Drogpåverkad körning
När någon kör drogpåverkad blir de av med körkortet. Frågar du mig borde deras eventuella bil också, på deras bekostnad, bestyckas med alkolås. Allt för många fortsätter att köra påverkade och är då dödliga vapen bland oskyldiga människor. Du som följt min blogg några år vet att jag gillar analogier, beskrivande liknelser, av något jag tycker är fel. Jag tycker att det är fel att vi har för många ledande politiker som saknar relevant praktisk erfarenhet för att på ett acceptabelt sätt kunna ”köra” den politiskt styrda verksamhet de ska leda. Inom riksdagens arbete har vi tydligt fått se hur illa det blir för oss invånare. Precis som i vilken anställningsprocess som helst borde vi invånare i offentliga förhör, få veta vilken bakgrund en tänkt ledande politiker har. Och den kandidaten borde innan en offentlig utfrågning få göra ett relevant kompetensprov. För att ta ett exempel var det så det gick till när Sveriges Juniorhandelskammare valde ledare. Det vill säga kompetensprov och allmän utfrågning innan val mellan kandidater genomfördes.
Vi behöver dugligare politiska ledare. Vi behöver bättre konkurrens mellan dem som känner sig kallade att styra över offentliga verksamheter. Till exempel det som hänt inom svensk migrationspolitik får inte inträffa. Det kan bara undvikas om kvaliteten på folkets företrädare höjs. Främst handlar den kvaliteten om betydligt större praktiska erfarenheter från riktigt arbetsliv. Personer som leder samhällen helt utifrån ideologisk skolning, och ungdomsförbunds falangstrider, kan jämföras med drogpåverkade. I en verklig värld gäller verkligheten, inte en drömkarta. Intriger mellan intressegrupper finns alltid. Expressen skriver nedan läsvärt om hur illa det blir när vi har inkompetenta "förare" för Sverige.
"Om Sverige ska få kontroll över migrationen och gängbrottsligheten krävs betydligt mer än en kompromiss ”i mitten”. Det förutsätter ett systematiskt arbete av ett helt annat slag än det som den rödgröna regeringen förmår."
"Nu närmar sig hösten och skjutningarna och migrationen toppar återigen nyhetssändningarna. Coronakrisen är förvisso långt ifrån över, men den är till syvende och sist av övergående natur. Ekonomin kommer att repa sig liksom sjukvården."
"Väljarnas pessimism är betydligt större när det gäller gängbrottsligheten. Hela 58 procent av svenskarna tror att problemen kommer att öka det närmsta året, enligt en mätning från Expressen/Sifo. De litar helt enkelt inte på att de politiskt ansvariga är på väg att lösa situationen."
"Det finns goda skäl för den skepsisen. Socialdemokraterna försöker lösa ett politiskt problem – att Miljöpartiet sitter i regeringen – genom att förpassa migrationen och gängbrottsligheten till grupparbeten över blockgränsen."
"Men snälla någon. Självfallet måste småpartierna ställas utanför en migrationsuppgörelse om Sverige ska ner på nordiska nivåer i mottagandet. Det är ju beroendet av dessa småpartier som har gett upphov till dagens situation."
"Eller på migrationens område: att det blir en självklar arbetsuppgift för utrikesdepartementet att ligga på motsträviga länder som inte vill ta emot medborgare med utvisningsbeslut liksom att uppvakta länder som för lättvindigt utfärdar visum till nationaliteter som sedan söker asyl i Sverige."
"I den svenska debatten bedriver man hellre signalpolitik mot de egna väljarna än mot omvärlden. Det som görs basuneras ut stort och ska gärna framstå som kraftfullt och tufft."
"Det är volymmål eller löften om en kraftigt minskad asylinvandring, Operation Rimfrost och krav på skärpta straff. Samtidigt lämnas vissa områden helt orörda. Ta migrationen: medan partierna tävlar om att kräva minskad asylinvandring till Sverige har vi nästan tredubblat FN-kvoten till 5 000 flyktingar per år. Bara USA, Kanada och Storbritannien tog emot fler kvotflyktingar förra året."
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/en-regering-med-mp-som-fotboja-gor-ingen-glad/
Det är hög tid att införa ett offentligt duglighetsprov för ledande förtroendevalda. Varför ska alla skolelever löpande utvärderas? Varför utvärderas alla anställda löpande av en seriös arbetsgivare? Självklart borde ledande politiker minst en gång per år offentligt utvärderas. Hur klarade de att driva verksamheterna inom givna ekonomiska ramar? Hur lyckades de säkerställa rimlig kvalitet inom välfärdens kärnuppdrag? I USA genomför kongressen löpande öppna utfrågningar av ledande politiker och tjänstemän. Särskilt ledande politiker som ständigt misslyckas med sina uppdrag borde hela tiden få genomlida öppna utfrågningar som är betydligt tuffare än lite frågor i kommunfullmäktige och riksdag som stöttas upp med svar från tjänstemän.
Jag delar Expressens syn på betyg i skolan. Det finns inget perfekt betygssystem. Det finns dock mer eller mindre bra system. Betyg ska vara tydliga. Bedömningarna oavsett lärare och skola ska vara rimligt rättvisa. Följande citat går att med fördel tillämpa inom politiken. ”Smort munläder” duger inte för att lösa svåra uppgifter. För det krävs goda baskunskaper och praktiska erfarenheter: ”Om bedömningen i högre grad inriktar sig på faktakunskaper och mindre på smort munläder är betygen de socioekonomiskt svaga elevernas bästa vän.”
”Betyg behövs. Dels som urvalsinstrument för högre utbildning, men också för att stimulera lärande. Om bedömningen i högre grad inriktar sig på faktakunskaper och mindre på smort munläder är betygen de socioekonomiskt svaga elevernas bästa vän. Men det målrelaterade betygssystemet har nått vägs ände. För rättvisare bedömning krävs en återgång till relativa sifferbetyg. 1-5-skalan kan med fördel få nypremiär. Eller vidgas till 1-7, om fler steg önskas. Det kommer inte att vara kul att få en etta heller. Men det blir begripligare för alla - elever, föräldrar och lärare - att arbeta med en normalfördelningskurva. Alla kan aldrig nå höga mål.”
https://www.expressen.se/ledare/det-blir-ett-c-for-betygsutredningen/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar