onsdag 10 augusti 2011

Storvreta - utveckling i kranssamhällen

Tillväxt i kranssamhällen
Det är mycket roligt att det finns ett stort intresse för att investera i kranssamhällen runt Uppsala stad. Särskilt finns ett stort intresse att investera i Storvreta. Som alltid genom vår historia är bra infrastruktur mycket viktigt för en plats positiva utveckling. Storvreta har mycket bra spårförbindelser (när de fungerar) och mycket bra vägnät (bl a den nya riksvägen norrut). Uppsala kommun växer så det knakar och då är det mer hållbart att vi bygger ut bostadskapaciteten och nödvändig service distribuerat på platser där just infrastrukturen gör området attraktivt för både boende och exploatörer.

Miljö och klimatmål gäller
Uppsala har angenäma bekymmer. Vi är en attraktiv kommun med ett stort regelbundet flöde av ambitiösa personer till våra universitet. Många andra kommuner skulle gärna byta med oss. Väldigt många kommuner brottas med stora problem då befolkningen lämnar, ofta i kombination med att arbetstillfällena minskar. På många håll är det snart endast offentliga jobb som erbjuds. Även det blir ett problem om inga unga finns kvar. När platser växer blir självklart klimatpåverkan lokalt större. Centerpartiet är för tillväxt och då med fokus på hållbar tillväxt. Vi tror att det finns goda chanser att bl a Storvreta kan utvecklas klimatsmart. Om de som vill exploatera Storvreta kan presentera planer som klarar våra ambitiösa hållbarhetsmål är jag övertygad om att de får stöd för sina planer när de kommer för beredning när detaljplanerna skall antas eller förkastas.

Perspektiv
Vi lever inte isolerat! Om vi verkligen vill påverka världens klimatutmaning i positiv riktning är det viktigt att teknikutvecklingen går framåt, att vi har råd att bry oss och att vi satsar mer på att klimatkompensera där det gör bäst nytta för jordens utveckling. Tror du att det är bättre att satsa 100 kronor på skog i tropiska breddgrader eller 100 kronor på klimatåtgärder i Uppsala? Jag säger INTE att vi inte skall jobba ambitiöst med miljö och klimatfrågorna även i vårt närsamhälle MEN man måste också ha perspektiv på utmaningen. Uppsalas och Sveriges påverkan på jordens klimat är nästan obefintlig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar