Människors välbefinnande
För mig handlar det politiska arbetet om att förstärka lokala och regionala möjligheter samt att minimera problem som påverkar människors välbefinnande. Jag är politiskt aktiv för att jag vill att den stora offentliga sektorn och alla våra skattepengar ska göra just det, förstärka möjligheter och minimera problem för att försvara och utveckla den generella välfärden.
Möjligheterna handlar nästan uteslutande om utbildning och näringsliv. Hjälps vi åt att säkra bästa möjliga lokala utbildningssystem oavsett inriktning och ett starkt lokalt näringsliv, då blomstrar alla övriga delar av samhället.
Problem finns det alltid gott om. De måste synliggöras, debatteras om, och lösas. Ett sådant stort enskilt och samhällsproblem är en allt större utmaning med övervikt och fetma. Som ordförande i Folkhälsorådet har jag på många sätt följt effekterna av denna negativa utvecklingen och för mig är det en medmänsklig självklarhet att försöka bryta denna destruktiva utveckling som gör allt fler människors liv onödigt sjuka och leder mot en onödigt tidig död. Och det bara för att vissa ska tjäna massor på att skapa ett så stort sockersug som möjligt hos dig och mig.
Jag bryr mig inte om att vissa fortsätter att häckla mig för att jag kämpar för att människor ska få friskare och längre liv. Det glädjer mig att allt fler börjar kräva att något görs av de allt för fega politiska kollektivet. Professor Claude Marcus, Karolinska Institutet, säger bl a - Trots att Sverige infört punktskatter i en mängd andra sammanhang har man bestämt sig för att inte göra det här.Att politikerna är så flata i de här sammanhangen är oförståeligt! Marcus är inte vem som helst. Varför tillåts denna folkhälsoepedemi få fortsätta utan att politiken vidtar enkla men sannolikt kraftfulla problemminskande åtgärder?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18437318.ab
Vi behöver fler politiker som vågar se både möjligheter och problem! Vi behöver fler politiker som kommer med förslag på hur vi förstärker möjligheter och löser problem! Din röst är viktig! Rösta på människor som kan och vågar göra positiv skillnad, för alla!
onsdag 26 februari 2014
Ansvarslös politik
Etiketter:
Claude Marcus,
effekter,
feghet,
fetma,
Folkhälsa,
folkhälsoepedemi,
liv,
människor,
möjligheter,
problem,
sjukdomar,
utveckling,
Övervikt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Socker är så billigt och färdigmat är så bekvämt att det sannolikt inte fungerar med punktskatter.
SvaraRaderaDet spelar ingen roll om sockret kostar fem öre, fem kronor eller sju kronor. Det är ändå billigt. Det spelar ingen större roll om snabbrätten kostar 45 eller 48 kronor, den är ändå bekväm.
Vi måste inse att det inte längre går att kasta böteslappar, skatteplikter och prishöjningar i ansiktet på folk.
Det är ineffektivt. Oförskämt och enkelt. Den bekväme politikerns utväg. "Här kommer jag och leker effektiv". Det har kanske fungerat mer tidigare. När ekonomin var mindre. Respekten för överheten större.
Däremot är ju syftet gott och väldigt angeläget.
Tyvärr är det nog mycket en kulturfråga. En social fråga. Och en uppfattning om vad som är ett gott liv.
Är vi beredda att ägna mer tid åt vår hälsa. Vi vet att det är viktigt.
Är vi beredda att ägna mer tid åt vår föda. Vi vet att den är viktig.
Är vi beredda att ägna mer tid åt vår kondition. Vi vet att det är viktigt.
Istället diskuterar samhället löjliga symbolpålagor på hushållskassorna för att mest själva se hendlingskraftiga ut. När de, samtidigt, bygger ett samhälle som kräver två heltidsarbetande vuxna i hushållet. Delvis trots det beroende av bidrag. I en allt mer tidskrävande och pressad vardags situation. Där allting blir dyrt. Att anlita en medmänniska för att hjälpa till med något blir dyrt. Att anlita ett företag för att göra något blir dyrt. Alla kostnader skenar.
Utom på konsumtion. Sitta i soffan med en påse chips. Det är inte dyrt.
Att bara jobba för att chipspåsen skall bli två öre dyrare och sedan tro att samhället blir bättre är närmast en skymf mot politiken som syfte.
Så länge som vi i vårt sociala kontrakt ska ge alla en likvärdig omsorg och vård måste vi ta dessa frågor på större allvar.
RaderaJag delar inte din syn om att punktskatter inte har en stor effekt. Det har den. Genom att t ex lägga på säg 3 kr i extra sockerskatt på t ex snabbmat får vi in massor av pengar som kan förstärka omsorgs och vårdbudgeten. Då har vi t ex råd att betala lite bättre löner till den sjukvårdspersonal som nu röstar med fötterna.
Ja det är nog riktigt men samtidigt inte samma sak. Att få in pengar via punktskatter, noggrant utvalda, det går säkert. Och, klokt genomfört, kan komma till nytta och göra gott inom vård osv. Samtidigt som man slipper straffskatta arbete eller att folk vill jobba.
RaderaMen därifrån till att tro man kan ändra vanor och beteendemönster är steget stort menar jag.
Man måste vara uppriktig. "Jag vill fördyra din konsumtion av det här. För att kunna lägga pengarna oavkortat på det här istället. Och jag avser göra det på det här sättet.. titta här..".
Öppna kort, inget hycklande finspråk eller stora ord om goda avsikter utan bara pragmatisk problemlösning. Kostnaden för vården kan sjunka om man vidtar vissa åtgärder. Dessa är delvis förebyggande och därför inte självklart en del av allmän inkomstbeskattning. Men väldigt bra och viktiga och därför motiveras vissa punktskatter.. Osv.
Delvis verkar det ju vara den väg som Alliansen använder nu senast med Borgs utspel om skattehöjningar. På vissa områden, men inte allmänt på inkomsterna. Oaktat allt annat så gillar jag principen att inte generellt skattehöja inkomsterna så fort det behövs mer pengar. Utan försöka motivera varje "försämring" i skattesatserna med specifika ändamål. Och sedan följa upp effektiviteten och rikta om åtgärderna ifall det bedöms nyttigare.
Och rent allmänt borde man mer diskutera hur pengarna används och utfallet av detta än att försöka ta poäng på att just spendera så mycket som möjligt i varje läge. Det har funnits en tid där det räckte för en politiker att hänvisa till antalet använda kronor som en mätare på god vilja och fina föresatser. Hoppas den tiden är förbi. Med enorma summor satsade på skolor, polis och vård så är det nu dags att redovisa hur vi skall få bra resultat också.
Det är så mycket socker i all mat vi köper i dagens mataffärer, särskilt färdigmat och halvfabrikat. Man kanske borde sätta en gräns för tillåtet sockerinnehåll istället? Eller kräva att varningar sätts på förpackningarna? Det känns inte helt rätt att andra ska gå in och bestämma vad man kan (har råd att) köpa som konsument. Är du överviktig? Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-4136/ar-du-overviktig
SvaraRaderaJa! Jag är ute efter pragmatisk problemlösning. Jag tror en höjd sockerskatt och att de ökade skatteintäkterna kan göra stor nytta i det förebyggande hälsoarbetet och i att täcka sjukvårdskostnader. Jag delar din inställning att Borg och hans kompisar är inkonsekventa.
RaderaVarningstexter när det är över en viss mängd socker i en livsmedelsprodukt är en lysande ide! Anser du att cigarettexemplet, och snuset,är ett föredöme?
Att förtydliga just sockerhalten på alla livsmedel är nog en väldigt bra idé. Minns inte om det var tydligare förr. Men numera är många förpackningar avsedda för nästan hela EU och innehållsförteckningarna verkar mest vara en pliktangiven kosmetisk dekor. I stort oläsligt. Dessutom är det ofta svårt att förstå hur stor sockermängden faktiskt är. Sockerarterna delas också in efter olika typer och kategorier som ytterligare försvårar begripligheten.
SvaraRaderaNär man nu vet hur skadligt socker är och hur flitigt det "missbrukas" i vissa livsmedel så borde man lyfta fram det på ett pedagogiskt tydligt sätt.
Personligen så tycker jag att det räcker med att göra detta stort och tydligt, med undertext om andelen olika sockertyper och tänkt färdig rätt. Men att den totala sockermängden, helst i procent, skall vara mycket lätt identifierad.
Ett bra sätt att undvika stora mängder salt och socker är ju förstås köp av råvaror och egen tillagning hela vägen. Men det strider väl mot andra idéer på ett effektivt samhälle och är därför milt utopiskt.
Mycket bra förslag tycker jag MEN jag är fortsatt för "krona för krona" finansiering av bättre förebyggande folkhälsoarbete och bättre sjukvårdsinsatser kopplade till farlig sockerkonsumtion. Det kräver ökad sockerskatt.
SvaraRadera