torsdag 2 mars 2023

Igen, igen och igen

Bristande ledarskap

Varför ska man bry sig som chef inom det offentliga om tjänstemannaansvaret är lågt? Vilka är incitamenten då att professionellt stå upp mot okunniga men påstridiga politiker? Innebär det då inget annat än risken att få sparken? Om tjänstemännen är ”hönan eller ägget” i de återkommande ledarproblemen inom några av statens viktigaste myndigheter är inte självklart. Hönan till problemen tycks ofta kunna härledas till politiken. Vad tror du? 

Jag hoppas att Sverige snart kan få en migrationspolitik som blir socialt- och ekonomiskt hållbar. Jag hoppas verkligen att den nya regeringen implementerar en politik som leder till att vi inte stoppar möjligheterna att rekrytera utländska experter som vi så väl behöver. Vi får väl se vad regeringen gör och vad den nya generaldirektören för Migrationsverket går för. Centerpartiet har inte något inflytande över hur Sverige leds. GPs ledare skriver nedan läsvärt om Migrationsverkets GD som inte får ett fortsatt förtroende. 

”Sedan 2015 har Migrationsverket beviljat nästan en miljon uppehållstillstånd. Varje uppehållstillstånd måste beredas, utredas och beslut fattas. Det är ingen enkel sak och handläggarna är klämda mellan chefernas krav på att fatta beslut och svårigheten att göra det på goda grunder. Det saknas ofta tillräckligt beslutsunderlag och många ärenden skulle egentligen kräva mer tid och insats från handläggarna.”

Men vänta vill ingen göra, varken politiker, cheferna på myndigheten och allra minst de som beslutet berör. Därför har Migrationsverket under många år fattat en rad beslut på helt eller delvis felaktiga grunder.”

Tidningen Fokus har granskatMigrationsverkets arbete. (och v)Vad som framträder är inte vackert. Myndigheten stressar igenom beslut, anställer oerfaren personal som ska hantera många ärenden. Säkerhetskontrollen av nyanställda är bristfällig och det finns exempel på personal som inhämtar information om pågående ärenden som de inte direkt arbetar med.”

Även om det inte är uttalat av senare generaldirektörer tycks Eliassons inställning hållit i sig. Man gör vad beställaren önskar, även om verksamheten då fattar sämre beslut. Stressen, som ett stort mottagande (en politisk fråga) innebär har också fått konsekvenser för myndighetens rekryteringspolicy. I synnerhet efter 2015 när myndigheten varit överbelastad blev detta märkbart. I en intervju med Fokus från 2021 berättade företrädare för Migrationsverket om hur nyutexaminerade jurister befordrades till beslutsfattare i asylärenden inom några månader, något som tidigare krävde minst tre års erfarenhet.”

https://www.gp.se/ledare/migrationsverket-myndighet-med-omöjligt-uppdrag-1.91954187

Karin Ernlund är en bra person. En gång för länge sedan övervägde jag att bland få unga alternativ anställa henne som politisk sekreterare i Uppsala kommun. Det blev inte så. Både hon och jag insåg att det inte var en bra idé. Jag rekryterade en utan tidigare politisk bakgrund istället. Nu har Ernlund blivit Centerpartiets partisekreterare. Det blir intressant att följa hur det går för Demirok och henne att leda Centerpartiet. Erfarenheterna från riktiga jobb är mycket begränsade. Det anser jag vara ett stort kvalitetsproblem. Min övertygelse är att det i stor grad bidrar till politikens kvalitetsproblem. Självklart kan yrkespolitiker ändå vara bra personer.

https://www.centerpartiet.se/press/pressmeddelande/nyhetsarkiv-2023/2023-02-17-karin-ernlund-ny-partisekreterare-for-centerpartiet

Och ja, ministern har tyvärr rätt, Lööfs tid som partiledare kan enkelt sammanfattas som misslyckad. Inte minst kopplat till migrationspolitiken. Om tjänstemannaansvaret funnits hade nog misslyckandet blivit mindre.

https://www.expressen.se/nyheter/ilskan-i-c-loof-pekas-ut-som-en-landsforradare/

Att Sverige har många hundratusentals i långvarigt utanförskap är socialt- och ekonomiskt hållbart. Det borde inte vara svårt att förstå. Utöver expertinvandring borde all kraft nu fokuseras på att inkludera väldigt många av dessa personer i meningsfullt arbete. Det vinner alla på. Läs gärna nedan rapport från Svenskt Näringsliv för att förstå problemets faktiska magnitud. De sociala- och ekonomiska problem som flera års politik skapat är både allvarliga och svåra att lösa. Vi har inga alternativ, vi måste lösa dem. Trots att AI och robotik tar över allt fler arbetsuppgifter. 

https://www.svensktnaringsliv.se/sakomraden/arbetsmarknadspolitik/700-000-i-langvarigt-utanforskap_1195573.html



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar