Rimliga arbetsvillkor
Det ska inte förväntas att personer som brinner för att göra nytta för andra människor bara därför ska jobba för låga ersättningar. Särskilt om de är offentliganställda. Jag förväntar mig dock att alla som väljer ett yrke har en god uppfattning om vad yrket innebär. Jag förväntar mig också att även offentliganställda får rimliga ersättningar utifrån utbildningskrav, ansvar och komplexitet i sina uppdrag. Samtidigt är det rätt att hårt konkurrensutsatt näringslivsjobb betalar bättre. Arbeten inom näringslivet är tveklöst mindre trygga än offentliga jobb. Den som väljer att bli lärare, socialsekreterare, sjukvårdspersonal eller omsorgspersonal måste brinna för att hjälpa andra människor. Om inte är de olämpliga. Naomi Abramowicz, GP, skriver läsvärt nedan om att vi måste säkra bättre arbetsvillkor för socialsekreterare.
”Det blir allt svårare att både rekrytera och behålla socialsekreterare. Det visar Socialchefsrapporten från fackförbundet Vision. År 2020 tyckte 33 procent av socialcheferna att det var svårt eller mycket svårt att hitta personal – tre år senare hade siffran stigit till 77 procent.”
”Att skapa välmående arbetsplatser inom välfärden gynnar inte bara socialtjänstens medarbetare – utan även skattebetalarna. Om de anställda vantrivs på grund av tuffa arbetsförhållanden eller sjukskrivs på grund av stress kommer kostnaderna för välfärden att stiga. Dessutom kommer kommunerna att behöva anlita hyrpersonal, vilket ökar kostnaderna för skattebetalarna ytterligare.”
”Om Sverige ska kunna fortsätta vara en välfärdsstat värd namnet krävs också att människor orkar arbeta inom välfärdsyrken, allra helst ett helt yrkesliv. Alla sätt som kan få dem att stanna kvar är värda att testa.”
https://www.gp.se/ledare/ge-socialsekreterarna-skal-att-stanna.a75846ab-5c3d-44d8-89ec-ed65590fdd31
Jag, min fru och dotter är nu familjehem för en 12 årig pojke. Jag har haft en hel del med Socialtjänsten att göra kopplat till familjehemsuppdraget. Jag vill gärna tror att denna upplevelse inte "bara" bidrar till att pojken får ett bättre framtida liv utan att jag med faktaerfarenheter kan bidra till att socialsekreterarna får bättre arbetsförhållanden. Jag hoppas att den nya Socialtjänstlagen bidrar till att det också blir möjligt. Nedan lite info från Socialstyrelsen om den nya Socialtjänstlagen som börjar gälla 1/7 2025.
”Den nya socialtjänstlagen, som planeras träda i kraft i juli 2025, syftar till att göra socialtjänsten mer förebyggande, tillgänglig och kunskapsbaserad. Samhället har förändrats och med det också behoven. Flexiblare arbetssätt behövs för att möta de utmaningar som socialtjänsten står inför. Utan nya arbetssätt riskerar socialtjänsten hamna i en ohållbar situation, vilket kan försämra stödet för människor i behov av hjälp. Socialtjänsten ska vara lätt att nå och finnas där människor befinner sig, för att kunna ge rätt hjälp i rätt tid.”
https://www.socialstyrelsen.se/aktuellt/ny-socialtjanstlag-2025--forberedelser-och-forandringar/
En sak är säker, även Sveriges offentlig sektor måsta av många skäl kraftigt effektiviseras. Allt annat än skola, vård och omsorg måste snabbt effektiviseras med över 20%. Det gör inte bara skola, vård och omsorg direkt starkare. Givet befolkningsutvecklingen är det nödvändigt för att styra begränsade arbetskraftsresurser till näringslivet, skolan, vården och omsorgen! Går det? Ja, läs gärna Utvecklingspartiet demokraternas, UPs, Mål & budget 2025 med plan för 2026 och 2027 för Uppsala kommun. Det går! Det är nödvändigt för att värna den generella välfärden. Rösta klokt 2026!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar