fredag 20 september 2024

Jämställdhet

Välkommen, här gäller svenska lagar och svenska system!

Människan värld är full av likheter och olikheter. Främsta likheten är att vi alla tillhör samma art, homosapiens sapiens. Samtidigt är varje mänsklig individ unik i sin mentala komplexitet då jaget utvecklats väldigt olika beroende av just vår uppsättning av hormoner, var man föds, i vilken miljö man föds in i, hur man bildar sig, vilka sociala sammanhang man utsätter sig för, hur riskbenägen man är och så vidare. På många sätt är olikheterna fantastiska. Det är enkelt att föreställa sig hur tråkigt livet skulle vara om vi alla tyckte lika, agerade lika, gillade samma mat, gillade samma fotbollslag och nöjde oss med ett politiskt parti och så vidare. En stor olik mellan Sverige och övriga nationella samhällen är hur jämställt det är mellan kvinnor och män.

Väldigt lite av det som händer på vår jord mellan människor kan tolkas svart eller vitt. Sambandsläran är stark även inom människans värld. Precis som inom hela det ekologiska systemet. Ett system som människan är en del av. Högst upp i näringskedjan finns idag vi människor. I alla levande varelsers tider har det väl varit ett rovdjur på toppen av näringskedjan?  Säkerligen ett rovdjur fullt av testosteron. Sammansättningen av våra hormon har stor betydelse för vårt beteende.

Olikheter mellan oss människor är på många sätt fantastiska. Tänk vad världens skulle vara tråkig om vi alla hade samma tankar, beteenden och smaker. Med det sagt är det viktigt att förstå att människan runt om på jorden utvecklat sina samhällen på olika sätt. Inte minst naturens förutsättningar har skapat olikheter i samhällssystem. Alla delar av vår jord är dock befolkade med människor med mer eller mindre unika samhällssystem. Och allt är ständigt under förändring. Med det sagt måste en grundregel vara att "man tar seden dit man kommer". 

Oavsett varför man kommer till Sverige är det svenska lagar och regler som gäller här, inga andras. Oavsett politisk färg måste vi politiker vara överens om det och tydligt kommunicera det. Då kan vi snabbare laga mycket som gått sönder i landet Sverige. Naomi Abramowicz, GP, sätter fingret på något mycket viktigt i nedan artikel.

Att såväl kvinnor som män förvärvsarbetar är normen bland etniska svenskar, och har varit det i decennier. Enbart två länder inom EU, Island och Estland, har högre sysselsättningsgrad bland kvinnor än Sverige. Om någon, man eller kvinna, under en period skulle vilja bli försörjd av sin partner är det deras ensak. Det är även upp till dem att se till att det finns någon typ av ekonomisk överenskommelse, så att den ena parten inte hamnar på bar backe om relationen skulle ta slut.”

Utanför den mediala medelklassbubblan finns det trender gällande kvinnors deltagande på arbetsmarknaden som är mycket mer oroande: oavsett vilket mått man tittar på ligger utrikes födda kvinnor sämst till i arbetsmarknadsstatistiken. Sysselsättningsgraden för utrikes födda kvinnor är enbart 68 procent, enligt SCB:s arbetskraftsundersökning från i maj. För vissa nationaliteter är siffrorna betydligt lägre.”

”Säga vad man vill om soft girls. Det är en avsevärd skillnad mellan att vara ekonomiskt beroende av sin respektive och att vara ekonomiskt beroende av offentliga bidrag för sin försörjning. Att vara bidragsberoende får stora konsekvenser för såväl den enskilde som samhällsekonomin, och inte minst för pensionerna. Antalet kvinnliga fattigpensionärer riskerar att slå i taket de kommande decennierna.”

https://www.gp.se/ledare/invandrarkvinnors-arbetsloshet-storre-problem-an-soft-girls-.cec384d0-a462-4d54-bdf9-8cb71921e73b

Johan Rudström, UNT, är ”ute och cyklar” i nedan ledare. Han gör ett inspel i jämställdhetsdebatten. Som den liberal han är borde han stå upp för meritokrati, inget annat. I sin artikel tar han ändå upp hormonsskillnaderna mellan könen som defacto har betydelse. 

"Att vara till lags, ”agreeable”, är en egenskap som verkar menligt för ens karriär, där är psykologerna överens. Det är en delvis god egenskap som generellt är vanligare bland kvinnor. Den blandas ofta ihop med empati, som är en helt igenom god egenskap. Frågan man kan ställa sig är om det inte går att behålla sin empatiska läggning och samtidigt vara påstridig och lite oärlig utan att uppenbart ljuga. Lite fräck, helt enkelt."

"”Jag har gjort ett mindre antal resor som ska ses som förmånsresor – resor som inte direkt kan kopplas till det kommunala uppdraget”, säger Fabian Sjöberg. Han tänker inte avgå, säger han, inte han heller. Vilket han nog borde, som vi skrev på ledarsidan 10/9. Fler kvinnor borde i stället sitta kvar. Men det finns gränser för fräckheten. Jämställdhet är komplext."

https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/sa-knuffas-mannen-bort-fran-den-yttersta-makten/l6gq60zj

Ja, jämställdhet är komplext. Vi kan dock konstatera att Sverige är världens mest jämställda samhälle. Att vi numera har hundratusentals nyligen invandrade som inte tagit till sig den svenska jämställdheten är ett faktum som förhoppningsvis bara handlar om tid för att de ska vara med på den svenska "båten".  Var den båten bär är intressant att följa. Det skulle vara intressant att ta del av en forskningsrapport som analyserar kopplingen mellan svensk jämställdhetsutveckling och svensk välståndsutveckling. 

Sverige är världens mest jämställda land. Ska det gälla även i framtiden måste särskilt alla invandrade flickor och kvinnor inkluderas i världens mest framgångsrika jämställdhetskamp. Det är inte fritt valt arbete! Det förväntar vi oss och måste kräva av dem som får en massa rättigheter i landet Sverige. Och om fler kvinnor blir imperiebyggande företagare kommer det också bli fler kvinnor i näringslivets toppskikt.

torsdag 19 september 2024

En sak i taget

En kort ögonblick lyfte media tragedin i Sudan

En sak i taget gäller i många medier. Det är både en dålig och tråkig verklighet. Ett dygn och en vecka är betydligt mer nyanserad än så. I Uppsala tycks nu allt handla om missförhållanden inom äldreomsorgen och sjukvården. Det är bra att missförhållanden lyfts och åtgärdas men att enbart fastna vid ett problem, och sällan lyfta möjligheter, är irriterande. 

För över ett år sedan lyssnade jag på den fantastiska Peter Wallensten på ett Rotaymöte. Han berättade om de blodiga konflikterna på jorden och lyfte redan då att den blodigaste äger rum i Afrika, i Sudan. Han lyfte i sitt anförande hur våra verklighetsbilder skapas beroende av om det som händer är i vårt närområde och/eller beroende av hur media väljer att prioritera sina nyhetssändningar. 

Krigen i Palestina/Israel, och nu också Libanon, är plågsamma att följa. Det Hamas gjorde var fruktansvärt och team Netanyahus svar är oproportionerligt vidrigt. Och andra extremistgrupper är inte bättre. Och just nu tycks vi inte ha någon som på allvar tar rollen som ”världspolis”. Extremister som bråkar kommer aldrig självmant ändra på det de tror på. Ja, ja hur illa det än varit det senaste året i delar av Mellanöstern är det dödandet och lemlästandet inget jämfört med det dödande, lemlästande och förstörelsen som länge pågått i delar av Afrika. Om det matas vi väldigt sparsamt med i media. Nedan TV4 reportage ger en bild av vad som händer i delar av Afrika.

https://www.tv4.se/artikel/2LgUwIVQuW9EbrdY26n0y4/inas-14-sag-sin-pappa-moerdas-goemde-oss-inomhus-aenda-kom-de-och-doedade

Ja, ja nu har med stor sannolikhet team Netanyahu använt modern teknik och ”en blåsning” för att spränga ett antal tusen libaneser (och säkert några legoknektar från andra länder också). Uppenbarligen återigen många civila. Krisen i Afrika fick en kort stund i västerländsk media. Nu är allt ljus åter på ”Mellanöstern”. CIA och Mi6 vädjade om nedkylning och konstruktiva förhandlingar för fred i de konflikter som nu äger rum i Mellanöstern. Att de gjorde det offentligt känns läskigt. 

Extremister driver oss mot allt mer otrygghet i världen. Hur ser ett tredje världskrig ut? Är det drönarkrig i kombination med att en massa digitala produkter exploderar? Nu blir väl protektionismen ännu mer hysterisk på vår jord vilket inte är till gagn för mänskligheten på vår jord. ”Skotten i Sarajevo” har vi alla lärt oss om i skolan. Hur kommer vår nutid beskrivas om säg 30 år? Tro mig, det händer massor på 30 år. Och en sak är säker, hittills har människans stund på jorden över tid bara blivit bättre och bättre. Då och då kommer ”sju svåra år”. Över tid är jag säker på att det bara blir bättre och inom några år lever vi i mer harmoni med vår natur och motverkar extremism bättre. Då slutar vi förhoppningsvis också upp med dumma handelskrig som jag aldrig kunnat se några fördelar med. 

https://edition.cnn.com/world/live-news/lebanon-pagers-attack-hezbollah/index.html

https://edition.cnn.com/world/live-news/lebanon-explosions-hezbollah-israel-09-19-24-intl-hnk/index.html

Varför är media ofta ”endimensionella”? Anses vi så korkade att vi bara klarar av ett stort problem åt gången? Helt klart är att människoliv bland extremister har väldigt olika liv. Bara tragiskt. Och tragiskt att inte Afrikas delar hittills har kunnat utvecklas mer rättvist. Om Afrika minskar fattigdomen lika mycket som Kina gjort de senaste 30 åren minskar flyktingströmmarna kraftigt. Om de blodiga konflikterna i Mellanöstern upphör minskar flyktingströmmarna kraftigt. Om vi vårdar jordens natur varsammare minskar flyktingströmmarna. En del av sambandsläran. 

onsdag 18 september 2024

Många analfabeter

Grovt missledande

Varför går det så dåligt för Sverige? Arbetslösheten är skyhög. Tillväxten väldigt låg. Kronan är extremt svag. Den grova brottsligheten är fortsatt omfattande. Rötterna till problemen är många men främst är det på grund av en vansinnig migrationspolitik, en bedrövlig integrationspolitik och en misshandlad skola. Har till exempel några miljöpartister, Annie Lööf eller Fredrik Reinfeldt ställts till svars för detta på ett ekonomiskt kännbart sätt? Nej. Reinfeldt sköt självmant ut sig från politiken på ett för Moderaterna mycket dåligt sätt. Ekonomiskt klarar han sig ändå bra livet ut. Lööf lider säkert av att inte varje dag se sig själv i medierna. Även hon klarar sig ekonomiskt bra hela livet och blir säkert ambassadör eller landshövding… Får dessa politiker med stor skuld till landets problem på allvar ta ett personligt ekonomiskt ansvar för en ansvarslös politik? Nej. 

Jag har sagt det förr. Jag säger det igen. Om Sverige och dess delar ska utvecklas bättre måste vi vända på ordningen för när personer gör samhällstjänst som politiker. Den svenska ordningen att människor går från skolan, ungdomsförbund och raka vägen till politiska heltidsuppdrag är destruktiv för vår samhällsutveckling. Jag säger det igen, vi måste ändra på det! Först ska människor meritera sig i den verkliga världen och därefter kan de tjäna folket de ska företräda som politiker. Att vi lyckas med denna omställning av svensk politik tror jag avgör detta samhälles hållbarhet. Erfarnare och meriterade företrädare är en viktig del av Utvecklingspartiet demokraternas politik. 

Varför är då svensk tillväxt usel? Varför har vi stora sociala problem, omfattande utanförskapsproblematik och en usel tillväxt? Lögnen om att det var mycket kvalificerad invandring som kom till Sverige är avslöjad. Väldigt många som kommit var och är analfabeter. Enligt SCBs klassning av analfabetism, enligt nedan länk, har Sverige idag nästan 800.000 analfabeter. 800.000! Det behöver vi självklart prata om för att förstå att det krävs helt nya grepp för att reda ut de tillväxtproblem, och den tappade konkurrenskraft, som Sverige försatts i. Det är inte bara så att analfabeter har extremt svårt att uppnå självförsörjning. De bidrag som många av dessa personer får, och alla rättigheter som är skattefinansierade, suger ur resurser som behövs för att säkra fungerande tåginfrastruktur, laga potthål, stärka rättssystemet, stärka resursskolorna, stärka sjukvården och så vidare. SVT reportaget nedan är värt att ta del av! Runt 800.000 invånare, i landet Sverige år 2024, klassas som analfabeter. Sug på den du.

"Att lära sig läsa och skriva är en mänsklig rättighet – och också ett måste för att klara sig i samhället. Ändå finns ett stort antal vuxna analfabeter i Sverige.

– Varje månad får vi in 8-10 elever som är analfabeter, berättar Rita Sommarkrans, SFI-lärare i Västerås.

Vid den senaste undersökningen från Statistiska centralbyrån var omkring 780 000 personer mellan 16 och 65 år analfabeter i Sverige. När de nya siffrorna kommer i vinter, spår vissa att den kommer vara högre.

På SFI-undervisningen i Västerås möter läraren Rita Sommarkrans och kollegorna nya elever varje månad.

– Det viktiga är att de kommer till undervisningen så fort som möjligt när de kommit till Sverige, så vi kan börja jobba. Men det krävs mycket mer än att bara gå till SFI, berättar hon."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/sa-gar-det-till-nar-en-analfabet-lar-sig-lasa

https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/utbildning-och-forskning/befolkningens-utbildning/den-internationella-undersokningen-av-vuxnas-fardigheter/

Jag har sagt det förr. Jag säger det igen. Alla arbetsföra som till exempel är analfabeter måste sättas i praktiskt och värdeskapande arbete. Samhall borde få i uppdrag att tillsammans med kommunerna fixa detta! När? Nu! När? Nu! Nu! Nu!

Och hur bra går det för Reinfeldt nu? Hur bra går det för svensk landslagsfotboll? Vad kvalificerade honom till den fotbollsroll han har? Högst arvode genom tiderna som ordförande verkar han ändå ha lyckats driva igenom…

https://www.expressen.se/debatt/reinfeldt-etablerar-en-skrackkultur-i-fotbollen/

För oss som följer svensk fotboll nära är det som nu utspelar sig runt det Svenska Fotbollförbundet mycket alarmerande. Magasinet Offsides omfattande granskning, samt avslöjanden i dess kölvatten, visar på att den nya förbundsledningen under Fredrik Reinfeldt håller på att etablera en direkt skadlig kultur som med tiden garanterat kommer spilla över på prestationerna på planen. De många vittnesmålen ger en tydlig bild av att blind lojalitet premieras över kompetens, erfarenhet och ett öppet debattklimat. I en sådan miljö är det omöjligt att se hur svensk fotboll ska kunna gå framåt.”

”Mycket av den långsiktighet och kompetens som präglat svensk fotboll har raserats under den nya ledningen. På frågan om vad som ska förändras, och vilken analys som ligger till grund ges inga svar. Därefter har godtyckliga rekryteringar genomförts och inte sällan har detta inneburit lägre kompetenser och mindre erfarenhet på roller med större inflytande och mandat än tidigare.”

Jag har ett råd till dig när du ska rösta nästa gång. Du får enbart rösta i allmänna val vart fjärde år så du ska ta de valen på största allvar. Rösta på enskilda personer som först visat sig kunniga, erfarna och meriterade inom ett eller flera riktiga yrken innan de blivit politiker. Om många röstar så kommer också kommuner, regioner och landet styras mycket bättre.

tisdag 17 september 2024

Symbolpolitik

Alla ska med…

Det är Tidöpartierna som försöker styra Sverige. I en tuff tid där arbetslösheten är hög och ökar. I en tid där Sveriges tillväxt är bland de sämsta inom EU. I en tid då Sverige behöver ordentlig tillväxt för att finansiera konsekvenserna av en illa skött migrationspolitik. I en tid där få har råd att köpa eller hyra nya bostäder som byggs. I denna tid släpper Tidöpartierna ett PR-budskap om att invandrare som frivilligt lämnar Sverige kan få 350.000 kronor. ”PR-strategen” lyckades få stor spridning på utspelet. Jag antar att det är en av få tydliga SD vinster i budgetförhandlingarna. Symbolpolitiken är tydlig men vad krävs för att få 350.000 kronor, eller är det i Bitcoins? 

Jag kan inte hitta vilka villkor som gäller för att få 350.000 kr per person. Varför inte? Det är väl som med försäkringar att det är en mängd villkor som gör att få i praktiken omfattas av möjligheten. Symbolspråket till ”folket” är dock tydligt. De personer som är målgruppen för återvandringsbidraget kostar det svenska samhället massor av pengar. Vi får se hur många av den målgruppen som defacto nappar. Det kanske blir några av dem som tidigare fick retroaktiva barnbidrag från skattebetalarna... Kanske några somaliska familjer med en pappa, tre mammor och 12 barn? 1 + 3 + 12 = 16 multiplicerat med 350.000 kr = 5.600.000 kronor. Om den slanten inte tas av korrupta tjänstemän i Somalia, som ska hjälpa till med återvandringen, kan det vara en bra nystart för en företagsam man i Somalia. Men tänk om familjen har några som kan räkna. Gratis bostad, gratis skola, gratis sjukvård, gratis tandvård och gratis övrigt försörjningsbidrag för 16 personer under bara 3 år, vad är det värt?… 

Jag håller med den i reportagen nedan nämnda utredaren. Denna symbolpolitik är dålig. Om SD vill göra verklig nytta för det svenska samhället borde de ha krävt kraftigt reducerade rättigheter för icke svenska medborgare och att icke medborgare som döms för grova brott direkt ska utvisas. Utvisas dit de kom ifrån eller till 3:e land. Och varför inte införa en plikt för barn till bidragstagare att gå i förskolan? Det skulle göra positiv skillnad på riktigt för de barnen och samhällsutvecklingen i stort. Ja, ja alla Tidöpartier ska få något. SD fick denna symbolpolitik som i sin utformning sannolikt bara söndrar än stärker Sverige. Men många ”religiöst troende” SDare gillar det säkert.

https://www.expressen.se/nyheter/laget/350-000-for-att-lamna-sverige-utredare-kritisk-mot-nya-forslaget/

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-foreslar-kraftigt-hojt-atervandringsbidrag

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/det-ar-fornedrande-malmobor-om-forslaget-till-hojt-atervandringsbidrag

måndag 16 september 2024

Misslyckande

Trygghet och fungerande infrastruktur

Istället för att ha fokus på bildning och konkurrenskraft byggde den svenska politiken en samhällssituation som bjuder på otrygghet, dålig infrastruktur och försämrad konkurrenskraft. Men Fredrik Reinfeldt får de högsta ordförandearvodena någonsin i Svenska fotbollsförbundet samtidigt som svensk fotboll är den sämsta på länge.... Dåligt ledarskap kostar mycket.

Adam Cwejman skriver läsvärt om den svenska politiska urspårningen nedan. Maslows behovstrappa står i centrum. Även om inte migrationsmisslyckandet nämns är huvudskälet till att Sverige snabbt rasat i Maslows pyramid en vansinnig migrationspolitik och en obefintlig integrationspolitik. Reflektionerna från intervjun med Falkvinge är intressanta.

"Minns ni 2009? Det är femton år sedan. En ganska kort tid i en människas liv men en livstid politiskt. Värnplikten i Sverige avskaffades, den svenska regeringen godkände att gasledningen Nordstream mellan Ryssland och Tyskland skulle byggas över svenskt farvatten, rättegången mot Piratebay-grundarna inleddes och Saabs biltillverkning lades ned. Det året var det även val till Europaparlamentet. Då fick Piratpartiet dubbelt så många röster som Sverigedemokraterna. Femton år senare, 2024, skulle SD få 35 gånger fler röster än piraterna. Och då gjorde SD ändå ett mycket svagt val. Sverige är politiskt 2024, ett helt annat land än 2009."

"Den tidigare partiledaren förklarar förändringen med hänvisning till psykologen Abraham Maslows behovstrappa. Längst ned i behovstrappan har vi de mest basala behoven: vara mätt, inte för kall eller varm, slippa smärta, få sova. När de behoven är tillfredsställda så kan vi säkerställa nästa behovssteg: grundläggande trygghet och säkerhet. Längre upp i trappan finner man sådant som social samvaro, självförverkligande och självförtroende."

"Falkvinges tes är att samhällsdebatten inte längre befinner sig på de övre trappstegen, vilket var fallet under 00-talets sista år, vi har rört oss ned i behovstrappan på bekostnad av mer ”lyxiga” frågeställningar. Trygghet trumfar alltid integritet, visade det sig."

"Berättelsen om Sverige under 2010-talet handlar om hur Sverige alltmer började glida ned till trappsteget säkerhet och trygghet i offentligheten. Det handlar inte enbart om tryggheten i det svenska samhället – även säkerhetspolitiskt skedde det ett uppvaknade, framdrivet av ett alltmer aggressivt Ryssland. Värnplikt, stora satsningar på Försvarsmakten, Nato-medlemskap och militärt bistånd till vår allierade Ukraina – allt detta är idag självklarheter. Jämför det med 2009 års optimistiska naivitet kring säkerhetsläget."

"Något som säkerligen påskyndande förändringen av Sverige var även att det offentliga samtalet – vad som prioriteras och uppmärksammas – också förändrades. Intåget av sociala medier (Facebook, Twitter och Instagram börjar alla bli stora kring 2010) fördjupade befolkningens inblandning i samhällsdebatten. Tidigare hade stora institutioner som partier, tv-kanaler, branschorganisationer, fackföreningar och tidningarnas redaktioner privilegiet att sätta dagordningen för ett val eller en politisk debatt. Den här makten försvinner förstås inte helt under 2010-talet, men i större utsträckning måste det stora institutionerna förhålla sig till vad människor på Internet väljer att rikta sin uppmärksamhet mot."

"Sverige gick på ganska kort tid från att vara ett land som hade råd, tid och lust, att diskutera frågor längre upp på Maslows behovstrappa till att allt oftare behöva lägga tyngdpunkten på att tillfredsställa grundläggande behov – få bort skjutningar, sprängningar, omfattande välfärdsbedrägerier och infiltration av offentlig förvaltning. För femton år sedan tog nog många, inklusive undertecknad, mycket av det som utmärker Sverige – hög social tillit, trygghet och stabilitet – för givet. 2010-talet slog sönder den illusionen. Snart halvvägs igenom 2020-talet finns inget som tyder på att Sverige snart skulle kunna få förmånen att röra sig upp i behovstrappan."

https://www.gp.se/ledare/sa-halkade-sverige-ned-i-behovstrappan.0d0a4d0a-3da2-4a65-909a-1001661f8668

Maslows behovstrappa finns med i min bok "En stund på jorden". Och vet du vad, jag var en av de få som motionerade om att inte försvaret skulle monteras ner... Jag har lärt mig mycket genom åren. En sak jag lärt mig är att det inte är till någon nytta att säga "vad var det jag sa". Det är bara att kämpa på för det man anser vara rätt och i länder där myndiga får rösta kan man önska att fler använder de rösterna klokare.

söndag 15 september 2024

Skattetrycket

Om hög kvalité inga problem

Utvecklingspartiet demokraterna verkar för att självförsörjande invånare ska få behålla så mycket av sina inkomster som möjligt utan att stödet till dem i behov av försörjningsstöd helt havererar. Dagens skattenivåer är höga men acceptabla om kvalitén i välfärdens kärnverksamheter hade varit hög. Eftersom kvalitén inte är acceptabel i ljuset av höga skatter får Uppsalas politiska styren underkänt. Att betala 32,85 kronor per hundralapp för bra skola, bra sjukvård, bra omsorg, bra kollektivtrafik, bra basinfrastruktur som t ex välskötta vägar och parker och ett bra skyddsnät om våra liv kraschar är acceptabelt. Jag repeterar: Problemet är att vare sig Uppsala kommun eller Region Uppsala levererar den kvalité vi måste få för alla skatter och avgifter vi betalar. Missnöjet med sjukvården är stort. Missnöjet med kollektivtrafiken är stort. Förbättringspotentialen inom skolan och äldreomsorgen är betydande.

UNTs Karl Rydå har rätt. Utvecklingspartiet demokraterna, UP, accepterar inte högre skatter utan är tydliga med att kärnverksamheterna behöver prioriteras mer och att byråkratin kraftigt måste begränsas. Genom hårdare prioriteringar, decentraliseringar och automatiseringar av nödvändig byråkrati frigörs massor av pengar till kvalitetshöjningar inom kärnverksamheterna. Den nödvändiga omställningen kräver omställningsresurser. Därför accepterar UP en oförändrad skatt så länge som vi mätbart ser att ordentliga effektiviseringar sker. 

Visserligen slås det i budgetförslaget fast, under målet Ekonomi, att ”Uppsala kommunkoncern har en välskött ekonomi och fortsätter att utveckla en effektiv förvaltning för att klara kommunens välfärdsuppdrag”. Men verkligheten är tyvärr långt bort från den torra byråkratprosan. Vidare står det att ”kommunen ska ge dem som bor, verkar och besöker Uppsala välfärdstjänster och service av god kvalitet”. Också det en sanning med modifikation.”

Med en effektivare hantering av skattemedlen skulle man antingen kunna sänka skatten, satsa mer på till exempel barnomsorg och skola eller genomföra en kombination av sänkt skatt och ökade satsningar.”

”Det är någonting som inte stämmer när till exempel Uppsala kommun satsar så lite på skolan, mätt i antal kronor per elev, i jämförelse med andra svenska kommuner. Trots gynnsam befolkningssammansättning, förhållandevis låg arbetslöshet och många år av synnerligen god ekonomisk utveckling, verkar resurserna saknas. Eller så är det den politiska viljan att prioritera som gör det. Detsamma kan sägas om till exempel förskolan och äldreomsorgen. Samma visa med kommunalskatten. I jämförelse med de andra kommunerna i länet ligger Uppsala visserligen lågt, men om man tittar utanför länsgränsen blir bilden en annan. Jämför man med norrortskommuner i Stockholms län, som konkurrerar med Uppsala om att locka till sig nya, beskattningsbara, invånare ser det sämre ut. Samma sak om man tittar på städer som Lund, Linköping och Norrköping.”

https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/darfor-blir-det-aldrig-sankt-skatt-i-uppsala-kommun/r3omwyxr

Gökungen i Uppsala kommuns och Region Uppsalas ekonomier heter spårvägsprojektet. Det projektet hade stort stöd fram till våren 2022. Fyrspårspårsavtalet fick stöd av samtliga partier representerade i Uppsalas Regionfullmäktige. Det var bara ett kommunalt parti i kommunfullmäktige som röstade emot Fyrspårsavtalet med hänvisningen att avtalet satte orimliga krav på Uppsala kommun. Gång efter gång tvingas också kommunen medfinansiera infrastrukturprojekt som staten genom Trafikverket helt borde finansiera. Planskilda korsningar i centrala Uppsala är sådana exempel! Igår var vi många som i över 12 minuter fick vänta när tågbommarna var nere. Långa stunder utan passerande tåg. Inte förvånande att då rälsspringet löpande stoppar tågtrafiken av säkerhetsskäl. Just nu är infrastrukturprojekten stora ekonomiska problem för Uppsala. 

lördag 14 september 2024

Nyordning

Jag kan ta över

Det är mycket intressanta geopolitiska tider. Massor av tyckare är igång och tror sig veta ”svarta” eller ”vita” sanningar. Så enkelt är det väldigt sällan. Och i Sverige hoppade i detta läge utrikesministern av… 

Maria Malmer Stenergard blir nog en bra utrikesminister för Sverige. Så bra som man kan få i det broilifierade politiska Sverige. Hon har imponerat på mig när hon som migrationsminister tydligt beskrivit regeringens migrationspolitik. 

Ett exempel på hur intressant, och farligt, det geopolitiska läget är bjuds på nedan. Att CIAs och Mi6s högsta chefer går ut och offentligt vädjar om att team Netanyahu nu ska sluta mörda barn och kvinnor är en historisk händelse. Helt öppet berättar de att team Netanyahus extremistgäng skiter i alla försök som gjorts och görs för att få stopp på våldet i Palestina och Israel. Team Netanyahus agenda är inte bara att hämnas Hamas fruktansvärda terrorism. De vill konfiskera både Gaza och Västbanken. Extremister är extremister oavsett förpackning men vissa extremistgrupperingar är mäktigare än andra. CNN beskriver lite om denna unika händelse nedan.

CIA and MI6 heads discuss Gaza ceasefire efforts, Russian threat in unprecedented joint public appearance in London.”

https://edition.cnn.com/2024/09/07/uk/cia-mi6-heads-appearance-london-intl-gbr/index.html

Vad tror du, kommer Maria Malmer Stenergard göra en bra insats för oss svenskar i den diplomatiska världen? På frågan om hur hon såg på Israel-Hamas konflikten på TV4 svarade hon tydligt och ändå diplomatiskt. Som sagt, jag tror hon blir så bra vi kan få. Hade Kristersson ringt och bett mig bli utrikesminister hade jag frågat UPs medlemmar om de hade gått med på det. Typ det enda nationella politiska uppdrag jag skulle kunna tänka mig. Trump tror att han snabbt kan kyla ner de våldsamma konflikterna på jorden. Det tror inte jag. Han kan inte ens säkra ett anständigt debattklimat i sitt eget land. Som svensk utrikesminister skulle jag definitivt bidra till att Sveriges konkurrenskraft kraftigt stärks. Det senare, och säkerhetspolitiken, är UDs viktigaste frågor. 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/maria-malmer-stenergard-m-blir-ny-utrikesminister

https://www.tv4.se/artikel/tt-240607-valjaropinion-54dcf28d/asylcenter-utanfor-eu-tva-partier-sager-ja

Helt klart är att svenska rikspartier kraftigt misslyckats med att försvara och utveckla svensk konkurrenskraft. Den vansinniga migrationspolitiken och i princip obefintliga integrationspolitiken bär på mest skuld. Di skriver nedan läsvärt om det svenska politiska misslyckandet. Hoppas Stenergard fortsätter att leverera en ansvarsfullare politik.

USA:s ekonomiska utklassning av Sverige är fullständig samtidigt som vår självgoda inställning till landet i väster närmar sig rekordnivåer. Svenska politiker bör i stället släppa prestigen och inse att amerikanska politiker – inklusive Donald Trump – är bättre på sitt jobb.”

https://www.di.se/analys/inse-fakta-vi-ar-utklassade-av-usa/

Det är bra för Sverige att S till sist erkänt att migrationspolitiken var galen och inte tänker vika ner sig för Vs och MPs ansvarslösa politik. Om vi slipper väpnade konflikter blir också flyktingproblemen mindre. 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/s-var-migrationspolitik-har-misslyckats--otsh3t


fredag 13 september 2024

Balans

Frihet och makten att välja bort

Det är geopolitiskt jobbiga tider. Stora delar av jordens mest tätbefolkade länder vill bryta USAs starka maktställning. Inte minst kan det vara lätt att förstå när en diplomatisk katastrof som Donald Trump har varit och åter kan bli USAs president. En amerikansk president har främst mycket makt utanför USAs gränser. Inom landets gränser finns gott om mekanismer som balanserar en presidents maktställning. Med det sagt är den frihetssträvan, övertygelsen om marknadsekonomins överlägsenhet, demokratiska uppbyggnaden och den icke jantekultur USA representerar fantastisk. Varje gång jag besökt USA fylls jag av en friheternas möjlighetskänsla som ingen annan inflygningsplats bjuder på. Samtidigt är USA ett land bland flera geografiska områden som kallas länder. Gränser som ritats upp genom krig och kolonialmakter. Alla dessa andra så kallade självständiga länder är 192 stycken. USA gör antalet så kallade självständiga länder till 193 stycken. Att Donald Trump bjuder världens övriga länders folk på det tydliga budskapet: ”America first”. Visst kan man vinna många nationella röster på det men i många andra länder får deras makthavare hjälp av Trump att inför sitt folk säga, ”det här måste vi bättre balansera”. Smarta starka ledare har lärt sig uttrycket ”Är du stark måste du vara snäll”. Och hyckleri och dubbelmoral fungerar vare sig som bra metod i barnuppfostran eller i relationerna med andra länders ledare.

Alla länders företrädare ska se till sitt eget bästa. Det är deras uppgift. Det bästa för alla som bryr sig om sitt folk är att undvika krig och skapa goda relationer med andra länders folk. Särskilt grannländer. För att lyckas med det, och för att få vår globala ekonomi att växa hållbart, måste välståndet spridas bland många på vår jord. Och jordens begränsade resurser måste rimligt rättvist fördelas bland över 8 miljarder människor. Det kräver ständiga kompromisser och diplomatiska samtal. Det kräver också ett sunt rättvisetänkande. 

Vilka maktgrupperingar som är mäktigast på vår jord har varierat stort de senaste 10.000 åren. USA och Kina är nu de två supermakterna inom människans värld. För mänsklighetens skull behöver dessa maktsystem lära sig att verka tillsammans utan att tro att väpnade konflikter är ett smart maktmedel. Tänk om de även kan sluta med proxykrig som präglat konflikten mellan väst och kommunistregimer efter 1945. Och båda dessa unika politiska system behöver respektera att även resten av världens folk vill leva goda liv fulla av individuella möjligheter. 

I den bästa av världar lyckas EU bli den balanserande diplomatiska kraften mellan USA och Kina. Varför inte? Att vara vågen mellan dessa krafter är inte en dålig position att ha inom geopolitiken. Då krävs självklart att man är balanserad i sin kritik av både USA och Kina. Och att man upprätthåller goda relationer med båda dessa jättar.

Det säger något om hur man ser på demokratin när man inte vill ställa upp på fler presidentvalsdebatter. Uppenbarligen anser Donald Trump och Republikanerna att Harris vinner på ytterligare en TV-debatt. Vi får se hur det går. Det är mycket jämt. Harris verkar leda ”the Populare vote” men Trump ”the electoral vote”. November närmar sig. I USA avgör electoratrösterna vem som vinner. Håll i hatten!

https://edition.cnn.com/?refresh=1

https://ig.ft.com/us-elections/2024/polls/

https://www.economist.com/interactive/us-2024-election/trump-harris-polls

https://projects.fivethirtyeight.com/2024-election-forecast/

torsdag 12 september 2024

I bubblarnas värld

Penningtvätt är kriminellt

Att väldigt rika fondförvaltare och riskkapitalister lever i en bubbla långt ifrån medelklassens verklighet är ett faktum. Att en av dem anser att ansvarsutkrävandet av en VD för brottsliga handlingar är mycket provocerande. Få svenska börs VDar är underbetalda idag. Särskilt bankdirektörer är inte underbetalda. Alla som begår brott ska ställas till svars för det. Oavsett om man är VD för stora företag, kommunalråd eller riskkapitalist. Vi ska vara lika inför lagen. ”Krav på högre löner”.. Mesiga styrelser som inte klarar av att ge VDar rimliga ersättningspaket för det uppdrag de har.

Fängelsedomen mot Swedbankchefen Birgitte Bonnesen förvånade finansmannen Christer Gardell, medgrundare och delägare i aktivistfonden Cevian Capital – en av Stockholmsbörsens allra största ägare. Krav på högre direktörslöner kan bli en effekt, tror han.”

https://www.di.se/live/gardell-bonnesens-dom-kan-pressa-upp-vd-loner/

Aftonbladet bjuder nedan på ett reportage om Bonnesens dom i Svea hovrätt. 

I centrum för rättsfallet står en rad uttalanden som Bonnesen gjorde under åren 2018 och 2019, kopplat till den penningtvättskandal som då skuggade storbanken. Hovrätten har kommit fram till att tidigare vd:n genom det hon sagt gjort sig skyldig till grovt svindleri.”

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Rz6MyA/bonnesen-doms-far-fangelse-i-ett-ar-och-tre-manader

”Alliansen” finns inte längre. Det är dags för så kallade borgerliga väljare att fatta det. Nationellt är det numera avtal som försöker skapa mer eller mindre svaga styren av det allt mindre Sveriges riksdag styr över. EU och NATO styr allt mer över oss svenskar. Decemberöverenskommelsen, Januariöverenskommelsen och Tidöavtalet. Lokalt och regionalt handlar det politiska styret nästan uteslutande om att för skattepengar skapa så mycket lokalt och regionalt verksamhetsvärde som möjligt. Det är i huvudsak ett operativt uppdrag. Politiker ska i nämnder och styrelser se till att kvalitetsambitioner nås och att de ekonomiska ramarna efterlevs. I den politiska världen avgörs vilka som får uppdrag eller ej av partiers medlemmar. På individnivå är medlemmarna domarna, i mycket liten grad medborgarna. 

I samband med Riksdagens öppnande blev det återigen tydligt för svenskarna att M, SD, KD och L försöker styra Sverige tillsammans. Om det kan man tycka mycket. Så länge S och M inte kan tänka sig att samregera är Ms enda chans att få styra genom stöd från SD. Så ser verkligheten ut. Även om Sveriges riksdag egentligen bestämmer allt mindre måste V och MP hållas långt ifrån att sitta i en svensk regering. Varför? Det finns många skäl. Främst att deras migrationspolitik är vansinnig.  Också för att deras förståelse för näringslivets betydelse och behov är extremt låg. I min värld skulle det vara spiken i kistan för svensk välståndsutveckling om MP och V får ingå i en regering efter valet 2026. Om team Tidö går till val som ett avtalslag 2026 måste S parera det. Den enda chans de då har att lyckas vinna Rosenbad är att bilda en minoritetsregering med C. Vad tycker vi om det? Jag tycker att Sverige styrs hattigt och det skadar oss invånare. I denna ansvarslösa och avtalsdrivna tid borde ansvarsfulla politiker se till att de partier med mest väljarstöd kompromissar fram en politik som håller oavsett vilka andra politiska avtal som tecknas.

onsdag 11 september 2024

Staten för stor och dålig

Fokusera

Staten har blivit för stor och för byråkratisk. Och ”staten”, det vill säga riksdagspolitikerna som styr den, har grovt misslyckats med sina kärnuppdrag under många år. Vilka är kärnuppdragen? Rättssystemet, Försvaret, socialförsäkringssystemet, basinfrastrukturen och skolan. Ja, skolan styrs i stor grad av staten bland annat genom lagstiftning. Vi är många som vill se en ändring till det bättre.

Expressens ledare lyfter nedan föredömligt upp exempel på hur staten misslyckas med viktiga uppgifter som den fått, och som inga andra offentliga verksamheter har. Allt för ofta drabbas både kommuner och regioner av att statens kontrollmonopol fungerar dåligt. Och även vi som är mycket näringslivsvänliga måste sätta invånarnas bästa före oseriöst företagande. Ett oseriöst och ibland systemhotande företagande som förstör för seriösa företagare.

”Vad i helvete har de för sig på banken efter tre?” undrade Hasse å Tage i revyn Lådan 1966.”

”Ungefär samma fråga inställer sig när det gäller myndigheten Inspektionen för vård och omsorg. Vad har de för sig på Ivo efter klockan tre – och, för den delen, före tre? Myndigheten ska bland annat kontrollera vandeln hos de aktörer som verkar inom vård och omsorg. Se till att oseriösa och kriminella element inte kan driva exempelvis assistansbolag, hemtjänst och HVB-hem. Det är en hyperviktig uppgift i dagens maffiainfekterade Sverige. Men den tycks tyvärr inte skötas speciellt effektivt.”

Efter att inspektörer hade larmat tog det under våren mellan 7 och 13 månader för Ivo att stoppa skumma aktörer. Sådant sölande ger bolagen gott om tid att byta företrädare och göra skenöverlåtelser. Och på så vis kan de fortsätta att håva in skattepengar och missköta de arma som behöver vård och omsorg.”

Det absolut bästa motmedlet mot välfärdsbrottslighet är att göra det utomordentligt svårt för skojare att få in en enda tå på välfärdsmarknaden. Lagstiftningen måste därför bli mindre pro business och mer pro svenska folket. Det är där regeringen borde sätta in stöten, socialförsäkringsminister Anna Tenje.”

https://www.expressen.se/ledare/maffian-tar-over-nar-staten-solar/

tisdag 10 september 2024

Republikaner är nervösa

Dollarn på dekis

Nu signalerar även Republikanerna, genom Trump, att de är nervösa över dollarns ställning i världen. Det är mycket anmärkningsvärt och borde ge chockvågor genom finanssystemet. Uppenbarligen tror de att hotet från BRICS+ är allvarligare än de länge erkänt. Har det någon betydelse? Det har en extrem betydelse eftersom USAs offentliga ekonomi är extremt högt belånad. Nedan ett kort reportage om Trumps tullvarningar till dem som inte accepterar dollarn som den självklara handelsvalutan. Det är maktspråk liknande detta som återkommande genom människans historia som bidragit till att mäktiga makter kraftigt försvagats. Diplomati är inget herr Tump förstår sig på.  

"Donald Trump varnar för hundraprocentiga tullar för länder som överger dollarn som handelsvaluta vid ett kampanjmöte på lördagen."

https://www.di.se/nyheter/trump-100-procent-tull-for-lander-som-sviker-dollarn/

De som vill försvaga USA arbetar hårt för att dollarn ska tappa i betydelse. Det enkla tänkandet är att det är BRICS+ som vill minska USAs makt i världen. I den verkliga världen fortsätter de globala extremt mäktiga finanshusen att spela det spel som gynnar dem mest. Finanshusen driver det spel de anser gynnar deras intressen bäst. Att allt fler av dessa finansbolag gett sig in i spelet med kryptovalutor borde ha fått dem som ska företräda allmänintresset, politiker, att inse att det är stora förändringar ”in making”. Problemet är väl som vanligt att för få av dessa politiker förstår. Och de flesta av dessa politiker är helt i händerna på starka lobbyister. I USA är också politiska kandidater starkt beroende av kampanjbidrag från massor av vanliga invånare eller tillräckligt många rika…

USAs stadsskulder är inte ett jätteproblem så länge dollarn är den självklara världsvalutan. Om det ändras, och Euron har tyvärr inte lyckats bli ett alternativ, är den amerikanska skuldbördan en rysare. Det är spännande tider. Jag hoppas den nya maktordningen kan etableras utan väpnade konflikter som kostar miljontals liv. Hur tror du det går för dollarn?

måndag 9 september 2024

Nya jobb

Automatisering

Lilla Heby kommun såg ljuset ett tag och fylldes med många nya lokala jobb. Nu går ljuset ner på sparlåga. Det är dags för politiker att förstå affärslogik och fatta att de måste tänka långsiktigt klokt. 

Varslet meddelades under torsdagen och berör 130 av de 195 fast anställda. Totalt jobbar 238 personer på logistikcentret i Morgongåva.”

https://www.di.se/digital/storvarsel-pa-adlibris-lager-i-morgongava/

Det finns gott om siare om vad framtiden bär på. World Economic forum, WEF, bjuder på det bifogat nedan avseende arbetsmarknadens utveckling. Fram till och med år 2025 uppskattar de att 85 miljoner av dagens jobb försvinner. Samtidigt ropar de inte varg för att massarbetslöshet ska hemsöka oss. De konstaterar i sitt siande att tidigare effektiviseringar och innovationer skapat nya tidigare inte kända arbetsuppgifter. 

Ja, ja.... AI-utvecklingen och automatiseringen som sker är något helt annat än ”det som hänt tidigare” och behöver tas på större allvar än så. Maktkoncentrationen ökar och inkomster som skattebas blir allt svagare. Lokal skattekraft blir allt svårare att säkra. 

Om man, bortsett ifrån alla neggopellar, ser turismen, omsorgen och sjukvården som de branscher som kan sluta många fler arbetare måste skatteintäkterna matcha det.... Att WEF inte förespråkar nya skattesystem på till exempel digitala tjänster etc är inte förvånande. Det är dock nödvändiga för länder som de Nordiska om det generella välfärdstänkandet ska kunna försvaras. 

https://www.weforum.org/agenda/2024/02/artificial-intelligence-ai-jobs-future/

I Skellefteå upplever de nu också en turbulent tid då Northvolt har stora problem. Tidigare utbyggnadsplaner omprövas kraftigt. I värsta fall misslyckas hela Norvolths affärsprojekt och det skulle vara dåligt för Sverige men särskilt smärtsamt för Skellefteå kommun. Stora riskprojekt kan vara roliga men om de spricker gör det ont. I Uppsala är ett sådant stort och onödigt riskprojekt spårvägsprojektet. Det är mycket klokare att nu ändra Uppsala kommuns och Region Uppsalas investeringsplaner genom att fullfölja delar av nödvändiga framkomlighetsförbättringar och satsa på nya kapacitetsstarkare bussar.

https://www.di.se/nyheter/akut-kris-for-northvolt/

söndag 8 september 2024

Barnafödandet

Kris eller möjlighet

Det föds historiskt få barn i landet Sverige. Geopolitisk oro, ekonomisk oro, klimatoro och faktumet att både kvinnor och män vill förverkliga sig inom sina karriärval skapar situationen. Faktumet att allt fler väntar allt längre innan de börjar försöka få barn bidrar till förändringen. Detta faktum kräver nytänkande kopplat till hur våra unika samhällen i Sverige ska kunna utvecklas ekonomiskt fördelaktigt. 

Håkan Boström, GP, skriver läsvärt om förändringen och hoppas att svenska politiker inte gör som vanligt, ”låtsas som det regnar” tills omställningstiden till något hållbart blivit hopplöst kort. 

Föds det färre barn i Sverige? Ökar andelen barnlösa? Står vi inför en demografisk utmaning? Det borde vara enkla frågor att svara på i ett land med kanske världens bästa tillgång till statistik. Men i kulturkrigets tidevarv finns inga oskyldiga fakta. Vi är ett antal debattörer som problematiserat det faktum att barnafödandet i Sverige nått rekordlåga nivåer. Det föds färre barn per kvinna än på över ett halvsekel. Dagens siffror ligger i linje med 1930-talets omtalade befolkningskris.”

Man vet inte riktigt varför, men sedan 2010 har det så kallade fruktsamhetstalet gått ned kraftigt. Det gäller inte bara i Sverige utan i många västländer, inklusive länder med utvecklad barnomsorg och föräldrastöd. De vanliga ekonomiska förklaringsmodellerna ger inget svar. En möjlig förklaring som diskuterats är förändrade attityder, att självförverkligande sätts högre än familjebildning.”

Det är bara det att det här sättet att tolka statistiken inte håller för närmare granskning. Det stämmer att andelen barnlösa kvinnor bland dagens 45-åringar är marginellt lägre än den var för 45-åriga kvinnor vid millennieskiftet, det vill säga hos dagens 65-plussare. Men debatten handlar ju inte om hur 70-talistgenerationen står sig i relation till 50-talisterna. Den handlar om de tydliga förändringar som kan ses i barnafödande hos dem som är födda efter 1985.”

De flesta kan nog intyga att föräldraskap i dag har blivit ett betydligt större åtagande än det var för bara en generation sedan. Det fodrar enorma resurser i form av tid, kunskap och pengar och präglas av medelklassens konkurrens-, strategi- och statustänkande på ett helt annat sätt än tidigare. Kanske har vi helt enkelt ställt upp så orimliga krav på föräldraskap att fler väljer bort det av den anledningen? Även kraven på att hitta en ”perfekt” partner försvårar familjebildandet för många. Att avfärda problemet som ett uttryck för rationell planering och fria val är att göra det väldigt enkelt för sig.”

Det här är frågor som är så centrala för det svenska nationsbygget att vi måste kunna föra en fri och öppen debatt om dem utan att dras ned i något importerat kulturkrig från USA.”

https://www.gp.se/ledare/snacka-inte-bort-det-allt-lagre-svenska-barnafodandet.0ff51e96-c0b3-4352-a366-8293cf92f475

Även Sveriges Radio bjuder på ett i sammanhanget viktigt reportage om att omtag och nytänkande krävs kopplat till nuvarande samhällsbyggnadsplaner. Det borde klassas som kriminellt att inte tänka om och kraftigt förändra nuvarande planer.

Svenska kvinnor föder historiskt få barn. Och tillsammans med lägre invandring ritar det om befolkningskartan. En ny prognos från SCB tvingar kommuner och myndigheter att räkna om; långsiktiga planer för förskolor, skolor och bostäder blir inaktuella.”

https://sverigesradio.se/avsnitt/nya-bebisprognosen-som-tvingar-sverige-att-rakna-om

Sverige måste på allvar lära av andra samhällen hur man bra klarar av att säkra högt välstånd i ett land där befolkningen blir allt äldre. Svenska politiker måste också förstå två saker om man vill få igång barnafödandet igen. Då måste:

*) Framtidstro ingjutas bland befolkningen

 1) Regelverken runt bostadsbyggandet måste kraftigt minskad så att ”vanliga” löntagare har råd med ett boende som även rymmer barn. 

2) Bilen måste få plats när vi utvecklar vår infrastruktur. Utan bilar i moderna former får många barnfamiljer inte ihop sina livspussel. 

lördag 7 september 2024

Hur gör Sverige

Utvisar Sverige skyndsamt grova brottslingar?

Prat, prat och prat löser inga problem. Problemlösning kräver handlingskraft och ofta mod. Sveriges kamp för ett tryggare samhälle kräver mycket handlingskraft och mod! Mer handlingskraft och mod än vad den SD-stöttade regeringen uppvisar. Det är hög tid att omgående utvisa icke svenska medborgare som döms för grova brott. Helst direkt utvisning till de länder de kommer ifrån. När det inte går är det hög tid att göra som allt fler Europeiska länder, göra fängelseavtal med ett billigt land dit de dömda utlänningarna skickas. Icke svensk medborgare —> begår grovt brott —> blir dömd —> skicka till fängelse i till exempel Rwanda —> skicka till landet de ursprungligen kommer ifrån. Dessa länder, som erbjuds värdefulla arbetsuppgifter, huserar även asylsökanden under utredningsperioden. Ett utmärkt praktiskt biståndskoncept till fattiga länder. Och en bra metod för att kraftigt minska antalet ekonomiska ”flyktingar” som försöker utnyttja asylrätten. Att hantera dessa ärenden som hittills är inte hållbart om vi vill att Sverige ska vara ett socialt-, ekologiskt- och ekonomiskt hållbart välfärdssamhälle.

Tyskland återupptog på fredagen utvisningar till Afghanistan när 28 afghaner som dömts för brott i Tyskland skickades tillbaka till Afghanistan.”

https://sverigesradio.se/artikel/tyskland-aterupptar-utvisning-av-domda-afghaner

https://www.bbc.com/pidgin/articles/c0331088pm0o.amp

Utvisningar,  storstädning av HVB- och SiS-bristerna och stärkta praktiska gymnasieprogram leder till ett tryggt Sverige inom femton år. Börja nu herr Kristersson! När? Nu! När? Nu! Nu! Nu!

Storbritannien och Danmark visar vägen. Allt fler Europeiska länder är på gång både med asylprövning från tredje land samt fängelsestraff i tredje land.

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/interpellation/danmarks-atgarder-mot-gangkriminaliteten_h910437/

https://www.ui.se/utrikesmagasinet/analyser/2024/maj/ny-trend-skicka-migranter-till-tredje-land/

fredag 6 september 2024

Skuldberg

Snabbt accelererande skulder

Visst kan man tycka att människor får skylla sig själva om de konsumerar mer än vad de har råd med. Det egna ansvaret är alltid stort för våra handlingar. Samtidigt är det återkommande obegripligt för mig att den svenska staten tillåter ockerräntor. Att svenskarna generellt sparar mer än på länge är med tanke på mångas skuldbördor mycket bra. Med det sagt är de socioekonomiskt sämst ställda, som är självförsörjande, fortsatt utsatta för höga skatter och ofta ockerlån. Kronofogdemyndigheten har nyligen beskrivit hur ärendena hos dem kraftigt ökat det senaste året.

Det offentliga gör på tok för mycket idag som ska finansieras via skattsedeln. Eller som är påtvingade avgifter för någon offentlig verksamhet. Det dränerar invånarna på för mycket pengar. Donald Trump lanserade nyss ett sparprogram i USA som ska ledas av Elon Musk om Trumpen vinner valet i november. Ett liknande sparpaket skulle kraftigt stärka Sverige. Men vem skulle leda det programmet här? Bert Karlsson eller Jan-Emanuel Johansson kanske…

Staten och den övriga offentliga sektorn har blivit ett samhällsekonomiskt problem då den svällt sjukt mycket. Det måste få ett slut. Parkinsons lagar gäller även i näringslivet och motkraften heter ägarmakt. I det offentliga är politiker ägarrepresentanterna. Förutom att det offentliga belastar oss invånare med för höga skatter och avgifter tillåter också staten att ockerlån får förekomma! Att inte det ändrats sedan länge är samhällsekonomiskt sjukt och drabbar främst redan sårbara människor.

Varför så sega! Det är obegripligt för mig att det ska vara så svårt för många att "rätta mun efter matsäck"? 

https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/hellre-installd-semesterresa-an-brev-fran-kronofogden/r4z3678l

Det är en oacceptabel ordning att lagstiftarna är så sega! I vår moderna tid måste utredningar och seriösa invånarförankring gå fortare. Det var faktiskt härligt att höra finansministern säga att det kopplat till behovet av kärnkraft inte behövs fler utredningar. 

https://www.svtplay.se/video/eQrqopP/30-minuter/elisabeth-svantesson-m

https://fritanke.se/sans/2021-nr-1/parkinsons-lagar-i-var-tid/

Kronofogden ska inte behöva knacka på någons dörr för att skatter, avgifter och ockerräntor tillåts vara för höga i vårt samhälle! Till och med Vänsterpartiet borde som parti kunna hålla med om det.



torsdag 5 september 2024

Intressekonflikter

Varför avgår Tobias Billström?

Det är geopolitiskt oroliga tider. Den digitala, mer automatiserade och allt mer elektrifierade världen i kombination med klimatförändringar förändrar maktbalanser. Sverige har under flera år tappat internationell konkurrenskraft och det är en oacceptabel utveckling. Min analys är att det är det svenska politiska systemet som misslyckats med att säkra en konkurrenskraftig skola och en hållbar migrationspolitik. Politiken måste leverera bättre. För att det ska hända måste Sverige få till en ändrad logik kopplat till vilka vi politiskt företräds av. Idag gör många ledande politiker en politisk karriär från skolan och saknar helt riktig arbetslivserfarenhet. Därefter blir många av dem redan i 50-års åldern välbetalda lobbyister i ”näringslivet”. I ett land som vill vara framgångsrikt måste logiken för hur vi bäst företräds vara att man först har ett riktigt yrke, meriterar sig och därefter är mogna att företräda oss invånare. Jag säger inte att broilerpolitikerna som människor är dåliga. Jag säger att de inte är tillräckligt meriterade för att kunna företräda invånarnas intressen tillräckligt bra. Att det är så märks och syns dagligen i Sverige. Det räcker med att fråga tågpendlare i Stockholm/Uppsala för att förstå det….

Att Billström lämnar förvånar många. Även mig. Sveriges Radio lyfter på locket och undrar, vad har hänt?

"Utrikesminister Tobias Billström säger att han lämnar regeringen och posten som utrikesminister när riksdagen öppnar på tisdag."

"Orsaken till varför utrikesminister Tobias Billström (M) lämnar uppdraget som utrikesminister uppges vara en långvarig konflikt mellan Utrikesdepartementet och regeringens samordningskansli."

https://sverigesradio.se/artikel/gissen-har-framstatt-som-ett-politiskt-djur-ett-ovantat-besked

https://sverigesradio.se/artikel/konflikten-bakom-billstroms-avhopp-brak-om-medarbetare

Personligen är jag lite nyfiken på om UD, inklusive Billström, bland annat anser att Kristersson och "samordningskansliet" har vitt skilda åsikter om hur man ser på relationerna med Israel och Kina. Ja, ja, Sverige har lågkonjunktur och landet fortsätter att skötas dåligt. SVT har helt rätt i nedan funderingar, vad är det egentligen som hänt.... Billström är "ett politiskt djur". Billström vågade ifrågasätta svensk migrationspolitik under Reinfeldt men fick en tillrättavisning och höll tyst. Att vara utrikesminister är det tredje finaste uppdraget i landet Sverige. Det är bara statsminister och finansminister som är finare. Det ligger "en hund begraven"..... 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/utrikesminister-tobias-billstrom-avgar

Billström är ett exempel på broilerpolitiker som vid 50 års ålder är färdig med politiken.... Det borde vara då man växlar upp i politiken baserat på många års riktig arbetslivserfarenhet.

"”Jag är bara 50 år”

Efter 25 år i politiken lämnar nu den moderate utrikesministern samtliga politiska uppdrag. Under sin politiska karriär har han också gjort fyra år som migrationsminister i alliansregeringen – men vad han nu ska ägna sin tid åt är osäkert.

”Men jag är bara 50 år och ser fram emot att bidra och arbeta hårt i andra sammanhang där mitt engagemang kommer till sin rätt”, skriver han.

– Generellt sett brukar de här personerna kunna fortsätta in i public affairs eller pr, om det blir så för Tobias Billström vet vi inte, säger SVT:s politikreporter Kristoffer Törnmalm."

Outgrundliga äro herrens vägar..... När kan Sverige skötas på ett sätt som tydligt stärker landet och dess invånare igen?

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/kallor-konflikt-med-kristersson-bakom-billstroms-avgang/

Om du har chansen, rösta på partier som erbjuder kunniga, erfarna och meriterade politiska företrädare. 

www.updem.se

tisdag 3 september 2024

Låt vuxna vara vuxna

Självklart ska man få välja dricka

Självklart ska vuxna människor på ett äldreboende får dricka lite alkohol om de så önskar. Om 25 till 30 år kanske jag bor på ett seniorboende och då vill jag fortsatt få bestämma över mig själv. Att bo på ett särskilt boende för äldre innebär att man är hyresgäst och de som har pension eller andra tillgångar får betala en hel del varje månad för sin hyresbostad. Det är med andra ord alla dessa människors bostad. I sin egen bostad måste man få göra det som vi alla får göra i vår egen bostad.

Även på mötespunkter där äldre träffas för socialt umgänge över lunch ska det finnas alternativ där man får dricka ett glas vin eller en starköl till maten. Det utesluter inte att det också kan finnas liknande träffpunkter för nykterister. Karin Pihl, Expressen, känner flåset i nacken inför sitt åldrande och ondgör sig nedan över dumhetsregler som drabbar många äldre.  

"Sverige, det är landet för tråkmånsar och paragrafryttare. Någon annan slutsats kan man inte dra efter att ha tagit del av nyheten om alkoholförbudet på Nytorgsträffen. Det är en kommunal festlunch som anordnas regelbundet för pensionärer som bor på Södermalm i Stockholm. Tidigare har det serverats vin till måltiderna. Men sedan kom någon på att det är mot reglerna."

"Sverige, det är landet för tråkmånsar och paragrafryttare. Någon annan slutsats kan man inte dra efter att ha tagit del av nyheten om alkoholförbudet på Nytorgsträffen. Det är en kommunal festlunch som anordnas regelbundet för pensionärer som bor på Södermalm i Stockholm. Tidigare har det serverats vin till måltiderna. Men sedan kom någon på att det är mot reglerna."

"Man skäms som svensk. Att Nytorgsträffens lunchgäster får nöja sig med Ramlösa ger inte bara tristare luncher. Det skapar också en känsla av maktlöshet. Medborgarna blir omyndigförklarade. Både Moderaterna och Socialdemokraterna har sagt att de vill att Nytorgspensionärerna ska få dricka vin igen. Men de har fått stadsdelsförvaltningen emot sig. Kanske kan någon påminna byråkraterna om att ensamhet bland äldre är ett utbrett problem, och att det nog är värre för folkhälsan om seniorerna sitter hemma ensamma i gungstolen än att de tar ett glas med sina vänner." 

https://www.expressen.se/ledare/karin-pihl/lat-margareta-95-njuta-av-ett-glas-vin/

Kan det då finnas goda skäl för alkoholförbud på äldreboenden? Det kan det. Ett särskilt äldreboende är också en arbetsplats för många inom omsorgsbranschen. En hel del med demens kan löpande bete sig aggressivt. Med alkohol i kroppen kan de bli ännu aggresivare. Det kan tveklöst vara befogat med alkoholförbud på demensavdelningar. Som vanligt när sunt förnuft får gälla kan olika regler tillämpas i en verklighet som är komplex.

måndag 2 september 2024

Det går fort

Tiden går fort när man har roligt

Idag fyller jag 60 år. Tiden hit har gått fort. Den som fyller sitt liv med mycket arbete parallellt med mycket annat vet vad jag menar. Tiden rusar fram. En tid som fyllts av många relationer med andra människor runt om på vår jord. En tid där jag inte bara har fått uppleva många delar av vår jord och fått möta många människors olika kulturer. Jag har också fått lära mig lite mer på djupet om andra samhällsbyggen än det svenska när jag bott i USA, Malaysia och Japan. Skattkistan är full av givande relationer runt om på vår jord efter dessa 60 år. Jag har erfarenheter ifrån föreningslivet, näringslivet (både som egenföretagare och anställd) och jag har i en demokrati flera gånger blivit vald att tjäna ett regionalt folk som deras företrädare inom politiken. Så långt ett mycket rikt liv och jag är fortfarande i god fysisk form. 

Har något för mig stort hänt sedan jag firade min 50-års dag?Ja, det har det. Då var jag tredje generationen män bland levande nära släktingar. Av fyra. Nu är jag äldst…. Ja, ja… Jag saknar tidigare generationer och deras prestigelösa skatter av reflektioner och coachande råd. Och jag hoppas jag får leva att rimligt friskt få uppleva barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Time Will tell! ”My Way” med Frank Sinatra och ”Jag vill tacka livet” med Arja Sajonmaa får avrunda dagens blogginlägg.

https://youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_k5oizzueI4AXcuhgD0csOGI9aH2X3iTXI&si=W4UA6TrJgdj6MqDu

https://youtube.com/playlist?list=RDqQzdAsjWGPg&playnext=1&si=K-kZ5n_qbQuH3Cxg



söndag 1 september 2024

Vilka kan kompromissa

Tillit och sakpolitik

Pest eller kolera, är det alternativen för väljarna i Uppsala och övriga Sverige i valen 2026? Hur ska partier som inte gillar varandra, politiska företrädare som ogillar varandra och sakpolitiska skillnader i stora valfrågor hanteras? En sak är helt klart. C, M och SD kan knappast samarbeta med Liberalerna som säger sig ha gjort en deal med S om bygg- och spårvägsfrågan för 10 år framåt…

Och som Centerpartiet i kommunen upplyser Liberalerna om har skolan under deras ordförandetid försämrats. I Regionen spräckte C samarbetet med M, L och KD och styr nu med V, MP och S.

Det är inte bara rörigt inom svensk politik. I flera länder håller de nu på med varianter av den misslyckade metoden ”Januariöverenskommelsen” och ”Decemberöverenskommelsen”. De gamla partierna lyckas inte genomföra en politik som uppskattas av invånarna vilket tyvärr öppnar upp för både ”höger” och ”vänster” partier som säljer enkla lösningar som ofta inte är möjliga att genomföra. Gamla partier med mycket eller viss politisk ledarerfarenhet behöver ompröva vilka de kan samarbeta med. I vart fall om de vill tjäna invånarnas bästa och stoppa extremister.

”Liberalerna, i det närmast utrotningshotade FDP, låter som Annie Lööf på speed. Det ska vara klassövergripande projektundervisning och det nya ämnet näringslivs- och finanskunskap från årskurs nio.”

https://www.expressen.se/ledare/malin-siwe/sa-blev-sverige-ett--tyskland-for-vuxna/

De etablerade partierna får skylla sig själva. De har varit usla på att lösa allvarliga växande problem och de lyckas inte förmedla framtidstro. 

https://www.gp.se/ledare/populister-utmanar-det-tyska-ordningssinnet-.cb15f132-54b6-4c55-8507-3fb4f9026ae3

Extremiststyren är aldrig bra för folket. Team Netanyahu slaktar på med sin extremt överlägsna militär både på Västbanken och Gaza. Garanterat radikaliseras fler palestinier. Det leder inte till något gott. Och det är bara tragiskt med framförallt alla unga som berövas sina liv. Inte minst tragiskt att sex unga israeler ur gisslan dödats för att gamla testamentets hårdföra linje ska tillämpas. 

https://www.bbc.com/news/articles/ce31ddege9vo