Vilka stora förändringar från förr bidrar till skillnaderna?
I alla samhällstillstånd finns alltid oliktänkande och klagande människor. Det är dock allvarligt att våra studerande både inom grundskolan och högre utbildning saknar grundläggande kunskaper samt oroande många som inte klarar att få slutbetyg från våra gymnasier. Det är en verklighet vi måste våga se även i regeringsställning för att kunna förbättra situationen. Det är också allvarligt att svenskakunskaperna är så bristfälliga bland allt för många som antagits till våra högre utbildningar att dessa högre utbildning inte kan tillgodogöras. Kan det hänga samman med att det besvärande budskapet att våra skolor och universitet tycker att toppstyrningen blivit allt större när vi önskar att skolor och universitet får ett mycket större eget ansvar för att tillhandahålla bra utbildning till våra studerande? Varför är svenskaresultaten så dåliga? Ställs inte inträdeskrav på svenskakunskaper om det är så viktigt för att kunna tillgodogöra sig en högre utbildning?
http://www.unt.se/debatt/vara-studenter-kan-inte-svenska-2027570.aspx
De som kan något och de som berörs skall vara med och bestämma!
Kritiken om en toppstyrning av många av våra högre utbildningssäten, när det politiskt marknadsförts som motsatsen, är allvarlig. Det är inte konstigt att de bästa universiteten i världen har forskare och lärare som har en hög grad av inflytande över strategiskt viktiga utbildningsfrågor. Hur kan man tro något annat? Så länge våra utbildningsverksamheter klarar sina ekonomiska ramar anser jag att självbestämmande är viktigt och lärare och forskare måste ha ett starkt inflytande över utbildningens inriktning. Om kritiken stämmer är den så allvarlig att riksrevisionen genast bör göra en uppföljning så att dessa eventuella felaktigheter snarast kan korrigeras. Vårt fortsatta välstånd har inte råd med generationer utan god kunskap i svenska och vi har inte råd att inte försvara våra högre utbildningssätens goda internationella konkurrenskraft. Det är mycket glädjande att våra internationellt konkurrenskraftiga universitet i Uppsala hittills visat sig kloka genom att behålla det så kallade kollegiala styret. Ett fortsatt generellt välstånd kräver en väl utbildad befolkning. All utbildning måste bättre kvalitetsuppföljas och de som inte klarar höga kvalitetskrav bör bli av med sina rättigheter att utbilda våra barn och vuxna så länge våra skattepengar utgör en omfattande del av finansieringen.
http://www.unt.se/debatt/sjalvstandighet-blev-toppstyrning-2044831.aspx
Varför tycks det bli sämre?
Även den ständiga kritiken mot sjukvårdsledning och landstingspolitiker börjar kännas besvärande. Är det vänsterkrafter som vill måla mörka moln på himlen eller är det redan nu så att vi börjar se en allt hårdare belastning på vårt sjukvårdssystem som bedömts komma om några år? Jag skulle vilja se lite jämförbar statistik mellan säg 2012 och 2002. Om det har blivit sämre, vad är skillnaden från då? Om sjukvårdskostnaderna redan börjat skena, då står vi inför stora prioriteringsbeslut inom kort. Vad är det som händer?
http://www.unt.se/uppsala/sakerheten-i-varden-aventyras-2049205.aspx
lördag 5 januari 2013
Vad är det som händer?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar