Den heliga staden
Världens kändaste och mest konfliktfyllda plats är Jerusalem. En plats som är helig för judar, kristna och muslimer. Oavsett vad man tycker om platsen är ett exempel på Jerusalems symboliska värde att FN formulerat ett globalt förhållningssätt till staden. Återkommande i tusentals år har judar, kristna och muslimer bråkat om denna plats. I en komplex värld finns också gott om konflikter mellan olika tolkningar av samma religion.
https://www.un.org/unispal/wp-content/uploads/2016/07/The-Status-of-Jerusalem-Engish-199708.pdf
Min farmor och farfar ligger begravda i en kyrka precis utanför Jaffa gate, en av portarna till Jerusalems gamla stad. En av flera portar i muren som omger stadens heligaste delar. Inte minst ”störs” de nu i sin grav av att många israeler kraftigt motsätter sig att Netanyahu och hans politiska kompisar vill begränsa rättssystemets makt i förhållande till politiken. För mig som demokrat, som vill leva i ett rättssamhälle där vi alla är lika inför lagen, är försöken att minska domstolarnas makt hemska.
https://sverigesradio.se/avsnitt/det-muslimska-jerusalem-en-helig-stad-i-klam
De nya supermakterna Kina och Indien har inga emotionella band till Jerusalem. Kina är i huvudsak Konfusianskt uppbyggt. Kina är också trots sina över 1,4 miljarder invånare en homogen kultur. De som nu bara vill se Kina som ett hot ska läsa på vad Konfusianismen har för budskap. Och även i Kina finns konflikter bland annat i Xinjiang mellan muslimska urigurer och konfusianska haner. I alla delar av världen finns mer eller mindre maktkonflikter mellan olika folkgrupper och kulturer.
https://www.so-rummet.se/kategorier/religion/andra-asiatiska-religioner/konfucianism
Indien med sina över 1,4 miljarder invånare ett land med stora heterogena kulturgruppen och många olika religiösa kopplingar. Den dominerande religionen är hinduismen. Med det sagt finns hundratals miljoner indier som tror på något annat eller inga Gudar alls. Med jämna mellanrum blossar blodiga konflikter mellan olika folkgrupper upp även i Indien. Framförallt mellan hinduiska och muslimska grupper.
https://www.so-rummet.se/kategorier/religion/hinduismen
Kina och Indiens mycket begränsade religiösa koppling till Jerusalem ska inte underskattas. Men kopplingarna till Jerusalem finns i Asien eftersom Pakistan, Bangladesh, Indonesien och Afghanistan är muslimskt (Runt 700 miljoner människor…). Och både i Kina och Indien finns många miljoner muslimer som självklart har en relation till Jerusalem. Länge, länge har Jerusalem både varit heligt och konfliktfyllt. Otaliga strider om Jerusalem och dess delar har utkämpats de senaste över 2000-åren. I den moderna tiden där teknikutveckling och finanser styr mer än något annat kanske Taiwan blir ett nytt ”Jerusalem”? Om Kina militärt börjar stötta Ryssland i kriget mot Ukraina går vi mot ännu svårare tider. Då har +BRICS en tydlig maktagenda som inte är positiv för människans utveckling på vår gemensamma jord. Det kanske är dags att ersätta en religiöst kopplad plats med en teknikkopplad plats i vår nya tid? Du vet väl att Taiwan är den största och viktigaste producenten av halvledare i världen? Du vet väl att inga viktiga tekniklösningar fungerar utan denna teknik idag? Du tror väl inte att det bara är ”godhet” som gör att västvärlden bekymras över att Kina återtar Taiwan? Tror du kineserna hjälper Ryssland militärt? Ja, ja vi får se.
Om vår tid ska få en ny symbolstad säger jag Uppsala eller Tel Aviv. På båda dessa platser finns fantastiskt hightechkunnande och kommersiella ambitioner. Eftersom Uppsala har erfarenhet av att vara en helig plats på Vikingatiden får det bli Uppsala!
https://www.investopedia.com/terms/b/brics.asp
Du som läst min bok, ”En stund på jorden” har där fått en känsla för ovan och dess påverkan på människans tillvaro på jorden. Där kan du också läsa att jag har starka kopplingar till Jerusalem och Armenien. De som känner till kristendomens historia vet att dessa två geografiska platser bär på kristen magi.
Kulturer kopplade till judendomen och kristendomen har dominerat människans maktinflytande under väldigt många år. ”Bara” Kinas och Indiens enorma välståndsutveckling de senaste 30 åren har inte bara skapat starka geopolitiska konflikter, asiatiska idéer om hur man bygger framgångsrika samhällen konkurrerar nu med dem som formats av judiska och kristna kulturer. Om det kan man tycka mycket. Ett positivt förhållningssätt är att det skapar en möjlighet till en ny långvarig balans, terrorbalans, som minskar riskerna för mer än proxykrig mellan stormakter.
Det är mindre rörigt i Uppsala än i Jerusalem. Uppsala får bli vår tids globala heliga plats där kunskap, ambition, företagsamhet och globala förbättringar dominerar den lokala kulturen. Och där rättsstaten säkrar att vi alla är lika inför lagarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar