Nyfikenhet berikar
Tänk att det finns många människor som är rädda för förändringar. Förändringar som varje sekund är det enda säkra i alla människors liv. I allt levandes liv. Personligen älskar jag förändringar då det gör vår tid på jorden intressant. I en värld som nu är förändringstakten enorm och då är det en fördel om man är nyfiken och inte förändringsskeptiker. Tänk att konservativa människor ofta klassas som förändringsskeptiker. Om det stämmer kanske det kan handla om att de upplever att de bara kan få det sämre än nu om inte allt förblir som nu. Nu är dock redan förpassat till vår historia så snart orden är sagda.
Nyligen hörde jag på ett radioprogram där psebdonymen (hemligt riktigt namn) Rosa Liksom intervjuas av journalisten Kerstin Wixe i Sveriges Radio. Intervjun handlar om Liksoms bok "Kupé nr 6”. Boken handlar om en ung finsk student, från en ”bra” familj, som i början av 80-talet reser Transsibiriska järnvägen mot Ulan Bator för att studera målningar i grottor. Hon tvingas dela kupé med en rysk ständigt vodkadrickande man på väg mot ett bygge. Ryssen berättar berättelse efter berättelse som är både fruktansvärda och intressanta om hans tuffa liv. Trots hans hårda uppväxt är hans kärlek till Ryssland stor. Och han har lärt sig mycket om Rysslands under många år mycket rika kulturella liv. Oavsett vad man tycker om ryssars machokultur och bristande demokrati bär de på många mänskliga kulturella skatter inom till exempel musik, litteratur, balett och så vidare. Att vara nyfiken på andra kulturer och varför den kulturen utvecklats just där, eller inom den gruppen, är alltid intressant. Ofta även mycket värdefullt för den som strävar efter ständig förbättring.
https://sverigesradio.se/avsnitt/979442
Lyssna gärna på ovan intervju med författaren. intervjun är intressant av många skäl. Inte minst i min strävan att försöka få många fler än i dagens Sverige att förstå att man måste ta kulturella skillnader på stort allvar. Kulturella skillnader som starkt påverkar oss människor finns i många former och är alltid flerdimensionella. De som växer upp fattigt fostras i en miljö som kraftigt avviker från dem som växer upp ekonomiskt priviligierat. De som växer upp i ett liberalt samhälle fostras i en miljö som kraftigt avviker från dem som växer upp i en starkt religiöst och konservativt präglad miljö. De som är mycket obildade har ett mycket avvikande perspektiv på sin omgivning än de som är mycket bildade och så vidare. Tänk att inte detta är självklart för alla. Att förstå dessa stora skillnader, och respektera dem, är avgörande för till exempel en lyckad integrationspolitik i Sverige. Visst är det så att alla människor på jorden tillhör samma art, homosapiens sapiens, trots det beter vi oss mer eller mindre olika runt om i världen. Det finns goda kunskaper om varför vi beter oss olika. De kunskaperna är viktiga om man vill lyckas med integrationsambitioner.
https://www.sviv.se/medfoljare-etnologisk-studie/kulturella-skillnader-pa%CC%8A-gott-och-ont/
Du som följer min blogg vet att jag återkommande återvänder till budskapet att svenskt politiskt ledarskap saknar tillräckliga kunskaper om olika kulturers komplexitet. Och allt för många av de ledande politikerna saknar helt praktisk erfarenhet av att ”ingen kedja är starkare än dess svagaste länk”. Gång efter gång har jag påtalat att hela rättssystemet måste stärkas om det ska göra större nytta. Och grovt kriminella icke svenska medborgare ska vi köpa fängelseplatser åt i utvecklingsländer, eller i närheten av de länder de dömda ska utvisas till. Med tanke på mängden grovt kriminella kanske vi kan bygga fängelsevagnar till tåg?…. Det är väl billigare att transportera många samtidigt i säkra tågvagnar än i flygplan?….
Bawar Ismail skriver läsvärt i GP om ”den svagaste länken” nedan.
”En granskning från Expressen tidigare i våras visade att beläggningsgraden på landets häkten nått rekordnivåer på 111 procent. Lika allvarligt var det i anstalter med säkerhetsklass 1, exempelvis Kumla, Hall och Tidaholm, där beläggningsgraden var uppe i 109 procent (Expressen 31/3).”
”I kampen mot den ökade brottsligheten får politikerna inte snåla. Öppna upp plånboken och se till att det finns tillräckligt med fängelseplatser för dömda gängbrottslingar.”
https://www.gp.se/ledare/det-måste-finnas-fängelseceller-för-dömda-gangstrar-1.51839006
Ett exempel på kulturkrockar är de partikulturer som SD och V representerar. Få svenskar är med i något av dessa partier men de som känner till dem kan enkelt konstatera att deras partikulturer kraftigt skiljer sig åt. Förenklat tror V att en totalitär överhet vet bäst för folket och allt ska styras av denna politiska maktelit som genom en högre fin makt ska sprida tillgängliga, alltid usla, resurser ”rättvist”. Förenklat tror SD att invandring i sig är ett problem i en nationalstat, inte migrations- och integrationspolitiken. Och att ”det var bättre förr” trots att förr aldrig går att återskapa. V och SD står en bra bit ifrån varandra ideologiskt och kulturellt. Det är ett sätt att beskriva olika kulturer på. Även de partier som ideologiskt säger sig vara mycket nära varandra, L och C, har mycket olika partikulturer. När får kulturella skillnader, och hur vi hanterar dem, bättre och mer utrymme i samhällsdebatten? Det skulle vara mycket värdefullt om en sådan debatt kunde föras utifrån vetenskapliga kunskaper och respektfullt.
Tänka sig att V nu får mer stöd i opinionsmätningar än L och C tillsammans. Fler i Sverige som tydligt föredrar en socialistisk/kommunistisk politik än en liberal. En tydlig misstroendeförklaring mot etablissemanget kan man kalla det. Nedan en ny opinionsmätning från SVT. Nyliberalisternas ambition att få bidragssystemet på fall har i ett kort perspektiv förlorat mot Vs ambition att importera röstboskap. Om inte Sverige leds betydligt bättre kommer bidragssystemen att kollapsa även om det skulle bli så hemskt att Vänstern skulle ta över Sveriges regering. Så här illa blir det när dumhet och inkompetens får råda.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/novus-kraftigt-okat-valjarstod-for-vansterpartiet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar