Vi behöver företrädas kompetentare
Nyligen kunde vi bland annat hör Ls borgarråd (”finare” ord för kommunalråd) i Stockholm säga att de varit naiva och inte ställt tillräckliga kvalitetskrav samt säkerställt tillräckliga kontrollsystem kopplat till utförare av offentligt finansierade tjänster. Nu? 2021! Varför detta sena uppvaknande? En tragisk olycka där en femåring på ett privat HVB hem trots enorma dygnsersättningar från skattebetalarna ändå inte kunde säkra pojkens välbefinnande. Hur kan dålig kvalitet någonsin accepteras när ersättningarna är på mycket höga nivåer för tjänsterna?
"Föräldrarna till den 5-åring som drunknade i Hagfors i förra veckan varnade för det HVB-boende där han bodde. Men kommunen intygade att hemmet var säkert.
— Det kommer inte att vara så att någon går och tar en kopp kaffe och så sticker han, sa socialsekreteraren."
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0KPg2B/flera-anmalningar-mot-5-arige-pojkens-hvb-hem
Det finns enorma förbättringsmöjligheter i landet med världens högsta skattetryck. Skattetrycket i sig bidrar självklart till att allt slöseri är möjligt. Linda Jerneck, Expressen, skriver läsvärt hur oacceptabelt riksdags och regionpolitikerna hanterar våra skattepengar inom sjukvårdens område. Det är minst sagt provocerande att trots många år av problem med ”stafett”-personal, sjuksköterskor och läkare som agerar som konsulter mer eller mindre långa tider. Ett system som både skapar oacceptabla kvalitetsproblem och är dyrt. Och Sveriges kommuner och regioner, SKR, pratar och pratar men de lyckas inte lösa ut problemen med inhyrd personal som år efter år anses vara omfattande.
"Bemanningstrenden är en sammanställning över kostnader för inhyrd personal inom hälso- och sjukvården. Dessa görs halvårsvis och nästa kostnadsredovisning är planerad att publiceras under tredje kvartalet 2021."
"Med egna medarbetare skapas kontinuitet vilket är en förutsättning för säker vård för patienterna. För många, inte minst äldre och kroniskt sjuka som ofta söker vård, innebär det en trygghet att möta samma vårdpersonal, personer som har god kunskap om patienterna och deras behov."
"En stabil och varaktig bemanning skapar också bättre förutsättningar för en god arbetsmiljö och ett långsiktigt utvecklingsarbete där alla är med och bidrar till ökad kvalitet."
"En hög andel inhyrd vårdpersonal innebär också ökade kostnader för regionerna."
Självklart måste det alltid finnas en patientavgift på en rimlig miniminivå! Syftet med det är att både undvika överutnyttjande av vårdresurser som då stjäl resurser från mycket viktigare vårdstöd och att hindra lockelser till ännu högre skattetryck. Det borde vara självklart med en tvingande initial patientavgift även för digitala vårdbesök. Hur kan det vara svårt att fatta för dagens ansvariga politiker? Vad väntar de på? Jag har redan träffat många som jobbat/jobbar för digitala vårdgivare som de vittnar om tydligt utnyttjar politikernas oförmåga att skapa robusta och rättvisa system.
https://www.expressen.se/ledare/linda-jerneck/natlakarna-visar-att-vardmarknaden-ar-sjuk/
Och den tragiska teatern i Sveriges riksdag fortsätter med Löfven och company. Det är svenskarnas gemensamma framtid de leker med på ett så oanständigt sätt. Tyvärr bidrar denna oansvariga cirkus till att Sveriges ekonomiska framtidsutsikter blir allt sämre. Än så länge kan vi tacka vårt imponerande näringsliv för att många inom det håller sig konkurrenskraftiga. Särskilt de som erbjuder sina produkter och tjänster globalt. Riksdagens dysfunktionalitet bidrar till att våra skattepengar slösas bort i onödan. Det är dags att vitalisera vår demokrati med ledande företrädare som har en omfattande erfarenhet ifrån arbetslivet och livet i allmänhet! Gör om! Gör rätt!
https://www.expressen.se/ledare/ga-inte-pa-stefan--lofvens-budgetfint/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar