lördag 5 maj 2012

Bloggar nödvändiga & Fullerö

Korrekt verklighetsbild
Det är tur att det finns en möjlighet till personliga bloggar. Det är, om inget annat, en möjlighet för offentliga personer att beskriva verkligheten utifrån fakta eller utifrån sina egna perspektiv. Att medias rubriksättare och journalisters sätt att skriva ihop sina artiklar ofta inte beskriver en verklig bild och dessutom ger uttryck för deras subjektiva perspektiv, därom råder ingen tvekan. I ljuset av att en förskräckande andel journalister fortfarande verkar vara vänstervridna påverkar självklart deras sätt att beskriva verkligheten.

Tre hållbarhetsperspektiv
Centerpartiet jobbar hela tiden i sitt politiska arbete utifrån att balansera alla ställningstaganden utifrån hållbarhetsperspektiven Sociala, Miljö/klimat och ekonomi. I en av de största exploateringsfrågorna i Uppsala kommun, kopplad till området Storvreta-Fullerö, har den balansakten varit väldigt påtaglig. Både i kommunstyrelsens arbetsutskott, i kommunstyrelsen, i kommunfullmäktige och i Plan och Byggnadsnämnden har Centerpartiet varit tydliga med att vi endast är villiga att rösta ja till en detaljplan i frågan om tydliga klimatkompensatoriska åtgärder är kopplade till projekten. Parallellt med att den fördjupade översiktsplanen för området har beretts har detaljplanerna beretts. Att det parallella jobbet varit så exakt tajmat har inte varit förmedlat till Centerpartiets representanter i berörda nämnder och utskott (Plan och byggnadsnämnden och utskottet för mark och exploatering). I exploateringsavtalet mellan kommunen och företaget som vill bygga ett shoppingcentrum samt en temapark framgår tydligt att ett samarbetsavtal också skall tecknas som är kopplade till klimatkompensatoriska åtgärder. För Centerpartiet var det därför självklart och konsekvent att kräva att detta samarbetsavtal skall vara tecknat innan ett slutligt ställningstagande görs i kommunfullmäktige. Den överenskommelsen finns nu tack vare Centerpartiet. Exemplen är många på vilken viktig roll Centerpartiet spelar inom Alliansen för att samtliga helthetsperspektiv skall tas på större allvar. Självklart retar det upp oppositionen som stressas av Alliansens positiva utvecklingsarbete av Uppsala kommun. (Ibland har okloka beslut fattats, t ex om kvarteret Seminariet, men å har det varit med hjälp av Socialdemokraterna och utan stöd från Centerpartiet). Det är tur för oss Uppsalabor att inte Maria Gardfjell och Erik Pelling, oppositionsråd i Uppsala kommun, har någon makt över kommunens utveckling. Det är inte nog med att deras politik skulle skövla t ex centrala grönområden, vi skulle inte heller skapa förutsättningar för jobb för dem som inte vill eller kan studera vid högre lärosäten. När de dessutom talar om "luftslott" och påstår att vi ljuger för medborgarna är det ett fantastiskt uttryck för deras desperation över det förträffliga arbete vi gör inom Alliansen med de begränsade pengar som står till vårt förfogande.

Spårlösningar, klimatsmarta byggnader och energisystem
Fullerö Park AB, exploatören, har sedan länge ställt sig positiva till att bygga klimatsmart och att använda energismarta lösningar. Varför skulle de inte göra det? Det leder sjlvklart till en bättre ekonomi för deras eventuella anläggningar. Vi vill att dessa intentioner tydligare förtydligas i samarbetsavtalet. Vi vill också, vilket exploatören själv tyckt vara värdefullt, att samarbetsavtalet skall inkludera möjligheten till spårförbindelser i framtiden om projekten blir framgångsrika. Som vanligt talar Miljöpartiet och Socialdemokraterna med kluven tunga. De vurmar ofta om spårlösningar men bara när de själva kommit med en tänkt dragning. Det finns massor av spårlösningar runt om i världen som skulle kunna "kopieras" om berörda projekt blir en framgång. Det är också en självklarhet att många människor som besöker en temapark i området kommer att välja en sådan kommunikation eftersom många besökare, enligt paln, kommer att komma via Arlanda eller andra spårförbindelser. Centerpartiet ger inget löfte om att spårlösningar kommer att skapas i området. Centerpartiet och Alliansen jobbar tillsammans med exploatören för att den möjligheten skall finnas om anläggningarna blir byggda och blir populära. Om det blir så är upp till kommande politiker och myndigheter att avgöra när detaljplaner uppdaterats och då ordentliga projekteringar och ekonomiska kalkyler finns. Som sagt, det är tur att inte Gardfjell och Pelling bestämmer något inom Uppsala kommun.
http://www.unt.se/uppsala/c-loften-ett-luftslott-1738351.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar