fredag 20 september 2024

Jämställdhet

Välkommen, här gäller svenska lagar och svenska system!

Människan värld är full av likheter och olikheter. Främsta likheten är att vi alla tillhör samma art, homosapiens sapiens. Samtidigt är varje mänsklig individ unik i sin mentala komplexitet då jaget utvecklats väldigt olika beroende av just vår uppsättning av hormoner, var man föds, i vilken miljö man föds in i, hur man bildar sig, vilka sociala sammanhang man utsätter sig för, hur riskbenägen man är och så vidare. På många sätt är olikheterna fantastiska. Det är enkelt att föreställa sig hur tråkigt livet skulle vara om vi alla tyckte lika, agerade lika, gillade samma mat, gillade samma fotbollslag och nöjde oss med ett politiskt parti och så vidare. En stor olik mellan Sverige och övriga nationella samhällen är hur jämställt det är mellan kvinnor och män.

Väldigt lite av det som händer på vår jord mellan människor kan tolkas svart eller vitt. Sambandsläran är stark även inom människans värld. Precis som inom hela det ekologiska systemet. Ett system som människan är en del av. Högst upp i näringskedjan finns idag vi människor. I alla levande varelsers tider har det väl varit ett rovdjur på toppen av näringskedjan?  Säkerligen ett rovdjur fullt av testosteron. Sammansättningen av våra hormon har stor betydelse för vårt beteende.

Olikheter mellan oss människor är på många sätt fantastiska. Tänk vad världens skulle vara tråkig om vi alla hade samma tankar, beteenden och smaker. Med det sagt är det viktigt att förstå att människan runt om på jorden utvecklat sina samhällen på olika sätt. Inte minst naturens förutsättningar har skapat olikheter i samhällssystem. Alla delar av vår jord är dock befolkade med människor med mer eller mindre unika samhällssystem. Och allt är ständigt under förändring. Med det sagt måste en grundregel vara att "man tar seden dit man kommer". 

Oavsett varför man kommer till Sverige är det svenska lagar och regler som gäller här, inga andras. Oavsett politisk färg måste vi politiker vara överens om det och tydligt kommunicera det. Då kan vi snabbare laga mycket som gått sönder i landet Sverige. Naomi Abramowicz, GP, sätter fingret på något mycket viktigt i nedan artikel.

Att såväl kvinnor som män förvärvsarbetar är normen bland etniska svenskar, och har varit det i decennier. Enbart två länder inom EU, Island och Estland, har högre sysselsättningsgrad bland kvinnor än Sverige. Om någon, man eller kvinna, under en period skulle vilja bli försörjd av sin partner är det deras ensak. Det är även upp till dem att se till att det finns någon typ av ekonomisk överenskommelse, så att den ena parten inte hamnar på bar backe om relationen skulle ta slut.”

Utanför den mediala medelklassbubblan finns det trender gällande kvinnors deltagande på arbetsmarknaden som är mycket mer oroande: oavsett vilket mått man tittar på ligger utrikes födda kvinnor sämst till i arbetsmarknadsstatistiken. Sysselsättningsgraden för utrikes födda kvinnor är enbart 68 procent, enligt SCB:s arbetskraftsundersökning från i maj. För vissa nationaliteter är siffrorna betydligt lägre.”

”Säga vad man vill om soft girls. Det är en avsevärd skillnad mellan att vara ekonomiskt beroende av sin respektive och att vara ekonomiskt beroende av offentliga bidrag för sin försörjning. Att vara bidragsberoende får stora konsekvenser för såväl den enskilde som samhällsekonomin, och inte minst för pensionerna. Antalet kvinnliga fattigpensionärer riskerar att slå i taket de kommande decennierna.”

https://www.gp.se/ledare/invandrarkvinnors-arbetsloshet-storre-problem-an-soft-girls-.cec384d0-a462-4d54-bdf9-8cb71921e73b

Johan Rudström, UNT, är ”ute och cyklar” i nedan ledare. Han gör ett inspel i jämställdhetsdebatten. Som den liberal han är borde han stå upp för meritokrati, inget annat. I sin artikel tar han ändå upp hormonsskillnaderna mellan könen som defacto har betydelse. 

"Att vara till lags, ”agreeable”, är en egenskap som verkar menligt för ens karriär, där är psykologerna överens. Det är en delvis god egenskap som generellt är vanligare bland kvinnor. Den blandas ofta ihop med empati, som är en helt igenom god egenskap. Frågan man kan ställa sig är om det inte går att behålla sin empatiska läggning och samtidigt vara påstridig och lite oärlig utan att uppenbart ljuga. Lite fräck, helt enkelt."

"”Jag har gjort ett mindre antal resor som ska ses som förmånsresor – resor som inte direkt kan kopplas till det kommunala uppdraget”, säger Fabian Sjöberg. Han tänker inte avgå, säger han, inte han heller. Vilket han nog borde, som vi skrev på ledarsidan 10/9. Fler kvinnor borde i stället sitta kvar. Men det finns gränser för fräckheten. Jämställdhet är komplext."

https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/sa-knuffas-mannen-bort-fran-den-yttersta-makten/l6gq60zj

Ja, jämställdhet är komplext. Vi kan dock konstatera att Sverige är världens mest jämställda samhälle. Att vi numera har hundratusentals nyligen invandrade som inte tagit till sig den svenska jämställdheten är ett faktum som förhoppningsvis bara handlar om tid för att de ska vara med på den svenska "båten".  Var den båten bär är intressant att följa. Det skulle vara intressant att ta del av en forskningsrapport som analyserar kopplingen mellan svensk jämställdhetsutveckling och svensk välståndsutveckling. 

Sverige är världens mest jämställda land. Ska det gälla även i framtiden måste särskilt alla invandrade flickor och kvinnor inkluderas i världens mest framgångsrika jämställdhetskamp. Det är inte fritt valt arbete! Det förväntar vi oss och måste kräva av dem som får en massa rättigheter i landet Sverige. Och om fler kvinnor blir imperiebyggande företagare kommer det också bli fler kvinnor i näringslivets toppskikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar