Girigheten större än kärleken för många
Är kärleken till andra människor störst? För många människor är det så men det finns gott om människor som främst är kära i pengar. Och för vissa är det den enda kraftfulla drivkraft de har, att få mer och mer ”pengar”. Pengar i många former som digitala officiella valutor, kryptovalutor, aktier, obligationer, fastigheter, guld med mera. I de girigas värld är de med mest tillgångar bäst. I min värld är måttfullhet bäst. I min värld är stora förbättringsambitioner drivkrafter och att de realiseras stunderna av lycka. Jag tycker synd om de rika som är fulla av sig själva.
Andreas Cervenka skriver läsvärt. Bankernas tidigare överutlåning till privatpersoner, företag och kommuner har skadat ekonomin men kortsiktigt gynnat bankernas vinster. Cervenka har rätt, politikerna i Sveriges riksdag håller inte måttet! Om de är på svenskarnas sida skulle de till exempel begränsa bankernas möjligheter med räntenettot och de skulle avreglera bygg och bostadsmarknaden. Det gör de inte? Finns någon form av korruption vi inte upptäckt?
”Sammanlagt delar de fyra storbankerna Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB ut 115 miljarder kronor efter 2024, en ökning med 11 procent jämfört med 2023. Till det ska läggas så kallade återköp av aktier, SEB ska överföra 10 miljarder till ägarna på detta sätt. Bara det borde väcka frågor. Ingen har väl missat att fjolåret var minst sagt trögt för svensk ekonomi och även på flera av bankernas andra marknader i Norden och Baltikum.”
”Orsaken till att bankerna ändå kan dränka sina ägare med pengar är de enorma vinster de samlat på sig de senaste åren.”
”Swedbank och Handelsbanken, de banker med störst exponering mot svenska hushåll och bolån, har mellan 2019 och 2024 ökat sin avkastning från 11,9 till 14,2 procent för Handelsbanken och 14,7 till 17,1 procent för Swedbank. Det kan tyckas som små rörelser men är stora hopp i bankvärlden och är utvecklingen är spektakulär eftersom den alltså sammanfaller med en tid då många av bankernas kunder, både privatpersoner och företag, hållit huvudet i händerna av ekonomisk ångest.”
”Att vi under många år lånade för mycket bevisas av att svenskarnas skulder nu inte har ökat alls på tre år. Man kan alltså säga att vi är mitt uppe i en ganska smärtsam omställning till en sundare ekonomi. Eller? Några avancerade slutsatser av den utdragna skuldutlösta krasch som Sverige genomgått har inte riktigt synts till, bortsett från hårdare regler för snabblåneföretag som tar ut ockerräntor, en åtgärd värd en applåd även om den kommer femton år för sent.”
”I övrigt verkar hoppet mest stå att att allt ska återgå till det normala, med snabb lånetillväxt. Reglerna för kontantinsats och amorteringar ska lättas samtidigt som det inte görs något åt de grundläggande problemen på bostadsmarknaden eller skattesystemet som gynnar låntagare. Är det någon som tycker det verkar konstigt? Ni är inte ensamma.”
Det är bra att Cervenka lyfter ovan då skillnaden mellan in och utlåningsräntan bidrar till att köpkraften kraftigt försvagats i Sverige. Bostadsmarknaden kommer inte att bli som tidigare. Väldigt många invånare saknar betalningsförmågan som krävs för de höga bostadspriserna. Det är fortfarande många politiker som inte vill inse detta faktum.
När vi talar om girighet, varför löser till exempel inte Bengt Ågerup bara ut din skatteskuld och blir fri? En skuld är en skuld och även pengar som felaktigt placerats i stiftelser måste kunna frigöras för att lösa t ex skatteskulder. Även efter att han löst ut skulderna är han mycket rik. För mig är detta beteende obegripligt. Hade jag varit honom hade jag gjort mig fri. Jag har själv varit utskriven ur Sverige och fått följa skattekonsekvenserna av det. Lagarna ska gälla oss alla jämlikt, även miljardärer.
https://www.di.se/nyheter/jag-ar-inte-en-skatteflykting/
Och, tänka sig, Kollberg har fattat att nya bostäder blivit för dyra för väldigt många. Tänk om hon kunde förstå att hennes resonemang innebär att spårväg är ekonomiskt vansinne. Vad är fel med att bara självförsörjande som har råd att flytta till Uppsala flyttar till Uppsala?
”Därmed uppstår den relevanta frågan: Vem bygger Uppsala bostäder för? Inflyttande utifrån? Kanske det, men noterbart är att befolkningsökningen i kommunen ju tappat fart. Eller bygger man för villasäljare som vill ägna sina sista decennier i livet åt annat än snöskottning och upprustning av bostaden? Det är möjligt men den kvoten torde också vara fylld snart.”
”Klart är emellertid att Uppsala knappast bygger för unga par som är i början av en yrkeskarriär som undersköterska, handelsanställd, fordonstekniker eller lokalvårdare. Det handlar om Uppsalabor som vill flytta ihop och bilda familj men som ännu inte har råd med miljonlån. Inte heller har de råd att satsa på en hyresrätt där varje månad betyder en ren hyra på kanske 12 000 kronor för en nybyggd tvåa. Till det kommer elräkning och ofta busskort och bensin- och parkeringskostnad. Budgeten går sällan ihop – i varje fall inte om man också ska betala mat och kläder.”
https://www.unt.se/ledare/kronika/artikel/alla-har-inte-rad-att-bo-i-uppsala/r14q03kr
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar