söndag 18 juli 2021

Rimliga rättigheter

Helhetstänkande

Ett dilemma i en demokrati är att allt för många partier lockas av att sälja politik som kortsiktigt kan ge valröster men som leder ett samhälle mot en sämre framtid. Att till exempel uppmuntra barnafödande genom att ständigt förbättra villkoren för föräldrar kan vara mycket positivt om de rättigheterna inte skapar negativa effekter för hur vårt samhälle fungerar. Varför ska till exempel ett samhälle som tar klimatutmaningarna på allvar ge några fördelar för fler barn än tre? De allra flesta borde ha insett att det är antalet människor, volymen, som är klimatkrisens ”elefanten i rummet”. Hur vi människor lever tillsammans, och hur vi skapar de värden som samlat medger ett högt välstånd, varierar kraftigt på jorden.

Det är hög tid att begränsa barnbidraget till tre barn. Det är hög tid att aldrig tillämpa flerbarnstillägg kopplat till några bidrag. Jag tycker också att barn som föds in i kända grovt kriminella familjer ska adopteras bort och räddas ifrån att fostras in i en kriminell miljö. Och efter två års ålder är det väl rimligt att föräldradagar måste användas efter överenskommelse med arbetsgivaren? 

Kajsa Dovstad skriver läsvärt i Expressen nedan om hur dagens rättigheter för föräldrar att utnyttja allt längre möjlig föräldraledighet slår negativt mot medarbetare, förmågan för arbetsgivare att lösa sina uppgifter och inte nödvändigtvis leder till något bättre för barnen. Som vanligt är våra Nordiska grannar mycket klokare än svenska rikspolitiker om syftet med politiken är att säkerställa ett långsiktigt välmående unikt samhälle. Och glöm aldrig att egenföretagare har väldigt begränsade möjligheter att ha semester som anställda! De måste alltid stå på tå för att tillfredsställa sina kunder för att ha några inkomster alls. Även kopplat till föräldraförsäkringens utformning har vi mycket att lära av våra grannländer. Jag har stor respekt för människor som Dovstad som vågar se de större perspektiven som man alltid hoppas att våra så kallade förtroendevalda skulle klara av att se.

"Att arbeta inom vården om sommaren är ett gissel. Operationer ställs in, undersökningar skjuts på framtiden och mottagningar pausas. Allt som inte måste göras får vänta. Ändå räcker personalen inte till. Antalet sjukhussängar minskar. Som läkare får man trolla med knäna, fixa och trixa för att hjälpa patienterna.

I år ser läget minst lika ansträngt ut som tidigare. Fyra av fem förlossningsavdelningar saknade i slutet av maj fortfarande semestervikarier, enligt TT. Regionerna larmar om neddragna vårdplatser på sjukhus."


"Varför blir det så här varenda sommar? En förbisedd anledning är att många passar på att förlänga semestern med föräldraledighet. Nog går det att säga mycket om vårdens funktionssätt under resten av året, men att bara skylla på kronisk personalbrist håller inte.  Trots att sjukhusen jobbar med både piska och morot – ställer in semestrar, erbjuder sjuksköterskor bonus på upp till 15 000 kronor per flyttad semestervecka – går de bet. I år räcker inte ens hyrpersonalen till, vilket visar att lösningen inte bara stavas höjda ersättningar. Det finns också andra tydliga tecken på systemfel. Bland annat Region Halland betalar extra till den som bryter sin föräldraledighet för ett jobbpass. Att marknaden finns innebär två saker: För det första skapar föräldraledighet bemanningsproblem, och för det andra kan en hel del föräldralediga uppenbarligen arbeta. Ursprungligen var syftet med föräldrapenningen att mammor, och pappor, skulle kunna ta hand om sina barn när de föddes och en tid därefter. Den funktionen har föräldradagar fortfarande i våra nordiska grannländer. Danskarna får drygt 340 dagar, och merparten måste tas ut det första året. I oljelandet Norge erbjuds 320 till 390 dagar, beroende på ersättningsnivå. Ännu i slutet av 1980-talet hade svenska föräldrar 360 dagar. I dag har de rätt till hela 480 dagar. De fyra månader som lagts till är inget annat än skattesubventionerat familjemys.  


"Jo, visst är det tufft att ha barn. Men det är också påfrestande att vara den som stannar kvar på arbetet när de föräldralediga går hem. Unga, barnlösa och äldre som redan gjort familjebildandet – kanske med färre än 480 föräldradagar – drar ett tungt lass. De som jobbar, måste jobba hårdare. Ibland räcker inte ens det. Är för många borta, går en verksamhet helt enkelt inte runt. I sjukvården drabbas patienterna. Ofta är de pensionärer, som själva klarade småbarnsåren utan att ta ledigt det mesta av somrarna. Exakt hur mycket föräldraledigheten påverkar vård och omsorg visade jag för två år sedan i rapporten ”Föräldraledigheten och personalbristen i välfärden” för tankesmedjan Timbro. Även privat sektor påverkas negativt. Arbetsgivare har små möjligheter att neka föräldradagar, även när barnen är äldre. Det är helt enkelt inte rimligt. Varje sommar undrar jag varför inte fler skriver om och räknar på vilka konsekvenser den långa föräldraledigheten får. Det är som att förmåner för barnfamiljer inte får ifrågasättas. Eller som att ingen tänker på att kostnaden för föräldrapenningen är större än den summa staten budgeterar." 


"Kollegerna till dem som tar ledigt hela somrarna betalar kanske det högsta priset."

https://www.expressen.se/ledare/kajsa-dovstad/foraldraledigheten-ar-inte-till-for-vuxen-sommarlov/

I ett urspårat Sverige är vi verkligen inte bra på att säkerställa barnens bästa. När en 12 åring skjuts till döds och 5 och 6 åringar skottskadas borde även den mest ”blinde” inse hur urspårat Sverige blivit. Mitt hjärta gråter över hur illa Sverige styrts de senaste åren. Barn till föräldrar som inte rimligt kan fostra dem måste mycket fortare räddas från destruktiva familjeförhållanden.

Två personer skadades – en femårig flicka och en sexårig pojke. Enligt uppgifter till Expressen träffades barnen i benen av kulor när de var ute och lekte på en gård tillhörande flera lägenhetshus.”

https://www.expressen.se/nyheter/nio-gripna-efter--skottlosssningen/




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar