söndag 14 augusti 2011

Hur möter vi framtiden?

Även i det lilla är perspektiven mycket olika
Många av oss kanske inte funderar så mycket över framtiden. Dag efter dag har sin gång. De av oss som funderar över framtiden, och som vill påverka hur framtiden skall bli, har olika erfarenheter och perspektiv. Många har växt upp i ett och samma land. Många, allt fler, har endast levt i en stad i ett land och gjort korta nedslag på andra platser och i andra kulturer. Är det något problem med det? Vi kan ju idag "resa" i princip var som helst via Internet, böcker och filmer. Varför skulle egna upplevelser vara så myckt värdefullare än det du lär dig via studier och intresse rent teoretiskt? Helt klart är dock att vi alla har väldigt olika kunskaper och erfarenheter. Utifrån den plattformen skall vi försöka hitta en gemensam väg mot framtiden. Det är inte en lätt utmaning. Inte för ett folk som i t ex Uppsala där stora grupper är olika. Det är betydligt lättare inom ett företag där vi alla rekryterats utifrån tydliga riktlinjer och där målsättningen med verksamheten ofta är väldigt tydlig. Världen är komplex. Enligt tidigare resonemang är den också kaotisk. Vissa skulle säkerligen tycka att komplexitet och kaos är synonymer. Det tycker inte jag. Även i det lilla är våra perspektiv väldigt olika beroende av vilken kunskap och vilka erfarenheter vi bär på. Kan man utifrån detta tycka att det är positivt att personer med mycket kunskap och stor erfarenhet skall leda oss? Har ledarna sett ut så ur ett historiskt perspektiv? En slutsats för mig är att fler behöver delta i det politiska arbetet!

Ny tid kräver ny ordning
Bo Ekman är en mycket välutbildad och erfaren person. Många, inklusive jag, skulle också, utan tvekan, klassa honom som klok. Vi är påväg in i en ny tid. I mitt lilla Uppsala kan det idag exemplifieras med att en allt större grupp kineser i morse, och regelbundet, träffas i Stadsträdgården och gör Qigong, precis som i Kina, tillsammans. I mitt lilla Uppsala är väldigt många av de turister som besöker oss idag från Ryssland. Inte minst idag. Tiderna förändras. Läs gärna bifogade kloka ord från Ekman.
http://www.dn.se/debatt/vi-kan-inte-se-pa-framtiden-med-gardagens-kunskaper
Jag är säker på att många ser hans inlägg som provocerande. Jag är också säker på att kunskap och erfarenhet kommer att avgöra om du kan uppfatta eller i vart fall hur du tolkar det han skriver. Det är nytänkande, nyfikenhet och respekt som kan föra oss rätt.

Några rader med exempel från Ekmans artikel
"Nya ordningar uppstår när de förhandenvarande inte längre levererar säkerhet, välfärd, rättvisa, trygghet, försörjning och framtidstro. Hittills har människor alltid löst övergången till nya ordningar genom krig i kraftmätningen mellan det kvardröjande, bestående och det obevekligen frambrytande.
Den suveränitets- och nationalstatsbaserade gamla ordningen blir förloraren i denna kamp. Vinnare blir demokratiska – lokala och globala – ordningar som utgår från de enorma, gemensamma behoven av solidaritet, innovation, resurseffektivitet, systemstabilitet och anpassningsförmåga."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar