Vad skall vi leva på?
Det är glädjande att allt fler tydligt börjar lyfta utmaningen med framtida pensioner. Vi lever idag med ett pensionssystem som är kraftigt underfinansierat för att även i framtiden klara av dagens pensionsnivåer. Skälen till det är många. Bl a, och kanske det allvarligaste, är alla de oskäliga avgifter som de som förvaltar våra pensionspengar tar ut. Som jag skrivit om förr är det än mer orimligt då det framförallt är förvaltningen av alla dessa miljarder som ger orimliga individuella ersättningar till vissa personer inom finansindustrin. Vi måste ta utmaningen med pensionssystemet på större allvar. Att framtida generationer måste jobba mycket längre än idag kommer inte att räcka som lösning för att det generella pensionssystemet skall ge det stora flertalet invånare något rimligt att leva på under sina sista år i livet. Hur skapar vi ett tidsenligt system som klarar av att svara på frågan vad vi skall leva på när vi inte längre arbetar?http://www.dn.se/debatt/staten-kan-tvingas-skjuta-till-pengar-till-pensionerna
Skattebetalarna har tagit över riskerna
2008 stog världen inför en enorm risk för en djup ekonomisk kris. Finansvärlden hade utnyttjat möjligheterna att ta orimliga risker för att skapa enorma kortsiktiga vinster. Vissa finansföretag gick i graven och dess aktieägare fick betala ett pris. Det stora priset har dock alla de som drabbats av att de fått låna för mycket eller vi skattebetalare fått betala när all den röra som skapats flyttats över till länder runt om i världen istället för att ligga kvar som problem i företagens balansräkningar. När då länder, ett efter ett, börjar bli eller redan är konkursmässiga, då återvänder vi till krisläget 2008. Vid något tillfälle är det inte längre möjligt för länder eller valutaunioner att fortsätta att låta sedelpressarna gå för att blunda för de strukturella problem som finns.
Det är viktigt att vi bygger hållbara tillväxtekonomier. Det är framförallt viktigt för de 80% av befolkningen som inte är förmögen och som är beroende av framtida pensioner för sin försörjning. Det är dessa 80% och de som är beroende av pensioner som framförallt tvingas ta smällarna när ekonomierna måste saneras. Det är inte så konstigt att det är dessa personer som får ta smällarna då det utgör en stor majoritet av befolkningen. Tror du mig inte? Titta på vad som händer i Grekland, Island, Portugal, England, Spanien, USA osv. Enligt ovanstående debattlänk är svenska invånare särskilt utsatta. Om vi inte blir bättre på att hantera dessa viktiga frågor kommer den negativa egoismen breda ut sig ännu mer och då blir utmaningarna för samhället i stort ännu större. Vad tycker du vi skall göra?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar