Ett av de viktigaste uppdrag vi som föräldrar har är att göra våra barn ordentligt "flygfärdiga" för ett självständigt liv. Det är föräldrauppdragets viktigaste uppgift. En del av den uppgiften är självklart att stärka barnens självkänsla och coacha mot en yrkesinriktning som bra kan matcha det unika barnets egenskaper och intressen. Vilka kan bättre än föräldrarna coacha sina barn? Om man inte kan det tillhör man sannolikt föräldrar som av olika skäl inte klarar sitt föräldraansvar. Minst 80% av Sveriges föräldrar klarar av att stötta sina barn bra. Övriga barn behöver vi andra bli bättre på att stötta för att minska riskerna för att de får socialt utsatta liv.
Då och då kan vi ta del av samhällskritik om att samhällets resurser fördelas för dåligt bland dess invånare. Utgångspunkten är alltid att det är politiken som ska ta ansvar för att människor får så goda ekonomiska möjligheter som möjligt. Tveklöst har politiken en viktig roll att spela. Samtidigt är det viktigt att förstå att föräldrar har stora möjligheter att påverka sina barns möjligheter att få bättre än sämre framtida ekonomisk kraft. Det finns gott om exempel på människor som kommer från familjer som haft det mycket ekonomiskt begränsat som blivit mycket ekonomiskt starka. Som ofta har barnuppfostran stor betydelse för enskilda människors framtida livschanser. Den som vill fostra sina barn bättre mot ett liv utan problem att försörja sig kan lära av den framgångsrika finansmannen Warren Buffett. Nedan följer några goda råd från honom.
"På frågan om vad Buffet tror är det största misstaget som föräldrar gör när de lär sina barn att hantera pengar, säger miljardären: "Ibland väntar föräldrar med att lära sina barn hantera pengar tills de har blivit tonåringar - när de egentligen skulle kunna lära barnen redan från att de går i förskolan". För att styrka Warren Buffets poäng visar forskning att 80 procent av hjärnans utveckling sker mellan födsel upp till tre års ålder. En studie från Cambridge universitet visar att barn är kapabla att förstå grundläggande penningkoncept redan vid 3-4 års ålder. Och vid 7 års ålder har vissa finansiella beteenden redan befästs."
"De flesta föräldrar vet redan hur viktigt det är att lära sina barn om pengar och hur man hanterar det på ett bra sätt", säger Warren Buffett. Han påpekar att det dock är stor skillnad mellan att veta och att skrida till handling."
Nedan följer några "lektioner" och råd från Warren Buffet om hur du kan lära ditt barn om pengar:
1. Lär barn hur man blir en dynamisk tänkare2. Lär ditt barn hur man sparar pengar
3. Lär ditt barn skillnaden mellan pris och värde
4. Lär ditt barn hur man gör smarta val
https://www.va.se/nyheter/2019/08/01/warren-buffet-barn-och-ekonomi/
Dagens besvikelse
Alla ”fina” samhällsdebattörer som länge förnekat att Sverige går mot både social och ekonomisk ohållbarhet på grund av en misslyckad migrations- och integrationspolitik. Det högsta priset för detta usla politiska ledarskap betalar främst våra socioekonomiskt svagaste invånare. Och i allt större utsträckning Sveriges medelklass. Sprängningar och mord på 15 åringar och kvinnor med spädbarn i sina armar är övertydliga exempel på hur snett ”de fina människorna” drivit Sverige. Det går att ändra på, men inte med dessa ”fina” människor i ledande politiska roller. En 15 åring är ett barn och ska inte tillåtas spåra ur så fullkomligt som många 15 åringar idag gör. Det är främst ett föräldraansvar.
https://www.expressen.se/kvallsposten/just-nu-larm-om-skottlossning-i-malmo-2/
Dagens stjärnor
Anna Dahlberg, Expressen. Ja, jag tror att det återigen är Miljöpartiet som försvagar Sverige. ”Fusk-Sverige” stärks genom deras ständiga naiva politik. Inte minst i Uppsala kommun lyfte idag kommunalråden till Uppsalas riksdagsledamöter behovet av lagändringar för att mycket bättre bekämpa brott/fusk.
”Nu tänker säkert de flesta att Skatteverkets utsända genast tar upp telefonen och larmar alla berörda myndigheter om vad de har upptäckt. Arbetsförmedlingen måste ju få reda på att deras stödpengar rinner ner i ett svart hål. Migrationsverket måste bli informerat om att de arbetstillstånd som de har beviljat missbrukas och så vidare. I själva verket sker inget av detta. Skatteverkets utsända får inte ens kontakta folkbokföringen inom den egna myndigheten och berätta att massor med människor med oklara samordningsnummer är skrivna på samma adress. Det är brandväggar uppsatta även där.”
”Sedan 2008 finns det också något som heter underrättelseskyldighet vid felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen. Problemet är att åtminstone Skatteverkets jurister tolkar den lagen som att det krävs konkreta bevis på fusk för att slå larm hos en annan myndighet. Det betyder att i den löpande verksamheten fungerar myndigheterna som isolerade öar medan de kriminella drar nytta av brottsupplägg som spänner över en rad verksamheter. De kan med fördel kombinera moms- och kreditbedrägerier med lönebidrag, påhittade anställda, svartarbete och förmåner från Försäkringskassan.”
”Det är märkligt att staten medvetet väljer att försvaga sig själv på det här sättet. Det är ju inte så det brukar låta i debatten. Då inskärper ansvariga ministrar att samhället ska mobiliseras på alla sätt för att bekämpa brottsligheten.”
”Sekretessen ställer till det även på andra håll. Psykiatrin får inte varsko polisen om man släpper ut en farlig person, exempelvis. Och trots att det heter att myndigheter ska samarbeta mot våld i nära relationer kan varningssignaler om att en kvinna blir slagen inte föras vidare. Samma sak med unga kriminella. Även där heter det att det är av högsta vikt att skola, socialtjänst och polis samarbetar kring unga i riskzonen. Men i praktiken krävs det att föräldrarna skriver på ett samtycke till informationsutbyte för att bryta sekretessen.”
”Regeringen måste ge myndigheterna förutsättningar att bekämpa brott och fusk. Är det Miljöpartiet som stretar emot som vanligt? Kör i så fall över partiet. Det Fusk-Sverige som håller på att växa fram borde bekymra oss alla.”
Ann Heberlein. Ja, usch vilka problem de självutnämnda ”fina medmänniskorna” ställt till med. Runt om i Sverige lider vi nu av denna oansvariga hållning.
”Det är inte en beundransvärd attityd. Tvärtom. Det är direkt omoraliskt att vända bort ansiktet för att våldet drabbar någon annan: Någon som inte är som jag. Förbryllande nog har ofta just den här kategorin människor en mycket hög svansföring i moraliska frågor. De avfärdar den som är bekymrad över våldet som ”alarmist” och berömmer sig själva om att vara lite bättre, en större humanist. Det handlar om självbild, snarare än om faktiska omständigheter.”
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar