fredag 4 januari 2013

Är det så?

Utan energi inget välstånd
Är klimatförändringar något konstigt? Absolut inte, det har minst varit ständiga klimatförändringar på jorden sedan jorden började husera det vi idag definierar som vatten, växter och djur. Sannolikt kommer jorden överleva människan precis som den överlevde dinosaurierna. Kanske överlever hajen och krokodilen även den stora förändring när dagens dominant går under. Kanske går en krokodil upp på land och ställer sig på två ben, utvecklar fingerfärdiga häner och blir den nya herren på jorden... eller kanske inte. Helt klart är att vi är väldigt många fler människor idag än för bara 100 år sedan. Helt klart är också att människan definitivt påverkar klimatutvecklingen på jorden genom vår hårda exploatering av jordens resurser för att alla vill ha det minst lika bra som en medelsvenson. Självklart är det en ohållbar utveckling för jordens hållbarhet. Jordens resurser räcker helt enkelt inte till hur kreativa vi än är. Vet du att bakterier växer sakta för att sedan växa enormt snabbt för att sedan kort plana ut och därefter dramatiskt minska. Vilket är det mest sannolika scenariet för människan? Idag träffade jag en tysk minister som var mycket engagerad i energifrågor. Det var ett intressant möte och här följer ett kort referat från samtalet.

- Det råder i stort enighet bland jordens erkända forskare om att människan har en negativ klimatpåverkan på jorden. De få forskare som bestrider detta gör det i huvudsak utifrån argumentet att jorden ständigt har klimatförändringar och att det inte är något konstigt i sig.
- Tyskland har valt att sattsa väldigt mycket på förnyelsebara energikällor. Många anser att tyskarna är tokiga men enligt ministern handlar det i huvudsak inte om miljöengagemang utan om krasst välståndsbygge. Enligt honom har Uppsalaprofessorn Kjell Aleklett och hans Ångströmsteam rätt, jorden har nått peak oil och det innebär två stora välståndsutmaningar. 1) Oavsett om ny olja utvinns på mycket dyra platser kommer priset att kraftigt öka framöver  2) Oljan ses av många som en förutsättning för transportsektorn men beroendet av oljan är tyvärr mycket större än så eftersom många produkter är beroende av olja och tyskarna ser gärna att den olja som finns kvar kan användas till det istället för att enbart förbrännas som drivmedel.
- De som har de största samhällsutmaningarna med ovan är USA eftersom de byggt stora delar av sina samhällen runt bilen. På inget annat ställe på jorden bor så många människor så utspritt och det kommer att kosta på att ställa om det amerikanska samhället när det krävs. Amerikanerna var först med en mycket bra elbil för många år sedan. Sannolikt skrotades den pga av att oljeindustrin och bilindustrin insåg att de kortsiktigt skulle förlora pengar. Det är bl a ett faktum att eftermarknaden för bilindustrin med gammalt tänkande blir mycket mindre än med dagens motorer. Tysken menade dock att tysk industri (bara dom som i Europa fortfarande har en fungerande bilindustri) förstår att de nu måste tänka om och att det går att skapa nya intäktstjänster kopplat till eftermarknad som att via sensorer och satelitsystem sälja optimeringstjänster till bilar och lastbilar etc.
Det var ett intressant möte. Jag tror tyskarna är på rätt spår. Vad tror du? Helt klart är att utan energi överlever vi inte och utan god tillgång till billig energi inget välstånd. Dagens stora ekonomiska problem kan vara ett energiproblem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar