söndag 24 juni 2012

Det egna ansvaret och kulturella skillnader

Olika kulturer
Det finns många som tycker att kulturer är fantastiska och att kultur i princip skall få kosta hur mycket som helst. Jag tycker också att kultur är viktigt och jag vet vilken betydelse kulturen har för hur väl en grupp presterar inom idrotten, inom näringslivet och inom politiken. Alla grupper har sina egna kulturer. Därför är det inte konstigt att det finns generella skillnader mellan idrottslag, företag, politiska partier och även länder. Därför tycker jag att Wolodarski har fel i dagens DN ledare när han säger att det är för enkelt att generalisera om skillnader mellan Europas olika EU-länder. Jag tycker visst att man kan göra det och jag tycker att det egna ansvaret alltid måste väga tungt.

Även om banker har varit osmakligt frikostiga med krediter är det alltid upp till den som lånar att också låna ansvarsfullt. Ett lån är ett lån och det är tänkt att betalas tillbaks. Det är för enkelt att skylla på någon annan. I förlängningen finns inga gratisluncher och det vet alla som är friska.

Finns betydande kulturella skillnader mellan EUs medlemsländer? Absolut. De är stora mellan t ex nordländerna och sydländerna. Låt oss ta Italiensk fotboll som exempel som återigen skakas om av en skandal där ledande spelare, lagledare och lag är inblandade i lägg matcher bara för att tjäna pengar på "betting marknaden". Återigen! gör dessa spelare, lagledare och lag detta övertramp. Varför är det så? De hör till bland de bäst betalda i världen och ändå skall de fuska till sig ännu mer pengar. Varför är det så?

Wolodarski har rätt i att det blåser farliga vindar i Europa. För att hantera det bättre än idag måste nya spelregler till inom EU och mellan EMU länderna. Om man vill att dagens länder skall fortsätta att samarbeta tror jag på någon form av golfregelsystem. Då kan de bästa ha roligt med de mindre bra och detsamma gäller de sämsta i bollen. Dagens spelregler fungerar utan tvekan inte. Gör om och gör rätt. Annars är det hög tid att dela upp Europa i ett nord och ett syd. Vi kan fortfarande ha ett nära samarbete. Vad tycker du?
http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-forradiska-bilder-av-krisens-orsaker-och-losningar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar