fredag 1 november 2019

Hjälpmedel eller våra herrar


Teknikutvecklingen
Vi befinner oss åter i upprustningstider. Framförallt är det nu USA och Kina som tävlar. Tyvärr är EU och Europa i sin helhet på dekis. Storbritannien är det symboliska exemplet på Europas sista försök att få vara bland de globala topp två makterna. EU har haft chansen men på många sätt rusar USA och Kina ifrån oss. Inte minst kopplat till den tekniska utvecklingen som går ”omänskligt” fort. På många sätt en utveckling som inom hälsosektorn gör stor positiv effekt medans militärens projekt kopplade till AI och robotik kan sluta i en värld som kan påminna om Matrix och Terminator.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Matrix
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Terminator
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/kultur/film/filmrecension-terminator-dark-fate

Max Tegmark borde bli en ännu kändare Artificiell Intelligens (AI)-aktivist än vad han redan är. På tok för få politiker har insett vilken enorm kraft AI utvecklingen, i kombination med att Google nu knäckt "receptet" för en fungerande kvantdator, är. Det är både fantastiskt men tveklöst också lite skrämmande att till exempel en superintelligent samling robotar inom säg 10-15 år kan dra slutsatsen att människan är det största hotet mot miljö- och klimat på jorden och därför startar en kraftfull plan för befolkningsminskning. Kan det bli så? Klart det kan om forskarna redan nu vet att avancerade AI system kan utveckla neuronliknande utvecklingsprocesser. Och du vet väl att det redan utvecklats flera versioner av krigarrobotar även i den riktiga världen, inte enbart i den fiktiva världen? Tegmark tycker att världens ansvarsfulla politiker måste ta i denna utvecklings regleringsfrågor på mycket större allvar. Jag håller med. 
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=7330647
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Artificiell_intelligens
https://www.nyteknik.se/innovation/max-tegmark-det-handlar-om-vara-liv-i-framtiden-6881459
https://fritanke.se/podcast/47-max-tegmark-ai-risk-eller-mojlighet/
https://internetdagarna.se/nyheter/den-exceptionella-ai-kannaren-max-tegmark/
https://www.google.se/amp/s/utforskasinnet.se/neuroner-i-hjarnan-vad-ar-de-och-hur-fungerar-de/amp/
https://www.nyteknik.se/digitalisering/googles-kvantdator-slar-varlden-med-hapnad-valdigt-viktigt-6976543


Dagens besvikelse
De som helt obalanserat kritiserar Östlings reflektioner i SwebbTV. Nu har jag tittat och lyssnat på intervjun igen. Han är industriman och inte politiker. Han är tveklöst inte vänsterinriktad i sitt tänkande. Han är tydligt kritisk mot dem som har politiska ledarroller. Hans reflektioner kopplade till miljö- och energipolitiken, skolpolitiken, migrations- och integrationspolitiken är tveklöst inte vänsteraktivistiska, eller nyliberala. Mycket av det som sägs är faktabaserat. Tyvärr anser många att han som mycket privilegierad ska vara tyst. Och självklart attackerar alla vänsterinriktade honom. Jag upprepar att Östling några gånger svarar på ett sätt som de som vill kan välja att misstolka. Och den som lärt sig hur den politiska världen fungerar vet också att politiska motståndare gärna misstolkar. 

Den enda sakliga kritik jag tycker är befogad är resonemanget om att våra domstolar på grund av att kvinnor i stor utsträckning blivit domare har blivit "snällare".  Det tror jag inte alls. Däremot, utan hjälp av artificiell intelligens, tror jag att kvinnor är bättre än män på att strikt hålla sig till lagarna och de dokumenterade tolkningarna av lagarna som domare strikt ska förhålla sig till. Att straffen anses bli låga eller att kriminella kommer undan är kopplat till lagstiftande politiker eller att Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten brister i sitt arbete. När politiker ger hela rättssystemet rimliga förutsättningar, och poliser och åklagare gör ett professionellt jobb, fälls också de kriminella enligt lagen i våra domstolar.  
https://www.youtube.com/watch?v=qyRvmnd8W-M

En tolkning av vänsterns och naivisters attack på Östling kan vara att de inte vill att kunniga och erfarna företagsledare ska lägga sig i samhällsdebatten. Jag tycker att många fler företagsledare borde våga tala i klartext om de utmaningar som de tydligt märker av i vårt unika samhälle. Genom att göra som de nu gjort/gör mot Östling "uppmuntrar" de landets företagsledare att vara tysta. 

Dagens stjärna
Malcom Kyeune. Han är en mycket klok person. Hans kritik av hur Arbetsförmedlingen, AF, hanteras är läsvärd. Och ja, uppenbarligen kan politiken ibland agera fort. Avvecklingen av AF och införandet av "Gymnasielagen" är skrämmande tydliga exempel på en dysfunktionell riksdag. Robotar med smarta AI-system kanske helt kan ta över de arbetsinsatser som AF tidigare förväntats utföra?.......

"Det sägs att svensk politik tar tid. Att utredningar ska göras och göras om, att frågor ska harvas, manglas, skakas, stötas och blötas innan det är dags för genomförande. Men reformen av Arbetsförmedlingen visar att det kan gå fort – när politikerna vill göra något."

"Januariöverenskommelsen har inte hunnit fira sin första årsdag, men redan är det nog ganska många som i hemlighet går och hoppas att den inte ska vara kvar i jordelivet särskilt länge till."

"Mycket har redan sagts om denna besynnerliga regeringsbildning som överenskommelsen gett upphov till, och mycket mer kommer att sägas. Men i min värld är kanske det mest intressanta med den förda politiken vad den avslöjar om hur svensk politik faktiskt fungerar – bortom alla floskler och berättelser som vi berättar för oss själva."
"Det sägs att svensk politik tar tid. Att utredningar ska göras och göras om, att frågor ska harvas, manglas, skakas, stötas och blötas innan det är dags för genomförande. Detta är, får vi höra, det svenska sättet att göra saker på. När januariöverenskommelsen var ny var det också många som trodde att det var denna vana att utreda och utreda igen som skulle begrava socialdemokratins samarbetspartner; likt den olycksalige Josef K i Franz Kafkas ”Processen” skulle C, MP och L tappa bort alla de löften de fått i en sorts byråkratisk labyrint som Socialdemokraterna skulle konstruera runt dem."
"Jag måste erkänna att jag själv trodde på den berättelsen. Vilket är varför januariöverenskommelsen verkligen fascinerar mig. Ta reformen av Arbetsförmedlingen som nu genomförs med buller och bång. Här talar vi inte om åratal av stötande och blötande, inte. När man läser om reformen i tidningarna numera är ord som ”kaos”, ”haveri” och ”krasch” påfallande vanliga."
"Det är lätt att recensera politik från läktaren. Men en observation, som borde vara tämligen okontroversiell, är att denna reform verkligen genomförts med exemplarisk skyndsamhet. Det har till och med gått så fort att den stött på en hel drös oförutsedda problem och påtvingade kursändringar, samtidigt som den orsakat en del hel sura miner ute i kommunerna både bland S-märkta och C-märkta kommunpolitiker."
"Politik är att vilja, konstaterade redan Olof Palme. Och borde inte denna reform om något illustrera att när väl politikerna vill göra något, då kan det verkligen gå riktigt fort. Att det till och med går så fort att de, av allt att döma, saboterar för sig själva i sin stora hast gör ju bara saken övertydlig."

"Att montera ned Arbetsförmedlingen och rätt och slätt stänga dess kontor i många orter ute i landet, utan att ha det riktigt klart för sig vad som dessa kontor ska ersättas med, är en ovedersäglig illustration på att våra politiker verkligen kan göra saker, när de vill. Baksidan på detta mynt torde ju vara att när våra politiker underlåter att göra saker de säger att de vill men inte kan genomföra – är förklaringen snarare att de egentligen inte vill."

"En läxa går dock att dra från detta: det finns säkert många andra områden inom politiken där stora delar av den svenska befolkningen numera förväntar sig en liknande sorts hastighet och entusiastism. Nu när väljarna vet att det går om man bara vill, kommer de antagligen att bli långt mer besvikna än tidigare om ingenting händer."
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/vill-man-sa-gar-det-aven-i-svensk-politik-29936


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar