torsdag 14 november 2019

Mer för alla skattepengar

Privatiseringar
Det är tveklöst så att vi måste få mer och bättre tjänster för alla de skatter vi betalar. Särskilt irriterande är det att en kommun som Uppsala har så höga kommunala skatter. En kommun som befinner sig mycket nära Arlanda och som är en del av en av världens mest intressanta och välmående områden, Mälardalen. Om du tar tåget mellan Uppsala kommun och Stockholms kommun är Uppsalas kommunskatt högst bland kommunerna längst sträckan. Och den är hög i jämförelse med liknande kommuner. Utan att vi får bättre offentligt finansierad service. Utan att vi har bättre basinfrastruktur än dem. Det finns inga skäl för oss skattebetalare att acceptera det.

För att klara de stora utmaningar som Uppsala kommun, och övriga kommuner i Sverige, krävs att vi får både bättre och mer service för våra skattepengar. Det går självklart men det kräver tydliga planer och det kräver investeringar i till exempel ny teknologi som kraftigt kan bidra till att många kommunala administrativa verksamheter kan göras med mycket mindre personal samtidigt som läraryrken, omsorgsyrken och vårdyrken bemannas upp mer.

I stor utsträckning kan det offentliga ansvaret stärkas genom att köpa tjänster från seriösa leverantörer som inte är offentliga. Samtidigt är det viktigt att vara mycket kvalitetsdriven när man upphandlar leverantörer. Det är också viktigt att faktiskt konstruktivt ifrågasätta i vilka verksamhetsformer en verksamhet bäst drivs inom. För vissa verksamheter är kanske aktiebolagsform olämplig men stiftelseform utmärkt. Få saker är ”svarta eller vita” i den ständigt föränderliga verkliga verkligheten. Helt klart är att konkurrens och mångfald under ordnade former garanterat kommer att erbjuda ett samhälles invånare mest för skattepengarna. När privatiseringar genomförs ska de genomföras betydligt klokare än vad som allt för ofta sker. Även de allra flesta näringslivsvänliga och borgerliga invånarna vill inte att våra skattepengar ska slösas bort.

Karin Pihl, GP, bjuder nedan på intressanta reflektioner om privatiseringar. De blir garanterat inte bra om de drivs från nyliberat ideologiska krafter. Alla privatiseringar ska genomföras under ordnade och professionella former som inte kostar oss skattebetalare en massa onödiga pengar.

”Politiken präglas av liknande problem och lösningar. När kreativiteten tryter har nästan alla partier en lösning som de kan dra fram, mest av gammal vana, men med en sorts krampaktig entusiasm. För borgerligheten – eller åtminstone vissa delar av borgerligheten – är den återkommande problemfixaren privatiseringar.”

”Privatiseringsivern är särskilt utbredd inom Centerpartiet. Det verkar nästan inte finnas någon hejd på vad som går att privatiseras, eller vad privatiseringar är tänkta att lösa. Det senaste projektet från Centern rör Arbetsförmedlingen. All verksamhet förutom själva myndighetsutövningen ska läggas ut på privata aktörer. Genom januariavtalet har Centern bakbundit den S-ledda regeringen, som smärtsamt måste genomföra åtminstone några av Annie Lööfs hjärtefrågor.”
”Erfarenheter från andra länder som gjort liknande förändringar visar att det har varit kostsamt och krångligt. Ett kontrollsystem måste byggas upp. Företagen ska ju få ersättning, så det måste finnas system som garanterar att skattepengarna används effektivt.”

”Det är som att Centern har glömt alla de misslyckade arbetsmarknadsreformer som genomfördes under alliansregeringen.”

”Precis som Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg påpekat i flera ledarkrönikor är Centerpartiets kroniska privatiseringsiver ett hot mot att skattepengar används på rätt sätt. Privata aktörer bidrar så klart med mycket positivt i välfärden. Men det är skillnad på att se mångfald som något bra, och att lägga ut all offentlig verksamhet inom ett område på privata företag.”


”Dessutom måste man ha gedigna kontrollsystem, som kan bli både dyrare och krångligare än att låta det offentliga sköta saken. Det finns också en risk att oseriösa och rentav kriminella aktörer nästlar sig in i systemen. Sverige är ett av de länder i västvärlden som genomfört mest långtgående privatiseringar och avregleringar: tågtrafiken, skolan, apoteken, vården, posten, energimarknaden, finansmarknaden.”
”En pragmatisk borgerlig inställning bör i stället vara att privata aktörer ska släppas in där de kan göra mer nytta för skattebetalarna än för välfärdskapitalisterna.”
https://www.gp.se/ledare/privatiseringar-%C3%A4r-centerpartiets-falukorv-1.19813672
Dagens besvikelse
Januariöverenskommelsen. L hänvisar till den för att inte rikta en befogad misstroendeförklaring mot regeringen och dess ansvariga minister för senfärdighet och oförmåga att mycket bättre bekämpa den organiserade brottsligheten. Det är i allt fler kommuner som våra invånare i allt större utsträckning lider av denna fullständiga oförmåga att kraftfullare försvara det svenska rättssamhället. Det minsta Socialdemokraterna borde göra är att bryta Januariöverenskommelsen genom att skicka ur Miljöpartiet från regeringen.
https://www.expressen.se/kvallsposten/sd-vacker-misstroende-mot-morgan-johansson/
https://www.expressen.se/ledare/problemet-ar-regeringen-inte-morgan-johansson/

Dagens stjärna
Malcom Kyeyune. Ja, välfärdskampen kommer att stå mellan lokala ansvarsfulla partier och riksdagens partier som företräder staten. Ingen nationell partipiska viner när kommunala och regionala partier konstruktivt attackerar oansvarig rikspolitik. Ja, ”fisken ruttnar alltid från huvudet”. Sverige behöver ordentlig politisk förnyelse. Idag försvagar regeringen och riksdagen alla Sveriges delar genom sin misslyckade migrations- och integrationspolitik och sin oförmåga att skyndsamt ta i växande samhällsproblem. Gång efter gång skjuter de mer ofinansierade problem på landets kommuner.

”Det är numera svårt att se på den politiska utvecklingen i Sverige utan att misströsta eller långsamt radikaliseras. Januariöverenskommelsen, som många ändå trodde skulle resultera i en maktfullkomlig socialdemokrati som toppred ett par nya samarbetspartners rakt ner i leran, ledde istället till en paralyserad regering som visat sig inkapabel att göra någonting annat än att avskaffa värnskatten och slakta arbetsförmedlingen – knappast vad de som röstade på S bad om, och knappast saker som borde ha högsta prioritet i läget vi nu befinner oss i.”

”Den nuvarande regeringen har dessutom bara förstärkt ett tema som gällt i Sverige sedan tidigare; staten som långsamt förvandlar sig till kommunernas fiende snarare än dess bundsförvant och beskyddare. Flyktingkrisens enorma kostnader doldes genom att man vräkte över dem på lokala tjänstemän, kommunalråd och fritidspolitiker utan några större möjligheter att värja sig.”

”Den här sortens ansvarslöshet från staten som huvudman är inte omöjlig att förstå. Socialdemokratin kämpar för att överleva, och den har inte längre särskilt mycket tid eller vilja över till någonting annat. Förhoppningsvis blir kampen inte särskilt utdragen. Men denna dödskamp ställer till det, gång på gång, för politiker och tjänstemän ute i kommunerna. Även socialdemokratiska kommunalråd ser hur deras jobb blir allt mer omöjliga på grund av strömmen av ogenomtänkta eller motsägelsefulla diktat från ovan.”

”Det finns ett afrikanskt ordspråk som lyder ”fisken ruttnar alltid från huvudet”. Så är det också med vårt politiska system. Vad kommer då resultatet av denna utveckling att bli?”
https://www.gp.se/ledare/striden-kommer-stå-mellan-kommunerna-och-staten-1.20121790

Ja, det är helt sjukt att våra skattepengar går till verksamheter och individer som föraktar vårt samhälle och som gör det otryggt att leva i! Nu räcker det med dumhet inom svensk politik!

”Båda fallen visar i ganska stor mån på den politiska impotens som allt mer kommit att dominera Sverige, och som redan resulterat i allvarliga siffror för regeringen i förtroendemätningar, samtidigt som socialdemokraterna är nere på historiskt urusla nivåer.”

”Det finns starka skäl att fundera på om den svenska modellen på området – där civilsamhället antas frodas som bäst när det övergödslas av offentliga medel – går att försvara i dag. Det är ännu mer osäkert om denna modell kommer gå att försvara imorgon, givet att de flesta kommuner går mot allvarliga, traumatiska nedskärningar, även i kärnverksamheten. Kommer väljarna att stå där och se på medan nedskärningarna duggar tätt i såväl skola som äldrevård, samtidigt som säkerhetspolisen varnar för att pengar försvinner iväg utomlands och till extremistiska grupperingar?”

”I tider av brist så blir konkurrensen om resurser allt hårdare och allt mer politiskt infekterad. Klagomålen mot att skattepengar går till kriminella och till extremister kommer att bli fler och mer högljudda. Det vore således en bra idé att ta initativ tidigt.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/extremister-och-kriminella-borde-atminstone-inte-fa-bidrag-30153?fbclid=IwAR3qdl_2GHIDn0KQ-7NXU8Tro2naEYRqPdo-7JNKFOTPnt62qcGnYuWVni4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar