lördag 19 maj 2012

Enade vi stå, söndrade vi falla

I förening
Vid flera tillfällen har jag utvandrat och invandrat i mitt liv. Det har varit spännande och berikande. I samtliga fall har jag tagit seden dit jag kommit och lagt en hel del tid på att förstå den historia som präglat människorna på den plats där jag varit. I samtliga fall har jag självklart respekterat att det är de regler som finns där som även gäller mig tills de eventuellt ändras. I ingen del av världen, där jag bott, har människor haft så stort inflytande som i svenska kommuner. I svenska kommuner är man en i föreningen även om man inte är medborgare i nationen. En kommun är en förening. En förening som består av dess invånare och de organisationer som verkar på det aktuella territoriet. Dessa invånare och organisationer kallas till och med medlemmar. Olika föreningars olikheter är också deras konkurrensfördelar om de vårdas och utvecklas ömt. Det öppna, jämställda och naturrika samhälle vi har i Sverige är en konkurrensfördel och lockar människor som delar dessa värdegrunder. Alla som kommer till en ny förening måste börja med att acceptera de regler som finns och om man sedan inte gillar reglerna får man i god demokratisk anda försöka förändra dem i en öppen debatt. Eller välja att lämna föreningen. Bl a kan man läsa följande i dagens UNT;
"Vad är viktigast, det koranen säger eller det som svensk lag säger?
– Det beror på. Det är en väldigt svår fråga. Vi försöker hantera det inom ramen för den svenska lagen." Om ovan är sagt, och om personen som svarar förstår vad han säger, så är det helt oacceptabelt! I Sverige gäller svensk lag och den gäller alla på vårt gemensamma territorium!
http://www.unt.se/uppsala/ser-inte-hur-samhallet-fungerar-1750582.aspx

Demokratisk omvandling
Kan det vara så att demokratiska partier och enskilda politiker bara är populister för att vinna röster? Klart det kan vara så! Vem gillar en person som säger att man måste jobba mer och få mindre av det ena eller det andra? Italienarna har efter år av värdelöst politiskt ledarskap valt en teknokratregering. Teknokratregeringen städar tydligen upp samtidigt som den driver satsningar. Det är en äldre nationalekonom som leder landet, Mori. Alla vet ju hur läget är i Grekland. Även där har politiken misslyckats att i majoritet ta ansvar för en sund ekonomisk utveckling. Kanske är det italienarna gör en demokratisk framtidsmodell? Politikerna får försöka styra under tolv år. Därefter tvingas partierna, om territoriets ekonomi är dålig, välja en tjänstemannaledning med uppdrag att rensa utan att bry sig om opinionsvindar....... Med ett liknande system skulle bara de politiker och partier som tar ett långsiktigt ansvar ha chansen att få fortsätta att regera. Kan det vara en bra väg framåt?
http://www.dn.se/ekonomi/grekisk-vansterstjarna-kan-fa-g8-stod


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar