lördag 26 maj 2012

MP bluffen

Hållbart tänkande
Det är inte lätt att som ansvarsfull politiker försöka balansera mellan många olika intressen. Trots det är det en av politikens viktigaste uppgifter. Ständiga avvägningar mellan sociala, ekonomiska och miljö perspektiv. Mijöpartiet är nyttiga i svensk politik trots att de är som kommunister dvs de har en naiv bild av vad som är möjligt om man vill klara av att vara ett välståndsland. De har också en "militant" inställning till hur vi Uppsalabor och svenskar skall ta vårt stora ansvar för att klimatutmaningarna blir mindre. Det är nästan befriande att läsa följande artikel där MP klär av sig själva och tydligt erkänner att Sverige och vi svenskar har en mikroskopisk effekt på jordens klimatutveckling. Svenskarna är trots allt bland de minsta grupperna i världen. Frågan är om MPs retorik kommer att ändras när några av deras främsta företrädare trots allt verkar förstå Sveriges lilla roll i det mycket viktiga miljöförbättringsarbetet. Vad tror du? De vill nu försöka förbjuda oljeborrningar eftersom de insett att om svenskarna köper mindre olja så köper bara någon annan denna energi istället. Det är fantastiskt att de insett det..... Det är återigen naivt och tro att länder som t ex Ryssland, USA och Kina skulle gå med på att stoppa oljeborrningar. Det är snarare så att vapenskrammel hörs allt mer runt nordpolen för att mutan in oljeborrningsfält i takt med att isarna smälter.... På vilken planet lever MP? Om de ansluter till Centerpartiets mer pragmatiska miljöpolitik så kan vi göra mycket mer positiv skillnad tillsammans.
http://www.unt.se/debatt/stoppa-nya-oljefyndigheter-1755164.aspx

Gröna journalister
Lite förvånande att min Rotarykompis, som är krönikör på UNT, är ganska endimensionell. Alla andra Rotarianer jag träffar är väldigt kloka och mångdimensionella. Jag delar många av hennes gröna tankar men kan som ansvarig politiker inte ta så snäva perspektiv som hon gör. Skulle hon få bestämma skulle Uppsala stå still och allt skulle bli ett enda stort museum om hur det var tidigare och fram till 2012. Det är väl kulturellt och fint. Hon är sannolikt en av alla de miljöpartistiska journalister en kartläggning nyligen beskrev. Det kan ju förklara delar av hennes naiva inställning i flera stadsbyggnadsfrågor. En gång, i kampen för ett grönt kvarteret Seminariet, var vi överens. Då var det bara Centerpartiet och Vänstern som konsekvent ville skydda och utveckla området. MP velade fram och tillbaks och var beredda att göra kraftiga kompromisser.

Uppsala kommun har ett ambitiöst miljö och klimatförbättringsarbete. Det beskrivs på ett lysande sätt i den tidning med namnet "Den gröna tillväxtstaden" som hon refererar till i bifogad krönika. Stillastående och bakåtsträvare vill självklart att vi skall göra mer som t ex föbjuda bilar, inte bygga fler bostäder eller verksamhetslokaler osv. Jag väger in de tre hållbarhetsperspektiven i varje beslut jag fattar. Jag kommer att bidra till att Uppsala blir ännu attraktivare och att vi inom en 30 års period är runt 300.000 invånare som berikar vårt närområde. Då behöver vi fler och miljösmartare byggen och infrastruktur runt dessa byggen. Det inkluderar lösningar för att bryta barriärer som åar och tågräls. Vi vill olika. Det respekterar jag men det är min förhoppning att en majoritet av Uppsalas invånare tycker som jag : ).
http://www.unt.se/ledare/grona-dunster-i-uppsalabornas-ogon-1756043.aspx

2 kommentarer:

  1. Är det inte lite förment att säga att Centern stod upp för Seminariet, när man tidigare föreslog att området skulle fyllas med radhus?

    SvaraRadera
  2. Inte alls. C tyckte då att det var ett sätt att minimera exploateringen av området som är väldigt viktigt för hälsan hos de närboende. När det blev uppenbart att det finns krafter som inte bryr sig om dessa perspektiv valde vi att vara väldigt tydliga med att vi anser att vissa grönområdet särskilt måste skyddas. Förutom C är det endast V som också varit tydliga med att det är viktigt att bevara kvarteret Seminariet. Miljöpartiet och FP var tydliga med att de kunde tänka sig en mycket stor exploatering i jämförelse med C. Vi får se hur det går....

    SvaraRadera