torsdag 19 september 2024

En sak i taget

En kort ögonblick lyfte media tragedin i Sudan

En sak i taget gäller i många medier. Det är både en dålig och tråkig verklighet. Ett dygn och en vecka är betydligt mer nyanserad än så. I Uppsala tycks nu allt handla om missförhållanden inom äldreomsorgen och sjukvården. Det är bra att missförhållanden lyfts och åtgärdas men att enbart fastna vid ett problem, och sällan lyfta möjligheter, är irriterande. 

För över ett år sedan lyssnade jag på den fantastiska Peter Wallensten på ett Rotaymöte. Han berättade om de blodiga konflikterna på jorden och lyfte redan då att den blodigaste äger rum i Afrika, i Sudan. Han lyfte i sitt anförande hur våra verklighetsbilder skapas beroende av om det som händer är i vårt närområde och/eller beroende av hur media väljer att prioritera sina nyhetssändningar. 

Krigen i Palestina/Israel, och nu också Libanon, är plågsamma att följa. Det Hamas gjorde var fruktansvärt och team Netanyahus svar är oproportionerligt vidrigt. Och andra extremistgrupper är inte bättre. Och just nu tycks vi inte ha någon som på allvar tar rollen som ”världspolis”. Extremister som bråkar kommer aldrig självmant ändra på det de tror på. Ja, ja hur illa det än varit det senaste året i delar av Mellanöstern är det dödandet och lemlästandet inget jämfört med det dödande, lemlästande och förstörelsen som länge pågått i delar av Afrika. Om det matas vi väldigt sparsamt med i media. Nedan TV4 reportage ger en bild av vad som händer i delar av Afrika.

https://www.tv4.se/artikel/2LgUwIVQuW9EbrdY26n0y4/inas-14-sag-sin-pappa-moerdas-goemde-oss-inomhus-aenda-kom-de-och-doedade

Ja, ja nu har med stor sannolikhet team Netanyahu använt modern teknik och ”en blåsning” för att spränga ett antal tusen libaneser (och säkert några legoknektar från andra länder också). Uppenbarligen återigen många civila. Krisen i Afrika fick en kort stund i västerländsk media. Nu är allt ljus åter på ”Mellanöstern”. CIA och Mi6 vädjade om nedkylning och konstruktiva förhandlingar för fred i de konflikter som nu äger rum i Mellanöstern. Att de gjorde det offentligt känns läskigt. 

Extremister driver oss mot allt mer otrygghet i världen. Hur ser ett tredje världskrig ut? Är det drönarkrig i kombination med att en massa digitala produkter exploderar? Nu blir väl protektionismen ännu mer hysterisk på vår jord vilket inte är till gagn för mänskligheten på vår jord. ”Skotten i Sarajevo” har vi alla lärt oss om i skolan. Hur kommer vår nutid beskrivas om säg 30 år? Tro mig, det händer massor på 30 år. Och en sak är säker, hittills har människans stund på jorden över tid bara blivit bättre och bättre. Då och då kommer ”sju svåra år”. Över tid är jag säker på att det bara blir bättre och inom några år lever vi i mer harmoni med vår natur och motverkar extremism bättre. Då slutar vi förhoppningsvis också upp med dumma handelskrig som jag aldrig kunnat se några fördelar med. 

https://edition.cnn.com/world/live-news/lebanon-pagers-attack-hezbollah/index.html

https://edition.cnn.com/world/live-news/lebanon-explosions-hezbollah-israel-09-19-24-intl-hnk/index.html

Varför är media ofta ”endimensionella”? Anses vi så korkade att vi bara klarar av ett stort problem åt gången? Helt klart är att människoliv bland extremister har väldigt olika liv. Bara tragiskt. Och tragiskt att inte Afrikas delar hittills har kunnat utvecklas mer rättvist. Om Afrika minskar fattigdomen lika mycket som Kina gjort de senaste 30 åren minskar flyktingströmmarna kraftigt. Om de blodiga konflikterna i Mellanöstern upphör minskar flyktingströmmarna kraftigt. Om vi vårdar jordens natur varsammare minskar flyktingströmmarna. En del av sambandsläran. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar