Snabbast vinner
Många stressas kraftigt av att utvecklingstempot i samhället är högre än någonsin tidigare. Det är inte bra att väldigt många människor får negativa känslor av detta faktum. Det är ett faktum samtidigt som det är de som är snabbast att ta till sig ny teknik som vinner i en skoningslös global konkurrens mellan oss människor och de grupper vi formerar oss i. Den kloke utnyttjar nya digitala verktyg för att få mer kontroll över sitt eget liv. AI-verktygen är fortfarande okända och outnyttjade av många. Det kommer att ändras. Precis som miniräknaren förändrade mycket och tog människan snabbare framåt i sin utveckling är det nu AI-verktyg som både kan hjälpa oss och skapa förutsättningar för mer egen tid.
Håkan Boström, GP, skriver läsvärt om hur illa många sköter sin stund på jorden. En sak är säker, om du försöker engagera din tid i saker som känns meningsfulla kommer ditt liv bli mycket tillfredställande och dina tidsprioriteringar lättare.
"Känner du dig stressad? Då är du inte ensam. Faktum är att stressen ökar i hela världen. Sverige är inget undantag. Och värst drabbade är de yngre. Mer än var tredje kvinna och var femte man under 30 år känner sig stressade, enligt Folkhälsomyndigheten. Det är bland annat mot denna bakgrund frågan om en generell arbetstidsförkortning blossat upp. En sådan reform skulle säkert underlätta livspusslet för vissa, även om det är en ren illusion att den kan genomföras med bibehållen lön. Samtidigt underskattar den politiska diskussionen de fundamentala orsakerna till varför människor upplever ökad stress."
"Till att börja med är det inte nödvändigtvis bara jobbet som skapar stress i människors liv. Tre fjärdedelar av dem som söker vård för stress uppger att de blir stressade både av jobbet och fritiden. Det kanske kan tyckas konstigt. Men för många människor har hela tillvaron förvandlats till ett slags arbetsprojekt där dygnets timmar får schemaläggas dagar och veckor framåt – inte minst upplever många föräldrar tillvaron på detta sätt. Normen i dag ställer betydligt högre krav på att föräldrar ska ställa upp med att serva och skjutsa sina barn till olika aktiviteter, jämfört med hur tidigare generationer hade det. Men det är inte bara barnen. Våra förväntningar på vad vi ska hinna med och vad vi kan åstadkomma har överlag ökat. Vi känner att vi behöver fatta fler beslut i såväl stort som smått, inte minst konsumtionsbeslut."
"Det övergripande skälet till att vi känner stress är egentligen att vi upplever otillräcklighet i förhållande till vad vill göra – och vad vi tror oss kunna åstadkomma. Vi upplever då att ”tiden går för fort”."
"Fysikprofessorn (emerita) Bodil Jönsson är inne på ett liknande resonemang i en intervju i DN (13/2) Hon påpekar att det ofta är vi själva som försätter oss i en situation där vi ”inte har tid”. När vi inte avgränsar vad vi håller på med riskerar vi att tappa rytmen och ägna allt för mycket tid, ork och liv åt meningslösheter, att pricka av saker på en lista. Problemet är förstås att vi är del i ett samhälle som tenderar att dra oss i fel riktning i stället för att stadga upp de strukturer som skapar mening och sinnesro."
"Det politiken bör fråga sig är snarare hur man skapar förutsättningar för människor att kunna ägna sig åt det de känner mening i. Mycket talar för att nyckeln i detta är att erkänna och stärka oberoendet hos de sociala gemenskaper – familj, grannskap, professioner, föreningar – som står bortanför staten och marknaden. De två sistnämnda är nämligen notoriskt dåliga meningsskapare."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar