torsdag 7 november 2019

Vad är det som händer

Globala förändringar med vindar överallt
Senvåren 2015 genomförde jag en utanförskapsturné i Malmö, Göteborg, Södertälje och i Stockholm. Under 2019 har jag genomfört en världsturné med ambitionen att bättre försöka förstå vad som händer i det stora globala perspektivet. USA, Honduras, England, Kina, Spanien, Palestina/Israel, Holland och nu Estland har fått hjälpa mig att bättre försöka förstå vad som händer. Inte minst att försöka förstå hur olika länder förhåller sig till år digitala tidsålder och den globala jakten på talanger.

Den tidigare stadsministern, och utrikesministern, Carl Bildt har gett ut en ny bok som försöker ge olika perspektiv på vår röriga och oroliga nutid. I min bok "En stund på jorden" har även jag försökt ge läsarna lite perspektiv på vår nutid men också sätta in den i ett "totalt" perspektiv. Även om Bildts förläggare kritiseras för mindre bra redigering av boken är det onekligen bra med professionell hjälp när man skriver en bok, inte minst för att redigeringen ska bli toppen. I artikeln nedan uttrycker journalisten en längtan efter fler intellektuella politiska ledare, är det en bristvara? Mycket talar tyvärr för att det är så.

”Att länder kan genomgå en utveckling i icke önskvärd utveckling även inom EU visas i dag av flera exempel. Att Erdogan skulle ha blivit en annan politiker än den islamist han, enligt andra bedömare, varit hela tiden, om bara EU öppnat för Turkiet, övertygar åtminstone inte mig. Och det förvånar mig att Erdoganregimens påstående att Gülenorganisationen låg bakom det inte bara dramatiska, utan mer än lovligt taffliga kuppförsöket i juli 2016 verkar tas på allvar av Bildt.”
https://www.svd.se/bildt-en-av-vara-fa-intellektuella-politiker
Dagens besvikelser
Skolverket. Vår flagga och vår nationalsång ska med fördel vara verktyg för att ena alla som lever på vårt territorium och som vill vårt unika samhälle väl. Om någon är upprörd över texten i nationalsången kan de politiskt driva den frågan. Hur är det ens möjligt att Skolverket föreslår något så korkat?

”Vi kan inte ha en myndighet som slaktar centrala historiska moment, som föreslår märkliga förändringar kring våra nationella minoriteter och nu senast förslaget att barnen inte ska behöva lära sig vår nationalsång i lågstadiet. Den här översynen har Skolverket inte klarat av att göra den här gången heller och vi kommer inte ge grönt ljus om detta blir myndighetens slutversion till regeringen.”
https://www.expressen.se/nyheter/kravet-behall-sveriges-nationalsang-i-skolorna/

De som kortsiktigt skor sig själva och äventyrar andras sparande. Vissa ser det som smart. Jag ser det som oansvarigt och beteendet representerar inte ett hållbart företagande. Om kortsiktighet och stor egennytta är de huvudsakliga drivkrafterna hos en huvudägare ska man vara försiktig med att satsa sina pengar att förvaltas av en sådan person. Hur många fler bostadsutvecklare är påväg att gå omkull? Vad får det för marknadskonsekvenser förutom att många förlorar sina pengar?

”Den som följt bolaget ser att problemen har accelererat. Man har försökt hitta en finansiell lösning tidigare men misslyckats., Det här är sista chansen, en panikåtgärd. Lyckas man inte hantera det här går man i konkurs. Tiden rinner ut. Men faran är inte över även om det här räddningspaketet går igenom.”
https://www.expressen.se/dinapengar/aktier-och-bors/stort-ras-for-oscar-properties-pa-borsen/

Dagens stjärna
Ann-Charlotte Marteus. Var finns de nya arbetssätten som gör det trovärdigt att inte samhällskontraktet blir allt sämre? Att vi snabbt, och med kvalitet, kan få vård när vi behöver det är tveklöst ett av samhällskontraktets viktigaste uppgifter. Sjukvård tillhör glasklart välfärdssystemets kärnverksamheter.

”Stockholm växer befolkningsmässigt, och åldras, och samtidigt drar totalt fyra storsjukhus i regionen åt svångremmen. Klart att vårdkvaliteten är i fara. Danderyd, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus går också med underskott, nämligen, och nästa år blir det mindre pengar från politikerna. Trion har aviserat eller redan infört stora sparpaket med anställningsstopp och stopp för hyrpersonal. Men regionen kräver att de ska producera mer vård.  Även på dessa sjukhus lovar man att vårdkvaliteten inte ska komma i kläm. Men det är redan brist på vårdplatser - det är svårt att se hur köerna inte ska bli längre och trängseln på akuterna inte öka.”
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/nej-for-manga-lakare-ar-inte-sjukvardens-problem/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar