tisdag 11 februari 2025

Välfärd 2.0

En åldrande befolkning

Du vet väl att av naturliga skäl utgör runt 80% av sjukvårdskostnaderna insatser för våra äldsta invånare? Inget konstigt med det men i ett samhälle där det ständigt finns bättre och nya medeciner, ständigt bättre och ny vårdteknik och omsorgsrättigheter som håller oss levande allt längre är det nödvändigt att våga prata om prioriteringar. Prioriteringar som politiker måste göra. 

Europas nödvändiga samhällsförändringar och kraftiga behov av konkurrensförstärkningar brådskar. En del av detta viktiga arbete är att skapa Marknadsekonomi 2.0 som erbjuder ett välfärdssamhälle som inte bygger på en traditionell befolkningspyramid. Det går. Inte minst de mäktigaste i Europa har lyft dessa problem i Davos. Fler +80 åringar och färre -20 åringar, hur prioriterar vi begränsade resurser? Till exempel Reinfeldt och Lööf tyckte svaret på utmaningen var massinvandring. Det är idag ett mycket svagt stöd för den vägen framåt i alla västländer.

Beyond spending on defense, new technologies and the clean energy transition, Europe faces another huge cost: aging populations.”

https://edition.cnn.com/2025/01/19/business/davos-europe-welfare-spending-trump-intl/index.html

Det är hög tid för hela jorden att införa ”Den Nordiska modellen”. Och i Västvärlden måste många vänsterliberala och nyliberala idéer skrotas. Objektiv rättvisa räcker, sluta med all splittrande särfokusering. Definierade kvalificeringskrav ska objektivt användas och de mest meriterade ska få jobben. Sluta med kvoteringstänk. Och könen är kvinna och man. 

Att några av oss vill definiera sig som något annat är ok och ska respekteras men vi ska inte komplicera en redan komplicerad värld i onödan. Frågan får väl ställas som: Vad definierar du dig mest som, kvinna eller man? Särbehandlingar mot olika grupper av människor är också oklokt. Vi är alla unika människor men samtidigt just en människa. Istället för att komplicera relationerna mellan oss, och skapa barriärer, ska respekt och rättvisa gälla. 

Ett rättviseperspektiv är att prioritera våra barn före oss äldre. Jag säger inte att vi äldre ska behandlas illa men när begränsade resurser kräver prioriteringar måste barnens välbefinnande vara högst prioriterat. Med det sagt är det hur vi behandlar våra äldsta som definierar hur medmänskligt vårt samhälle är. En äldreomsorg med kvalité är möjlig utan att resurserna till våra barn blir så dåliga att vårt unika samhällsbygge havererar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar