Högt i tak
Det finns gott om olika organisationskulturer och personligheter som genom historien lyckats skapa framgång. Många gånger är det enda gemensamma att de har höga ambitioner och lyckas, på olika sätt, få medarbetare att lägga ner många arbetstimmar för att ambitionernas mål ska uppfyllas. Ledarna har alltid en avgörande betydelse för hur en organisation lyckas uppnå sina syften. Oavsett om det handlar om ett politiskt parti, en förening eller ett företag gäller samma grundutmaningar. Den enda skillnaden är att det är mycket svårare att leda ett politiskt parti, eller en förening, än ett företag då den formella makten över andra viktiga spelare i ett parti är nästan obefintlig. Ledarskapets framgång bygger helt på erfarenhet att leda, förmåga att entusiasmera ideella krafter och förmåga att nå enskilda invånare med politiska budskap. Att vara rektor för ett universitet tycks likna att vara partiledare.
http://www.unt.se/uppsala/jag-litar-pa-min-vicerektor-2919400.aspx
http://www.unt.se/uppsala/oppet-for-spekulationer-2917586.aspx
Oavsett organisation är det min övertygelse att de organisationer som kan åstadkomma framgångar har en mix av kvinnor och män, utvecklar sitt erbjudande genom samtal med " högt i tak", är väldigt målgruppsorienterade och har väldigt tydliga ambitioner. En del av styrkan i liknande organisationer är att de som inte håller med tydligt förstår att de bör göra något annat. Eller att de som inte förstår att de bör gå någon annanstans får aktiv hjälp att lämna. Håller du med om att det är rätt sätt framåt för lag som vill vinna?
I dagens gammelUNT intervjuas en bekant som heter David Bergman om ledarskap och särskilt om ledarstormarna kopplat till Uppsala universitet och UKK. Bl a säger han "när beslut har fattats, då måste varje medarbetare antingen följa med i förändringen eller välja att gå vidare". Jag håller helt med.
Ökat kollektivtrafikresande
Ett steg i rätt riktning. Att fler väljer att nyttja kollektivtrafik istället för bilen är viktigt för både miljön och för att undvika trafikinfarkter i större städer. I ljuset av ULs 50% höjningar av respriset för Uppsalabor är beslutet att låta barnen åka gratis i större utsträckning positivt. Fler liknande beslut kan korrigera det dåliga beslutet att höja priset med 50% för Uppsalaborna.
http://www.unt.se/uppsala/fler-far-resa-gratis-2918995.aspx
lördag 15 februari 2014
Lyssna eller stick!
Etiketter:
ambitioner,
barn,
entusiasm,
erfarenhet,
följa beslut,
Ideellt arbete,
ledarskap,
mål,
ordning,
organisationskultur,
parti,
personlighet
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar