att mångfalden skall ha en chans
Varför har vi växthus i Sverige? Om jag har förstått rätt är huvudskälet vårt väder som inte tillåter växodling under stora delar av året. Vissa önskade grönsaker och frukter skulle aldrig trivas i så nordliga breddgrader som här. I växthuset skapas dock förutsättningen för växtkraft som annars saknas. Precis så är det med universitet, företag och vänskapsgrupper. I det stora sammanhangen kan det vara svårt att känna att man utvecklas tillräckligt mycket inom det som man själv värdesätter. Inom universitet med inriktning som man själv gillar, bland vänner som älskar att samtala om saker som förenar eller inom politiska partier där ideologiska och filosofiska samtal kan bidra till att jag växer som människa, där kan vi finna våra mänskliga växthus. Jag tror att alla människor behöver liknande växthus för att må bra.

Jean Guitton
"Finkänslighet är en art av skarpsinne: den är ett skarpsinne som hänför sig till känslans område och främst till konsten att gissa sig till en annans känslor"

"På alla områden (det må röra sig om politik, om krig, om konst eller om helighet) uppenbarar det sig efter flera tomma århundraden sådana andar som är överlägnsa till och med de sttörsta, sådana som Platon, Leonardo da Vinci och Pascal. De är som ett släkte för sig, en ensamhet, ett språk, ett universum. Och ändå finner vi oss mycket lättare hemma med dem än med genier av en lägre ordning eller med spirituella och talangfulla människor."

fredag 4 november 2011

Krisberedskap

Det är klokt att vara förberedd
Varje år ordnar Länstyrelsen i Uppsala ett möte för länets ledande politiker och övriga ledande befattningshavare med inriktning på krisberedskap. Under årets möte gick vi bl a igenom lärdomar från den fruktansvärda kärnkraftskatastrofen i Japan, Hemvärnets utveckling, förändringarna i Mellanöstern och inte minst penningmarknadens sårbarhet. Allt var värdefullt och det råder ingen tveksamhet om att vi har byggt upp ett mycket sårbart samhälle. Kriser kommer och går och det är nästan alltid omöjligt att förutspå dem. I vart fall när de skall inträffa. Därför är liknande möten viktiga så att ett samhälles ledning kan vara bättre på att hantera en kris när den är ett faktum. Det som var särskilt positivt var att vårt svenska Hemvärn både har vitaliserats avsevärt och att de kraftigt förstärks. Det är min absoluta övertygelse att ett starkt Hemvärn är viktigt både för att försvara Sverige i händelse av att någon vill göra anspråk på vårt territorium men också för att fostra många människor till att bli bättre samhällsmedborgare. Varför inte göra någon form av Hemvärnstjänst som den moderna formen av värnplikt? Det var också positivt att mina samtal med bl a generalen som leder Hemvärnet fick stöd för betydelsen av att skapa distribuerade energiförsörjningssystem runt om i landet som t ex vindkraft. Även det är en mycket viktig del av ett modernt försvar som är sanslöst beroende av el.

torsdag 3 november 2011

Äntligen!

Kunskap och duglighet
Det är med glädje som jag kan följa förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter. Det tycks som att vi är påväg mot en ny ordning där LAS revideras och att turordningsreglerna ändras så att inte nyanställda diskrimineras. Jag tycker att resonemangen mellan parterna handlar om helt rätt saker dvs kompetens och inte anställningstid. Det är också positivt att alla arbetsgivare får ett om möjligt ännu större ansvar för att personalen ges möjlighet att vidareutvecklas. Om personalen tar den möjligheten eller ej är både ett arbetsgivare ansvar men också ett stort eget ansvar för alla medarbetare. En stor eloge till partier som vågat driva denna viktiga fråga för svensk konkurrenskraft och effektivitetsutveckling. Ett av de få partier som vågat driva denna viktiga framtidsfråga är Centerpartiet. Äntligen närmar vi oss en arbetsmarknad som styrs utifrån kompetens och duglighet och inte anställningstid.
http://www.unt.se/ekonomi/turordningsregler-i-las-kan-andras-1516873.aspx


Tänka fritt är stort men att tänka rätt är större....
Än en gång beklagar jag att Folkpartiet gjorde så att Sverige röstade nej för att Palestinierna skulle få representation i UNESCO. En nedlagd röst hade varit mycket bättre. Logiken att ett fullvärdigt medlemskap i UNESCO för det palesinska folket skulle vara kontraproduktivt för fredsarbetet är både ett empatiskt klavertramp och idiotiskt. Jag kan bara undra om den Folkpartistiska ledningen önskar fred i Mellanöstern eller ej.
http://www.dn.se/ledare/signerat/folkpartiet-ga-hem-och-las-historia

onsdag 2 november 2011

Röstfiske i grumligt vatten

Ur led är tiden
I dagens UNT kan jag läsa på debattsidan hur MP uppmanar oss alla att hjälpa till att forma en politik som gör att vi bättre skall kunna styra vår egen tid. Angreppssättet är populistiskt och budskapet förledande och missvisande. Först måste man vara tydlig på vad man vill uppnå. Att vi alla vill styra mer av vår egen korta tid på jorden säger väl alla ja till. Dagens konsumtionssamhälle är ohållbart i takt med att flera nya miljarder människor vill ha minst samma standard som oss svenskar. Huvudfrågan är dock vilken minimistandard vi accepterar. För att MPs utspel skall bli rimligt seriöst vill jag höra vilken typ av samhälle de vill att vi skall leva i om säg 20 år! Jag vill också veta om MP tror att Sverige är en isolerad ö på vår jord.
http://www.unt.se/debatt/mp-tar-makten-over-tiden-1515296.aspx

Vem vill slita ut sina medarbetare?
MP förenklar de utmaningar som den globala konkurrensen skapar för att vinna kortsiktiga politiska poäng. Det är att lura medborgarna. Den svenska arbetsmarknaden måste hela tiden förhålla sig till hur man gör i vår omvärld som vi konkurrerar med. Det är bedrägligt att låtsas som något annat. De allra flesta svenska arbetsgivare kämpar hela tiden med att skapa villkor för sina viktiga medarbetare (alla) som gör att de kan klara av sina uppdrag på bästa sätt. Få, om några arbetsgivare, väljer att slita ut sin personal, då man vet att det bara leder till negativa konsekvenser för verksamheten.

Nytt mått för välstånd
För att bygga en mer hållbar värld är det angeläget att vi ersätter BNP som mått på just välstånd till något bättre mått. Ett mått som bl a värderar vår natur och sociala aspekter ordentligt. Om det är något som både arbetsmarknadens parter (arbetsgivareorganisationer och fackliga organisationer) och de politiska partierna borde göra tillsammans så är det att hjälpas åt att få fram detta bättre och mer hållbara mått på välstånd. Det är viktigt och det brådskar. Vi startar inte från 0 då det finns många "Tankesmedjor" i världen som tagit fram olika utkast på modeller som skulle kunna fungera bra. Vad väntar vi på?

tisdag 1 november 2011

Misstag efter misstag

Misshushållning
Västvärlden fortsätter att fatta stora stragetiska felbeslut. Den nya världen tar över världsherraväldet i rekordfart och de kan göra det i bakvattnet av misstag efter misstag som de mäktigaste i västvärlden gör. En lång tids lånefinansierad spekulationsekonomi har en stor skuld i det som händer. Krisen i Grekland, Italien och Spanien blir allt värre.

Den Grekiska politiska ledningen fegar ur och väljer sannolikt egen popularitet framför nödvändigt ansvarstagande när de abdikerar från eget ansvar för den nödvändiga ekonomiska saneringen när de väljer folkomröstning kopplad till krisen. Vad tror ni en majoritet av det Grekiska folket kommer att säga om att kraftigt skära ner sin standard och sina omöjliga förmåner? Tror du att de stora flertalet greker kommer att slippa gå igenom en mycket stor kris oavsett vad de röstar? Sannolikt förvärras bara krisen av att ytterligare tid går innan de nödvändiga åtstramningarna genomförs.

Den som är satt i skuld är icke fri. I ett rasande tempo tar bl a Kinesiska bolag över "billiga" Europeiska bolag. I ett rasande tempo blir stora delar av Europa allt mer beroende av lån, korta och långa lån, från diktaturer.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/palestinier-far-medlemskap-i-unesco

Geopolitiska missar
Felbedömningar eller helt enkelt okloka geopolitiska beslut bidrar också till detta snabba västerländska förfall. Förutom att delar av Nordafrika och mellanöstern har värdefulla oljekällor, som blir en allt ändligare resurs, vill folket få mer att säga till om. Frågan är dock om det inte är just kriget om framtida råvaruförsörjning som gjorde folkupproren i dessa delar av världen möjliga. Under många år har dessa delar av världen, på många sätt, haft ledningar som "under täcket" samarbetat med västmakter. Precis som CIA är kända för att ha drivit amerikanska intressen runt om i världen är det inte osannolikt att bl a Kineserna har liknande verksamheter som på sitt sätt agerar för sina intressen. Kina har tagit ett allt starkare grepp om bl a Afrika. De nya ledningarna som kliver fram efter att diktator efter diktator faller är sannolikt inte odelat positiva till västerländernas tidigare ageranden. Om man tänker så är det återigen ett stort geopolitiskt misstag av vissa västerländska länder, inklusive Sverige, att förneka Palestinierna rätten till en egen högre folkstatus. När 173 länder nyss röstade om att Palestina skulle få ett säte i UNESCO så röstade 107 länder ja, 52 lade ned sina röster och 14 röstade emot. Bland de som röstade ja var Kina, Ryssland och Indien. Bland de som röstade nej var USA, Tyskland och Sverige. FN och dess organ har stora finansiella utmaningar. Kina har massor av pengar. Som demokrat och som en människa som vill leva i en liberal värld blir jag allt oroligare. Vem eller vilka är det egentligen som leder in västvärlden i en allt sämre situation?