onsdag 9 januari 2013

Landsbygdsparti och dödshjälp

Guld och gröna skogar
Det är mycket positivt att det finns fler som vill engagera sig i frågor som handlar om landsbygdens levnadsvillkor! Det behövs många fler medborgare som är beredda att satsa tid på att vi genom vårt demokratiska samhälle utvecklar samhället i en positiv riktning. Nu försöker ett nytt landsbygdsparti etablera sig i Uppsala under ledning av en avhoppad Moderat. I grunden handlar det säkert om en maktkamp inom M. Seriös politik är dock svårare än att populistiskt vara enfrågeorienterad. Inget parti är regeringsdugligt om man inte har en helhetspolitik för hela samhället för att försöka skapa ett hållbart samhälle socialt, miljömässigt och ekonomiskt. Hur hållbart är ett parti som säger sig enbart företräda landsbygdsbor? Det är dock i praktiken inte så enkelt eftersom bl a alla landsbygdsdelar av vår kommun självklart ser till sina intressen samtidigt som vi har en storstad som också har sina behov. Det är genom dessa ständiga avvägningar som rimligt bra beslut förhoppningsvis fattas. Skall de höja skatten? Sänka skatten? Hur gör de med äldreomsorgen? Hur gör de med skolan? osv.
- Jaktfrågor är EU och riksfrågor! Lång utredning runt vargfrågan som fortsätter!
- Drivmedelsfrågor är riksfrågor!
- Dubbdäcksförbudet handlar om EU och rikskrav för människors hälsa! Vilket är Landsbygdspartiets alternativ eller skiter man i stadsbor och stadsbesökares hälsa?
- Samhällsservice på landsbygden jobbar vi med i bl a genom det nyinstiftade landbygdsforum som jag fick igång under slutet av 2012! Återigen måste massor av avvägningar göras utifrån hela kommunens situation och möjligheter och dessutom måste man få en politisk majoritet runt de förslag man vill försöka genomföra.
- Brandförsvaret! Det är ett kommunförbund!! + Östhammar och Tierp!
Som sagt jag gillar engagemanget men det är tråkigt om röster som kan göra skillnad går förlorade.

Dödshjälp
Om man nu vill vara väldigt liberal, varför föreslår inte idégruppen dödshjälp till oss som kan tänka sig det? Det var uppe på förra Centerstämman som en motion och det är väl liberalt? Varför inte under mycket strikta och ordnade former? Det finns länder som erbjuder människor detta alternativ. Har du besökt ett hospis? Varför skall inte en hopplöst sjuk och lidande kunna få avsluta sitt eget liv under ordnade former? Skall jag inte kunna få bestämma det själv utan att behöva kasta mig framför ett tåg?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar