söndag 29 september 2024

Nutidens Napoleon

Vem går till historien som vår tids Napoleon?

Är politiker mäktiga på riktigt i den stora världen? Allt mindre i västvärlden. Om jag minns rätt är det bara USAs, Frankrikes och Finlands presidenter som i västvärlden har mycket individuell makt. Men, men i västvärlden styr allt mer byråkrater,  extremt rika och lobbyister i olika förpackningar. Lobbyister som oftast finansieras av de rikaste. I den nya världen, främst det uppvaknade Asien, styr politiker och företrädare för näringslivet. Ofta politiker som är extremt korrupta och som skor sig rikligt på folkets bekostnad. Men de är inte i närheten så byråkratiska som västvärlden blivit. Kampen mot byråkratin och administrationsöverflödet i västvärlden är nog den viktigaste striden vi måste ta om västvärldens konkurrenskraft ska bli tillräckligt för ett generellt högt välstånd.

Varför ska företagsledare ,musiker och idrottare tjäna massor och politiker bara lite? Varför värdesätts till exempel hockeyspelare, pokerspelare, musiker och andra företagare högre än dem som tjänar folket? Och varför får en politiker som bara är en oerfaren 24-åring lika mycket i arvode som en mycket kunnig, erfaren och meriterad 50 åring. Det är sjukt! 

Finns idag några ”Napoleontyper” på vår jord. Det gör det men 1945s atombomber satta äntligen stopp för att politiker kan ta den vägen framåt. Dessa typer finns inom näringslivet och är personligheter som strävar efter globalt herravälde inom sitt område och som försöker bygga sitt affärsimperium i hela världen och gärna få till ett monopol. I västvärlden finns sådana företag och nästan alla är amerikanska. ”Magnificent seven” kallas de. Och jösses vad pengar de tjänar. Strategiskt var det bara kineserna som var kloka att bygga egna Google, Facebook, Microsoft, AI-bolag etc. Det gjorde inte EU. Korkat. Det är främst de bolagen som driver USAs ekonomi kraftigt framåt. Europa är tyvärr på efterkälken jämfört med USA och Kina. Vilka strategiska grepp kan ändra på det? Frankrikes eller Finlands president? 

Dagens ”Napoleon” heter till exempel Bill Gates, Elon Musk, Mark Zuckerberg och Larry Fink. Alla eftersträvar de global dominans inom sina branscher. Hur blev det så att det nästan enbart är amerikaner och kineser som dominerar inom framtidsbranscherna? Varför spårade Europas samhällen ur och tappade utvecklingskraften? Är det så? Vilka delar av världen har de mest framgångsrika och dominanta digitala bolagen som hemmaplan? Vilka delar av världen har flest dominanta bolag inom den digitala och den gröna affärsvärlden?

En sak är säker, det ledarskap som idag mest hotar världsfreden är team Netanyahu i Israel. När fattar en majoritet av Knessets partier att de måste sätta stopp för denna vansinniga politik som hans team driver? Bo Pellnäs krönika i dagens UNT är i sammanhanget mycket läsvärd. 

Det fjärde skedet pågår, med de ultraortodoxa i regeringen. Med deras stöd ökar våldet från judiska bosättare på Västbanken utan att polis eller israeliska soldater ingriper. Mycket tyder på att de även tar Hamas anfall den 7 oktober och Hizbollahs raketangrepp som en utgångspunkt för den slutliga striden om Israels existens. Den som måste utkämpas och vinnas för att återskapa det land som Gud en gång lovade Moses. Mellan havet och Jordanfloden, Samarien och Judéen.”

”Detta blir ett utsiktslöst krig, som om det kommer till stånd bara leder till stora förluster hos alla parter. De ultraortodoxa har hittills inte gjort sin värnplikt, så det blir andra unga israeler som då betalar det politiska priset med sina liv.””

https://unt.se/ledare/kronika/artikel/darfor-kanner-jag-sorg-over-israels-utveckling/jv4op81j

Kan politiken fortfarande påverka oss människor i stor utsträckning? Ja. Ett exempel på det kan vi följa i Mellanöstern. Trots sin ”litenhet” påverkar team Nethanyahus politik världens folk i stor utsträckning. Det är tragiskt och drabbar även israeler och judar negativt. Jag håller med Pellnäs, det är bara tragiskt att följa utvecklingen i Mellanöstern. Dock inte så förvånande när teamet leds av en person som i Israel länge varit föremål för starka korruptionsanklagelser och för krigsbrott av ICC. Med stor sannolikhet kommer det att krävas av världssamfundet att en tvåstatslösning blir metoden för att minska konflikterna i Mellanöstern. Napoleon lyckades inte med sina herraväldesplaner. Det kommer inte heller team Netanyahu göra. Och alla länder behöver acceptera ett Israel. Och ett sammanhängande Palestina som inte styrs av militanta extremister. Tragiskt att Rabin blev mördad av en extremistisk bosättare. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar