torsdag 2 december 2010

Biologisk mångfald

I dagens UNT skriver några gröna liberaler en bra debattartikel. Om de är representativa för det parti som jag tror de säger sig vara med i så är det kanske dax att försöka slå ihop dessa partier igen. En partiledare är ju på sitt slut och en har slutat. Det kan dock bli svårt då C gärna ser "starka" kvinnor medans FP tycks föredra "starka" män.

Vi, i vår världsdel, lever i ett allt för konsumtionsorienterat samhälle. Slit och släng håller inte längre när miljoner och åter miljoner ytterligare människor i Indien, Kina, Brasilien och Ryssland vill konsumera minst lika mycket som en medelsvensson. Det håller inte. För att blanda lite argumentation så håller det inte heller ur ett energiperspektiv. Lilla Uppsala och Sverige måste hitta nya energislag som gör oss betydligt mindre beroende av vår omvärld (t ex olja) för att vårt välstånd skall fungera. De större och mäktigare länderna och dess befolkning kommer att gå före oss i kön när resurserna blir betydligt mer begränsade än idag.

Den bilogiska mångfalden är väldigt viktig. Inte minst för att vi skall kunna utnyttja dess kraft till mat, mediciner och olika produkter som vi gillar. Trots mina allergier måste jag även erkänna att pollen är viktiga för vårt övergripande välstånd. Det är svårt att acceptera när näsan rinner för fullt och ögonen kliar. Men så är det. Fakturm är också att vi mår bättre i och i närheten av det gröna och det blåa. Vi måste kämpa för att behålla vår biologiska mångfald. Vi får aldrig ta den för given.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar