Det lilla och fungerande tycker många är bäst
Effektivitets- och produktivitetsförbättringar är viktiga. Det är smart att inse det. Precis som inom idrotten är det den mest effektiva och mest kreativa som vinner. Det skapar konkurrenskraften som krävs för ”överlevnad”. Allt som är effektivt är dock inte stort. Små länder och små företag kan också få fram många världsmästare och många hållbara små företag. Oavsett krävs effektivitet och kreativitet. Och mindre butiker måste tänka ”communities”. Städer utan mindre företagare med egna butikskoncept eller egna café- och restaurangkoncept blir tråkiga! Mångfald, passion och hög servicenivå blir bättre. Det går att få det att fungera men det kräver unika koncept, gärna inklusive Micro communities, och någon form av digital närvaro.
Håkan Bodström, GP, skriver en läsvärd ledare om hur stora kedjor slår ut mångfalden av företagare i våra citykärnor. Fri konkurrens är viktigt och det är en dålig väg att försöka reglera sönder vår marknadsekonomi. Det han föredömligt lyfter är att det med fördel kan införas skatteregler som gynnar småföretagande då det om något erbjuder oss invånare en bättre valfrihet och attraktivare citymiljöer.
"Få länder är så dominerade av butikskedjor som vårt nordliga land. Det är ingen slump. Sverige har haft ett ogynnsamt klimat för småföretagare sedan Socialdemokraternas långa maktinnehav under efterkrigstiden. Det var nämligen under flera decennier en medveten politik att gynna det storskaliga och likriktade. Tanken var kortfattat att stora företag är effektivare, vilket ger större skatteintäkter och större möjligheter för facken att ta ut högre löner. Men lika viktigt var att de större företagen var lättare att kontrollera och reglera. Staten och kapitalet kunde gå hand i hand."
"Priset för denna politik var en forcerad urbanisering med utarmad landsbygd och stora betongtunga miljonprogram i städerna. Men även utslagning och stark ägarkoncentration i olika branscher. Det är ingen slump att Sverige skapat internationella exportsuccéer som H & M och IKEA, de passade väl in i folkhemsbyggets inneboende likriktning – masskonsumtion och massproduktion är två sidor av samma mynt."
"Man skulle kunna tro att den här funktionssocialistiska politiken borde ha mötts av starkt motstånd från näringslivet. Men det var i regel bara ett lamt muttrande. De stora företagen drog nytta av utvecklingen, kompenserades av staten eller berördes bara på marginalen. De många små hade svårt att göra sin röst hörd. Småskalighet låg inte i tiden under rekordåren. Gradvis blev Sverige annorlunda än våra nordiska grannländer och ett allt mindre borgerligt land, samtidigt som storföretagen gjorde stora vinster."
"Historien spelar roll. Kedjornas dominans fortsätter sätta sin prägel på Sverige. De formar vår vardag. Det är ett skäl till att mysighetsfaktorn i många svenska småstäder är som hämtad från Smolensk eller Karl-Marx-Stadt. Kontrasten mot civiliserade länder på kontinenten, som Italien och Frankrike blir lätt både slående och nedslående. Det mänskliga landskapet ser ut som det gör av en anledning. Det är en kombination av historiskt arv, regler och skatter som avgör om stadskvarteren präglas av samvaro och identitet, har ett trevligt kafé, en kvarterskrog och några småbutiker – eller om det som finns att välja på är Coop, ICA och Waynes Coffee."
"Det genuina och äkta går nämligen inte att reproducera. Det är därför småskalighet måste få förbli just småskalig, den kan inte skalas upp. Kaféer, liksom krogar och butiker med själ är inte resultatet av något koncept utan av en spontan ordning underifrån. Verksamheter med själ är aldrig bara plattformar för rena ekonomiska transaktioner, utan lika mycket platser där mänskliga relationer skapas. Det är sådant som skapar levande kvarter och städer."
"Det finns inte en sorts kapitalism. Marknadsekonomin kan antingen styras till storskalighet, effektivitet och strömlinjeformning eller så kan den styras mot småskalighet, brokighet och fritt utbyte. Italien är inte ett mindre kapitalistiskt land än Sverige. Det vore välkommet om fler marknadsvänner insåg det."
En sak är säker, precis som med personer som ska ta över ledarskapet i ett familjeföretag är det inom politiken viktigt att dess företrädare har relevant skit under naglarna. De som tillåts axla ledande politiska roller måste enligt Utvecklingspartiet demokraterna ha flera års riktig arbetslivserfarenhet i bagaget. Nedan SvD artikel om hur viktigt för successionen inom familjeföretag är lika viktig inom politiken. Att lära sig det politiska spelet är inte svårt. Det lär sig en rimligt erfaren person snabbt. Särskilt fort lär man sig det om man varit aktiv i en förening och arbetat på en större arbetsplats där det är fullt av intern politik. Och de flesta som haft ledande roller inom en förening eller på en riktig arbetsplats har lärt sig att räkna. Då kan man förstå att i en demokratisk organisation måste man säkra en majoritet av rösterna för att få igenom sina önskade förslag.
https://www.svd.se/a/1My5GG/sa-jobbar-bonnier-och-wallenberg-for-hallbara-familjeforetag
De värdefulla små och medelstora företagen behöver dock på allvar hjälp av politiker att ta de konkurrensvillkor som råder på allvar. Vill vi bara ha stora globala butikskedjor? Nej, det vill i vart fall inte jag. Jag delar Bodströms vilja att Marknadsekonomi 2.0 måste göra det affärsmässigt möjligt med småskalighet. Det öppnar för mer närproducerat. Det är väl i Trumps anda......
Nu är Trumpans handelskrig igång…
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar