Kraftig tillbakagång
Regering efter regering har bidragit till att göra många svenskar ofria genom höga personliga lån. Det har tveklöst bidragit till att svenskar idag tillhör de människor som mest sitter i ”låneberoendet”. Regering efter regering, i landet Sverige, undvek att till exempel helt avveckla ränteavdragen när räntan var extremt låg. Kortsiktigt gynnade det framförallt den övre medelklassen och däröver som varit bäst på att utnyttja tidigare billiga lån. När räntan från banker är extremt låg och staten bjuder på 30% ränterabatt på toppen av de billiga lånen har man nästan varit korkad om man inte dragit på med en osund livsstil. Som tur är har jag inte gjort så då jag vare sig har det behovet eller ser överkonsumtion som något imponerande. Adam Cwejman, GP, skriver nedan läsvärt om hur korkat svensk politik låtit stora delar av folket hamna i svåra skuldfällor.
”Men något som faktiskt har varit uppenbart under många år är att det svenska folket är högt belånat. Svenskarna har haft tillgång till billiga pengar och därutöver har vi åtnjutit ränteavdrag samt låga (eller inga) amorteringskrav. Vad det kan innebära vid en plötslig räntehöjning har också varit känt.”
”Politiken har i många år haft chansen att dämpa belåningsgraden och se till att svenska låntagare får en vana att amortera sina lån. Men så har inte skett. 2015 förklarade dåvarande statsministern Stefan Löfven (S) att ett avskaffat ränteavdrag skulle "ställa till det för många familjer". Styrräntan var då minus 0,25 procent och tremånadersräntan för hushåll var under två procent. Vissa partier ville sänka ränteavdragen, bland annat Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centern som 2015 gjorde gemensam sak för att påverka Socialdemokraterna.”
”Men det blev ingen förändring. Och efter 2015 gick bostadsmarknaden i stället på högvarv. Priserna ökade och många gjorde bostadskarriär utan att tänka på att räntorna kunde gå upp. Många har aldrig amorterat en krona fram tills att ett blygsamt amorteringskrav, som inte ens omfattade alla låntagare,”
”Nu kommer efterräkningen. Detta år kommer 70 procent av alla svenska bolånetagares bundna räntor att gå ut. Riksbanken har höjt styrräntan från noll till tre procent på nio månader. Det innebär att många som har haft räntor kring en procent kommer få räntor som sträcker sig från omkring 3,6 till 4,3 procent. Men eftersom ytterligare räntehöjningar är att vänta så kan vissa få ännu högre räntor.”
https://www.gp.se/ledare/så-blev-svenskarna-världens-mest-belånade-folk-1.94781183
I Storbritannien har allt fler invånare ekonomiska istider. Även där har politiken misslyckats då BREXIT inte var en klok väg framåt. Britternas stadigt minskade inflytande i världen, de senaste 100-åren, speglar också Européernas tappade globala kraft. Och i takt med att USA lett vägen in i identitetspolitiska träsk tappar hela västvärlden i styrka. Även en allt för kreativ finansmarknad har återkommande ställt till det. Inte minst blankningar, kryptovalutor och att stater börjar köpa privata obligationer har skapat mycket idioti i finanssystemet.
”People face their biggest fall in spending power for 70 years as the surging cost of living eats into wages.”
”The drop in real household disposable income would represent "the largest two-year fall in living standards since records began in the 1950s," Richard Hughes, chairman of the OBR, said.”
”Meanwhile, Labour leader Sir Keir Starmer accused the government of being "out of touch" and putting the country "on a path of managed decline". The chancellor also said the UK was on track to meet the government's self-imposed spending rules. According to these rules, government debt must be falling as a percentage of growth in five years' time.”
https://www.bbc.com/news/business-64963869
Och i landet Sverige släpper inte inflationstrycket. Många års allt för expansiva penningpolitik, styrd av Riksbanken och andra Riksbanker, har ställt till mycket. Att likviditeten kraftigt försämras för hushåll och företag när räntorna snabbt stigit är inte konstigt. Att det slår mot kassaflödet i hushåll och företag är inte konstigt. Nu är det så tråkigt att flera års dålig ekonomisk hushållning måste städas upp. Högt belånade svenskar kommer nu att få äta skorpor ett antal år framöver. För vissa ses det kanske som lyx. I det läget kan man undra vad det innebär att Europas länder och USA sagt att de nu i panik efter Credit Suisse fallet ska öka likviditeten i banksystemet......
https://sverigesradio.se/avsnitt/inflationen-gar-at-fel-hall-vad-hander-nu-pa-bostadsmarknaden
https://edition.cnn.com/2023/03/19/business/credit-suisse-ubs-rescue/index.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar