onsdag 2 januari 2013

Vacker storm

Vad små vi är!
Har precis gjort något som jag älskar att göra lite då och då. Suttit vid havet i skräddarställning och tittat ut över den enorma och mäktiga framför mig. Andats djupt och sakta. Det är underbart och bidrar bl a till att sortera pusselbitar i skallen på ett sätt som jag inte klarar av i så många andra sammanhang. Intensiv återhämtning och naturupplevelser som en del av dem har en mycket läkande och inspirerande effekt på de flesta av oss människor.

När havet stormar är det bara de bäst byggda farkosterna som klarar sig. Framförallt om det stormar länge. Vad är det för storm som vi upplever i världsekonomin just nu? En sak är helt klar och det är att maktförskjutningen från väst till öst är stor och den ökar timme för timme. Men har det hänt och händer det något annat stort fenomen i världen som bidrar till utvecklingen vi ser? En allt större energikris gör sig bl a mer och mer påmind. Självklart massor men finns det båtar som klarar sig när allt fler går under? Finns det skepp som är så stora och rubusta då de är och ser sig som globala aktörer och därmed inte följer de lagar som annars gäller de flesta som oftast är kopplade enbart till en nation eller ett nationssamarbete som t ex EU? I USA sägs det enbart vara de redan superrika och den promillen nya som blir rika som fått det bättre under de senaste 30 åren! Att få det bättre kan mätas på väldigt många sätt men om man gör det enbart utifrån en enskild persons köpkraft så har i princip alla medel och låginkomsttagare bara fått det sämre under många år. Teorin var ju att alla skulle tjäna på att allt fler i världen blir medelklass men det är inte det som händer. Kommer det att hända av sig själv? Vill vi ha ny protektionism i världen? Vissa liberaler anser att marknaden skall reglera sig själv. Jag, som bl a är socialliberal anser att marknadsregler måste finnas om man vill att fler än bara några få skall ta den absolut största delen av en kaka. Hur många av de superrika tror du bryr sig om Sverige? Hur många av de superrika tror du bryr sig om något land mer än att de möjligen känner mer för det land som de kommer ifrån eller har som sitt säte? De är välkomna överallt och de kan flytta sina tillgångar dit där de tror de själva kan tjäna mest på att flytta sina tillgångar för tillfället. Möjligen skulle du vara ett undantag om du var en av de rikaste i världen. Möjligen skulle du vara en Bill Gates som jag högaktar. Men det är väldigt få av världens rikaste som är som Bill Gates. Även amerikanerna har en massa antitrust lagstiftning som gör att amerikanska företag inte kan flytta sin tillverkning av de viktigaste hur som helst.

I en av mina andningar när jag tittar ut över havet minns jag ett möte för ett och ett halv år sedan i Stockholm med en av Sveriges i särklass mäktigaste personer och med ett imponerande internationellt nätverk bland de rikaste och mäktiga. Han sa bl a ordagrant, det här går åt helvete. Dagens börsuppgång som en glädjereaktion för att USAs politiker inte tvingades genomlida en given krismedicin är intressant. USA och övriga västvärlden har fortsatt mycket medicin att äta innan vi åter hittar en hälsosam väg för de flesta. Glöm inte att det flesta företagen i t ex Sverige lever på kunder i Sverige, Norden och övriga Europa. Tänk om bara fler förstår att det är storm och att vi måste agera därefter för att inom några år nå ett mer positivt ekonomiskt läge. Det behövs många reformer nu och de måste också genomföras på Europeisk nivå! Hur snabbt och lätt blir det? I synnerhet när inte de rikaste använder sina lobbypengar för att den tröga demokratiska processen skall hitta en kompromiss som får en majoritet bakom sig. Som sagt, when the going gets tough the tough gets going. Men tänk också på vad små vi är, även de rikaste, när du tittar ut över havet eller tittar upp och ser alla miljoner stjärnor som lyser eller kanske lyser där ute. Glöm inte att det i alla situationer finns gott om möjligheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar