Kloka eller okloka?
Jag tycker mycket av den strategi som blivit den svenska under Coronapandemin har varit klok. Som alltid finns också saker jag inte gillar. Bland annat gillar jag inte att det är Folkhälsomyndigheten som varje dag har presskonferens. Jag vill att det ska vara regeringen som är avsändare i krislägen som nu. Statsministern, och/eller någon statssekreterare, som typ en gång per vecka ger en övergripande lägesbild och beskriver om det kan tänkas komma nya åtgärder. Pressmötena med FHR en gång per dag är värdelösa sedan länge. Jag gillar inte heller att förtroendet för oss invånare är konstigt varierande och inkonsekvent.
Karin Pihl, GP, tycker jag enkelt exemplifierar hur inkonsekvent Folkhälsorådet är i sitt förtroende för oss invånare. Vad gäller munskydd anses de flesta av oss för korkade för att korrekt använda dem i trängselsituationer eller inom omsorg och vård. Däremot anses vi kompetenta att utföra väldigt viktig smittspårning.....
"Tidigare i somras testade jag positivt för covid-19. Några dagar senare blev jag uppringd och informerad om hur länge jag måste hålla mig isolerad. Dessutom uppmanades jag att smittspåra på egen hand. ”Det är viktigt att du kontaktar alla personer du har träffat två dygn innan du uppvisade symptom”, förklarade kvinnan i telefonen. ”Okej”, sa jag. Sedan lade vi på."
"Det är så här svensk smittspårning av covid-19 går till i dagsläget. I SVT:s kartläggning av smittspårningsåtgärder uppger alla regioner att de mer eller mindre låter patienterna sköta delar av smittspårningsarbetet själva."
"Det är nämligen det bästa alternativet, om man ska tro Folkhälsomyndigheten. Sedan juli är riktlinjen till regionerna att patienten kan ansvara för centrala delar av smittspårningen. I söndagens avsnitt av SVT:s Agenda sa Anders Tegnell att det blir mycket bättre om en kompis ringer upp och säger att man eventuellt har utsatts för smitta, än om vårdpersonal gör det."
"Alla håller inte med. Den tyska epidemiologiprofessorn Ralf Reintjes som också intervjuades i programmet tycker tvärtom. Förutom att det är orimligt att låta personer som kanske ligger hemma med hög feber sköta spårningen är det mer effektivt om folk blir kontaktade av en sjuksköterska eller läkare. Vårdpersonal har av uppenbara skäl mer auktoritet och förmåga att ingjuta allvar. I Tyskland har man en väl utbyggd apparat där medicinstudenter kartlägger och följer upp kontakterna. Enligt Reintjes har det varit avgörande för att stoppa lokala utbrott."
"Smittspårning är nämligen centralt för att stoppa virusets framfart. Länder som Taiwan och Sydkorea, som framgångsrikt och tidigt spårade alla smittade, har använt sig av centralt koordinerade smittspårningscentra, appar i telefoner och etablerat kontinuerlig kontakt med smittade."
"Den nationella smittspårningsprincipen framstår därför som ogenomtänkt. Och det verkar inte vara svepskäl som framförs. Enligt SVT:s kartläggning uppger ingen region att resursbrist ligger bakom faktumet att smittspårningen till stor del läggs på patienten. Man följer bara riktlinjerna."
"Folkhälsomyndighetens syn på oss medborgare är inte särskilt konsekvent. Jämför med skepsisen inför munskydd. Ett av argumenten som framförts är att vanligt folk inte vet hur man ska hantera en tyglapp över mun och näsa. Det kan enligt myndigheten leda till att folk struntar i att hålla avstånd eller att man petar sig i ansiktet. Folkhälsomyndigheten har helt enkelt inte förtroende för att folk i allmänhet är kompetenta nog att hantera ett munskydd. Men när det gäller smittspårning litar myndigheten fullt ut att patienterna klarar av detta i praktiken helt själva."
https://www.gp.se/ledare/vad-tror-folkh%C3%A4lsomyndigheten-om-oss-egentligen-1.33159154
Det är inte bara inom smittskyddsarbetet som alla behöver följa samma regler för att smittbekämpning ska bli framgångsrik. Och inkonsekvens finns det gott om inom migrations- och integrationspolitiken också. Jag skriver om World Values survey i min bok ”En stund på jorden”. Varje framgångsrikt samhälle måste upprätthålla sina värdegrunder. Sverige har länge drivit en oklok migrations- och integrationspolitik. Nedan artikel i Fokus om kulturella skillnader och Inter kulturella okunskap.
I många år har jag talat om behovet av att de som främst påverkar Sveriges vägval mot framtiden mate förstå detta. Sjukt att ”poletten” fortfarande inte trillat ner hos många av dem.
”Befolkningen i de nordiska länderna har långt högre tillit än resten av världen. Men vad händer med migranters tillit när de når Norden? Eftersom tillit har ett samband med utbildningsnivå är kunskapsfrågan central, skriver Bi Puranen, forskare vid Institutet för framtidsstudier, som undersökt migranters kunskaper om Sverige via både enkäter och intervjuer. Resultatet antyder att relativt nyanlända migranters utbildningsnivå tidigare har överskattats.”
”World Values Survey (WVS) är ett pågående samhällsvetenskapligt forskningsprojekt med syfte att utforska värderingar inom olika kulturer. WVS har utfört representativa undersökningar i över hundra länder som omfattar 90 procent av världens befolkning. Inom WVS har tillitsfrågan varit central.”
” Förstår man inte samhällets djupare värderingar, blir det svårt att se sammanhangen – att se sin roll som samhällsvarelse.”
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar