söndag 27 januari 2013

Nyhetstorka

Alliansens olikheter en styrka
Jag har varit i fjällen under några dagar med ett gäng politiker som verkligen har bred erfarenhet av livet. Det är utan tvekan värdefullt att politiska företrädare har en bred livserfarenhet. Samhällsutveckling, särskilt en hållbar sådan, kräver mer än floskler och ideologier.

Efter flera veckor dyker ett utspel av Centerpartiets första vice ordförande, Anders W Jonsson, åter upp i medierna. Trots en fruktansvärd brand i Brasilien, med många döda,  är det tydligen nyhetstorka så gamla uttalanden av Jonsson får ordentligt med utrymme i dagens tidningar. Han sägs ha sagt att FP ständigt motarbetat C inom regeringsarbetet och att KD har minst tre konkurrerande grupper som tävlar om makten. Uttalandet ansågs olämpligt och Jonsson har tvingats ta tillbaks det han tidigare sagt. Är det så lågt i tak inom regeringsarbetet?

Jag tror att det är värdefullt om regeringens partier även kan positionera sig mot varandra. Då blir olikheterna tydliga och då kan väljarna både se skälen till varför ett samarbete kan vara berikande men också totalt nå fler röster till samarbetet eftersom vi inte upplevs som ett parti. Allianspartiet. Att Jonsson poängterar skillnader med FP är intressant eftersom både C och FP många gånger föreslagits slå ihop sina verksamheter då båda, på olika sätt, kopplar sig till den liberala ideologin. Samtidigt är skillnaderna stora. FP är EU älskare. C är mycket mer skeptiska och vill att EU skall begränsas till några stora frågor och i övrigt skall makten ut nära folket. FP vill ha massor av mer kärnkraft. C vill kraftigt utveckla t ex sol, vatten och vindenergin och endast acceptera ersättningslösningar av kärnkraft om operatörerna tar alla riskkostnader för projektet. FP har sin syn på skolpolitiken och C har en annan. Jag tycker att det är bra att Alliansen vågar tala om sina skillnader. Så länge vi kan visa att vi kan kompromissa fram regeringsduglighet, trots dessa skillnader, är skillnaderna en tillgång. Stå på dig Anders W Jansson! Ta inte tillbaks något! Vad tycker du om det jag skriver?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar