torsdag 6 februari 2014

Ställ om, ställ om, ställ om

Informations & tjänstesamhället
Uppsala och Sverige i övrigt måste växla upp tempot och ställa om vårt samhälle, och dess ekonomi, snabbare. Annars klarar vi inte den globala välståndskonkurrensen med bibehållna generella välståndsambitioner. En allt äldre befolkning, dålig integration av nya invånare, för få ingenjörer och för få mindre företag som växer kraftigt är stora välfärdsutmaningar. Vill vi att våra barn och barnbarn ska få det minst lika bra som idag? Då måste vi öka tempot i vår samhällsutveckling! En bra utgångspunkt i arbetet är att inse att vi befinner oss i informations och tjänstesamhällets tid. Vi behöver utnyttja denna nya tids möjligheter mycket bättre! Det är bråttom.

Var rullar Volvo?
Volvos stora marknader är inte i Sverige. Bilverksamheten är kinesiskt kontrollerad och den verksamheten är sannolikt helt flyttad från Sverige inom 10 år. Det Volvo som fortfarande är svenskkontrollerat måste också kostnadsanpassa sig för att klara en stenhård konkurrens. I takt med att logistikkostnaderna blir allt högre krävs också etableringsförändringar av produktionsverksamheter till de stora marknaderna. Idag presenterar Volvo stora personalnedskärningar i Sverige. Det är ett tydligt exempel på den omställning av svensk industri som äger rum.
http://www.di.se/artiklar/2014/2/6/svaga-siffror-fran-volvo/
http://www.svd.se/naringsliv/branscher/industri-och-fordon/4-400-jobb-bort-pa-volvo_8963824.svd

Gröna näringar och ökad självförsörjningsgrad
Uppsala och Sverige måste också öka sin självförsörjningsgrad av livsmedel och utveckla vår landsbygdsnäring ännu bättre. Den ambitionen i kombination med höga miljö och klimatmål samt hälsofokus gjorde att vi i Uppsala nu beslutat att ställa om hela kommunens livsmedelsinköp mot ekologiskt och med Miljövårdsrådets avancerade upphandlingskrav. Vi ställer nu om vår livsmedelsförsörjning på ett sätt som jag tror kommer att framstå som mycket klokt inom 10-20 år. Centerpartiets politik är klok och hoppingivande. Det gäller att få ännu fler Uppsalabor och svenskar att rösta klokt så blir framtiden ljus.
http://www.unt.se/uppsala/uppsala-ska-bli-helt-ekologiskt-2886598.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar